World Vision România continuă cu succes programul "Vreau la Facultate"

A.D.
Comunicate de presă / 15 octombrie

Sursa foto: World Vision Romania

Sursa foto: World Vision Romania

80% dintre tinerii din mediul rural aspiră la studii superioare, dar rata de înscriere şi finalizare este de 23%.Proiectul "Vreau la Facultate" a sprijinit 78 de studenţi din medii vulnerabile să îşi finalizeze studiile universitare.

Anul trecut, 43% din populaţia Uniunii Europene cu vârsta între 25-34 de ani avea studii superioare, în creştere cu 1% faţă de anul 2022, conform unui raport publicat de Eurostat. România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata tinerilor cu studii superioare. Doar 23% dintre tinerii din România care se încadrează în intervalul de vârstă 25-34 de ani au absolvit o formă de învăţământ superior, situându-se la aproape jumătatea mediei europene, potrivit unui comunicat World Vision România.

Conform studiului, 80% dintre tineri îşi doresc să urmeze studii superioare, unul din trei tineri se teme că familia nu va avea resursele financiare necesare pentru a-l susţine pe durata facultăţii, 5% dintre studenţi - absolvenţi ai programului Vreau în clasa a 9-a - declară că cea mai mare dificultate este acoperirea cheltuielilor pentru cazare şi mai mult de 10% dintre studenţi se confruntă cu dificultăţi financiare în ceea ce priveşte cheltuielile pentru transport, materiale educaţionale, îmbrăcăminte şi alimente.

Proiectul " Vreau la facultate " a fost demarat de World Vision România în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai în luna martie 2023, având ca scop oferirea unui pachet educaţional complex pentru studenţi. Necesitatea proiectului "Vreau la facultate" a venit ca răspuns la nevoia absolvenţilor de liceu din mediul rural de a fi sprijiniţi în continuare la universitate, întrucât tinerii se confruntă cu dificultăţi în privinţa cheltuielilor legate de transport, materiale educaţionale, îmbrăcăminte şi alimente.

Beneficiarii programului "Vreau la facultate" sunt studenţi din mediul rural şi periurban, înscrişi în anul II, ciclul de studii universitare de licenţă la Universitatea Babeş-Bolyai, selectaţi pe baza unor criterii de vulnerabilitate. Principalele criterii de selecţie sunt reprezentate de venitul scăzut per familie, domiciliul în mediul rural, înscrierea în anul universitar 2023-2024 la Universitatea Babeş-Bolyai şi deschiderea studentului şi a familiei în vederea participării la activităţile de educaţie non-formală organizate în cadrul programului.

În cadrul programului "Vreau la facultate" martie - iulie 2024, principalele activităţi ale studenţilor au fost participarea la sesiuni individuale de mentorat şi consiliere academică/socială şi vocaţională, menite să le ofere sprijin pe parcursul studiilor. Mentorii, provenind din rândul profesorilor universitari şi studenţilor admişi la studii doctorale sau de masterat la Universitatea Babeş-Bolyai, au fost alături de studenţi, pentru a-i ajuta să-şi definească şi să-şi îndeplinească obiectivele personale.

"Sesiunile de mentorat au fost utile pentru dezvoltarea mea personală, întrucât am primit informaţii ce ţin de domeniul meu de interes. Mentora mea a dat dovadă de responsabilitate, bună organizare, competenţă şi empatie la cel mai înalt nivel, motiv pentru care îi sunt extrem de recunoscătoare pentru împărtăşirea expertizei sale. Am dedus că învăţarea continuă şi multilaterală este un proces-cheie pentru încadrarea cu brio a tinerilor în câmpul muncii. Atât timp cât avem un suport din partea celor mai experimentaţi, tranziţia de la student la angajat va fi mult mai lejeră. Aşadar, programul ,,Vreau la facultate" în sine şi sesiunile de mentorat au fost o îmbinare armonioasă între util şi plăcut, fapt pentru care sunt extrem de recunoscătoare.", a declarat Daniela, studentă în cadrul proiectului.

