WSJ: Spania va ceda controlul băncilor, în schimbul banilor europeni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 iulie 2012

Madridul aprobă noi măsuri de austeritate, de 65 miliarde euro

Spania va fi obligată să cedeze instituţiilor europene cea mai mare parte a controlului asupra băncilor din ţară şi va fi nevoită să impună pierderi investitorilor locali, în schimbul programului de ajutor financiar de până la 100 de miliarde euro, potrivit Wall Street Journal (WSJ), care citează un proiect al acordului ce însoţeşte pachetul de salvare.

Cerinţele din document sugerează că investitorii care deţin obligaţiuni de rang inferior (fără prioritate la plată) sau acţiuni preferenţiale ale băncilor ce vor fi recapitalizate cu sprijin financiar european vor înregistra pierderi. Conform analiştilor, mare parte din aceşti inves-titori sunt deponenţi retail din Spania, care au cumpărat obligaţiunile prin intermediul sucursalelor bancare.

Ministrul Finanţelor de la Madrid, Luis de Guindos, a refuzat să confirme că investitorii retail vor suferi pierderi, însă nici nu a exclus această posibilitate.

Potrivit WSJ, condiţiile din proiectul de acord menţionat schiţează o imagine despre cum ar putea arăta noul cadru de funcţionare a băncilor din zona euro, odată ce va fi lansată autoritatea unică de supraveghere, conform înţelegerii la care au ajuns liderii europeni la summit-ul din iunie.

În opinia liderilor UE, o supraveghere mai strictă a sistemului bancar în zona euro ar fi o precondiţie pentru acordarea directă de fonduri de la Mecanismul European de Stabilitate (ESM) pentru recapitalizarea băncilor cu probleme, nu prin intermediul guvernelor, aşa cum s-a întâmplat până în prezent.

Dar, WSJ arată că, pe termen scurt, acordul pentru susţinerea băncilor din Spania indică nivelul de control la care vor fi nevoite să renunţe guvernele în schimbul ajutorului zonei euro. Miniştrii de Finanţe ar trebui să semneze înţelegerea până la 20 iulie, notează WSJ.

Noi măsuri de austeritate

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat, ieri, un nou pachet de măsuri de austeritate care vor reduce deficitul bugetar cu 65 de miliarde euro, până în 2014. Măsurile includ creşterea TVA de la 18% la 21%, eliminarea deducerii impozitului la cumpărarea de locuinţe, reducerea indemnizaţiilor de şomaj, eliminarea primei de Crăciun pentru funcţionarii publici, scăderea cu 30% a numărului consilierilor locali.

"Aceste măsuri nu sunt plăcute, dar sunt necesare", a declarat Rajoy, în Parlament, adăugând: "Cheltuielile noastre publice depăşesc veniturile cu zeci de miliarde de euro".

De menţionat că, pe lângă majorarea TVA la 21% de la 18%, guvernul spaniol a decis creşterea nivelului redus al acestei taxe de la 8% la 10%, însă a menţinut TVA de 4% pentru produsele de primă necesitate.

Totodată, şomerii vor primi indemnizaţii şi ajutoare reduse după a şasea lună - de la 60% din salariul de bază din momentul concedierii, la 50%.

Amintim că Spania are pentru 2012 o ţintă de deficit bugetar de 6,3% din PIB, pentru anul viitor - de 4,5% din PIB-, iar în 2014 va trebui să ajungă la un deficit de 2,8%.

Săptămâna aceasta, miniştrii de finanţe din zona euro au ajuns la un acord în privinţa planului de sus-ţinere a băncilor spaniole, în sumă de 100 miliarde euro. Potrivit acordului, primele 30 de miliarde euro din această sumă, care provin din fondul de salvare a zonei euro (ESM) vor ajunge la Madrid până la finele lunii curente.

Compania aeriană low-cost "Wizz Air" a anunţat, ieri, că va reduce numărul de zboruri din orarul de iarnă pe două rute spaniole, după ce guvernul Spaniei a impus de la 1 iulie taxe de aeroport semnificativ mai mari, în special pentru aeroporturile din Barcelona şi Madrid, conform Mediafax. Această creştere a taxelor, spun reprezentanţii "Wizz Air", vine după s-au cheltuit miloane de euro în modernizările inutile şi construcţii de noi terminale.

Potrivit companiei, guvernul spaniol va forţa acum pasagerii liniilor aeriene să plătească pentru noile terminale extravagante sub forma taxelor excesive de aeroport.

"«Wizz Air» regretă că este nevoită să-şi reducă investiţiile în Spania, ceea ce va conduce la reducerea unor zboruri din orarul de iarnă pe rutele disponibile din România, către Barcelona, Madrid şi Valencia. Este regretabil că guvernul spaniol a impus o creştere a taxelor într-un moment în care traficul de pasageri trebuie stimulat, iar locurile de muncă în indus-tria turismului sunt necesare", a declarat, într-un comunicat, Daniel de Carvalho, Corporate Communications Manager la "Wizz Air".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb