Salvarea de către guvern, în acest weekend, a celei de-a şaptea bănci din Italia ("Banca Popolare di Vicenza" SpA), pare că are un scop secundar, presant: protejarea celei mai mari bănci din ţară, "UniCredit", conform Wall Street Journal (WSJ).
Banca salvată, "Banca Popolare di Vicenza", a anunţat, sâmbătă seara, că a vândut acţiuni noi de 1,5 miliarde de euro, ca să-şi majoreze capitalul, însă pieţele s-au temut pentru "UniCredit" (care a cumpărat acţiuni), nu pentru această bancă mai mică, spun surse citate de WSJ.
"UniCredit" a decis, în toamna lui 2015, să susţină fondul de salvare a băncilor mai mici din Italia (Atlante) şi să cumpere acţiuni dacă investitorii acestor instituţii nu doresc să facă achiziţii. Dar, au apărut temeri că banca nu are puterea financiară necesară onorării promisiunii sale, din cauza capitalului tampon fragil.
Contribuţia "UniCredit" la acest fond a şters profitul băncii pe ultimul trimestru din 2015. În plus, acţiunile băncii au pierdut 40% în primele trei luni din 2016.
În martie, directorii "UniCredit" şi-au exprimat temerile cu privire la emisiunea "Vicenza", intenţionând să-şi retragă garanţiile, conform unor surse.
Ulterior, la data de 11 aprilie, guvernul italian şi Banca Italiei au convocat o reuniune a executivilor de top din sectorul financiar, ca să-i convingă să contribuie cu 4 miliarde de euro (din care un miliard de la "UniCredit") la înfiinţarea fondului care să garanteze emisiunea de drepturi de la "Vicenza".
Conform unor surse apropiate situaţiei, în timpul reuniunii, bancherii s-au întrebat dacă fondul nu este, de fapt, o linie de supravieţuire pentru "UniCredit". Guvernul şi Banca Italiei au respins această idee, menţionând că fondul nu doar că nu este destinat "UniCredit", ci că un eventual eşec al emisiunii "Vicenza" ar fi catastrofal pentru tot sistemul bancar.