Totodată, au fost organizate workshop-uri tematice adaptate nevoilor studenţilor, abordând subiecte precum gestionarea timpului şi strategii de învăţare. Aceste workshop-uri au fost susţinute de consilieri din cadrul Centrului de Carieră, Orientare Profesională şi Alumni a Universităţii Babeş-Bolyai, până la finalul anului universitar.

"Pentru mine, acest proiect a reprezentat o oportunitate extraordinară de a mă dezvolta şi de a mă conecta cu alte persoane. Este un cadru ideal pentru schimb de idei/experienţe şi acumulare de cunoştinţe. Apreciez enorm efortul şi dedicarea echipei organizatoare şi sunt recunoscător pentru tot ceea ce am învăţat şi experimentat ", a declarat Sergiu, student în cadrul proiectului.

78 de studenţi au participat la diverse workshop-uri, fiecare dintre acestea fiind conceput în jurul unei teme care s-a aliniat intereselor lor academice, oferindu-le oportunităţi de învăţare şi dezvoltare. 60 de studenţi au beneficiat de îndrumarea unui mentor dedicat, care le-a oferit suport şi orientare pe parcursul călătoriei lor academice şi personale, ajutându-i să îşi contureze obiectivele şi să îşi dezvolte abilităţile.

De asemenea, 78 de studenţi au primit sprijin financiar pentru a-şi continua studiile. Un procent semnificativ de 94% arată că studenţii au o imagine de sine pozitivă 89% dintre studenţi afirmă că reuşesc să îşi gestioneze eficient sentimentul de frustrare.

Conform datelor obţinute, studenţii implicaţi în proiectul "Vreau la facultate" au o stimă de sine sănătoasă, alături de competenţe emoţionale şi morale solide. Atitudinea pozitivă faţă de sine, gestionarea eficientă a emoţiilor şi asumarea responsabilităţii pentru propriile acţiuni, reflectă o

stare de bine psihologică şi emoţională, esenţiale pentru succesul lor academic şi personal.

"Într-un context în care România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte procentul tinerilor cu studii superioare, conform datelor Eurostat din 2023, programul nostru, "Vreau la facultate", are drept scop facilitarea accesului la studii universitare pentru tinerii din medii vulnerabile, ajutându-i totodată să dezvolte abilităţile necesare pentru a se adapta la cerinţele şi standardele ridicate specifice mediului academic. Studiul realizat de World Vision România arată că studenţii din program se evaluează ca având o stimă de sine crescută şi abilităţi de gestionare a emoţiilor, aspecte fundamentale pentru succesul în învăţământul superior, dar şi în mediul profesional.

Construirea de punţi între universitate şi comunităţile vulnerabile este importantă pentru a asigura o educaţie de calitate. Colaborarea noastră cu Universitatea Babeş-Bolyai rămâne un pilon esenţial în acest demers, contribuind la creşterea calităţii educaţiei şi la asigurarea unei şanse egale pentru toţi tinerii. Credem cu tărie că fiecare tânăr merită acces la oportunităţi care să le permită să exceleze în parcursul lor educaţional şi profesional.", a declarat Mihaela Nabar, director executiv al Fundaţiei World Vision România.

"Mă bucură mult faptul că Universitatea Babeş-Bolyai este partener în acest proiect complex, care oferă suport atât în plan financiar cât şi pentru dezvoltarea competenţelor personale şi menţinerea motivaţiei pentru a învăţa studenţilor din mediul rural. Cred că este esenţial să monitorizăm constant toate dimensiunile procesului educaţional şi, acolo unde este necesar, să oferim suportul adecvat, lucru pe care îl facem de multe ori prin resurse proprii. Ne preocupă mereu binele studenţilor noştri, atât din perspectiva succesului academic, cât şi din punct de vedere al bunăstării lor fizice, psihologice şi sociale. Îmi doresc ca toţi beneficiarii programului "Vreau la facultate" să îşi atingă obiectivele educaţionale, să devină absolvenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, şi să contribuie, la rândul lor, ca mentori sau ambasadori ai acestui program pentru promovarea educaţiei." - a declarat prof. univ. Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Programul "Vreau la facultate!" poate fi suţinut de toate companiile şi donatorii individuali care doresc să sprijine studenţii din medii defavorizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb