WORLD RECORDS ACADEMY: Mugur Isărescu deţine cel mai lung mandat de guvernator din lume

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 iulie 2009

...şi aş mai vrea să ştiu ceva: în România, tot Isărescu este Guvernator?

...şi aş mai vrea să ştiu ceva: în România, tot Isărescu este Guvernator?

Mugur Isărescu a intrat oficial, ieri, în Cartea Recordurilor ca fiind Guvernatorul care a stat cel mai mult la conducerea unei bănci centrale, după ce şi-a început mandatul la Banca Naţională a României în anul 1990, aflându-se în prezent în cel de-al 19-lea an de activitate, potrivit World Records Academy.

Domnul Mugur Isărescu, în vârstă de 60 de ani, a coordonat timp de 19 ani politicile economice ale Româ­niei, fiind considerat de unii premierul "din umbră" al ţării noastre.

World Records Academy mai notează că mulţi consideră că echipa condusă de Isărescu, în cadrul Băncii Naţionale a României, a salvat ţara noas­tră de la un colaps asemănător celui din Bulgaria, după ce a crescut rezervele naţionale de aur şi euro, a temperat inflaţia şi a introdus noul leu.

Rolul Guvernatorului BNR în economia românească este comparat cu cel al lui Laszcek Balcerowicz, care a implementat reformele din Polonia.

Domnul Isărescu este singurul politician român membru al Comisiei Trilaterale şi este membru al Clubului de la Roma. În anul 1993 domnia sa a devenit membru al Clubului de la Roma, a fost ales preşedinte al Asociaţiei Române a Clubului de la Roma, iar în 1999 a fost reales în această funcţie.

De asemenea, în anul 1998 domnia sa a fost ales vicepreşedinte al Clubului Guvernatorilor băncilor centrale din Balcani, Marea Neagră şi Asia Centrală, iar în anul 2002, preşedinte al acestui club.

Mugur Isărescu a fost prim-minis­tru în perioada decembrie 1999 - noiembrie 2000 şi, deşi a deţinut aceas­tă funcţie numai un an, World Record Academy consideră că domnia sa a început procesul de reformă, continuat apoi de Adrian Năstase şi Călin Popescu - Tăriceanu.

În 1999, Isărescu a deschis negocierile cu Uniunea Europeană, proces încheiat în 2004.

Guvernatorul BNR este doctor în economie, titlu obţinut la Academia de Studii Economice din Bucureşti şi autorul a numeroase articole şi cărţi în domeniu, dar şi câştigător al unor premii prestigioase în domeniu - "Central Banker of the Year" (The Banker, 2002) sau "Economic Performance Award" (Top Business, 2002).

Mugur Isărescu a creat şi a mentinut, în îndelungata sa activitate ca guvernator, o aură misterioasa asupra politicilor economice duse de BNR, păstrând instituţia pe care o conduce şi în prezent independentă faţă de guvernele care au condus ţara.

Mugur Isărescu s-a născut la 1 august 1949, în oraşul Drăgăşani, judeţul Vâlcea. A absolvit în anul 1971 cursurile Facultăţii de Comerţ Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, iar după absolvirea facultăţii a lucrat ca cercetător ştiinţific la Institutul de Economie Mondială din Bucureşti pentru următorii 19 ani. În anul 1989 a obţinut titlul ştiiţific de doctor în economie cu teza "Politici ale ratelor de schimb".

După Revoluţia din 1989, domnul Isărescu a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe, apoi a ocupat funcţia de reprezentant comercial la Ambasada României din Statele Unite ale Americii.

În septembrie 1990 Mugur Isărescu a preluat funcţia de Guvernator al Băncii Naţionale a României, într-un moment în care toata rezerva valutară a BNR se dusese pe importuri.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. pacat ca nu avem zece oameni de nivelul lui,in tara....

    1. Bine totusi ca-l avem ! Oare unde am fi ajuns astazi daca BNR ar fi fost pe mana "specialistilor" din politica ?? 

    Cat timp politicienii nostri au jefuit tara,in lung si in lat,Isarescu le-a salvat cururile in fata FMI si a Bancii Mondiale si Europene. Merita titlul de Cel mai mare Roman,dupa Stefan cel Mare.

    Sa-i fie de bine si sa stea acolo cat mai mult,asta-i doresc.Pacat ca unele din neamurile lui nu-l merita. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb