WWF: 1 din 7 români consideră că deşeurile de plastic din natură au devenit o problemă majoră

F.D.
Miscellanea / 17 septembrie

WWF: 1 din 7 români consideră că deşeurile de plastic din natură au devenit o problemă majoră

Deşeurile din plastic aruncate în natură - în păduri, ape sau pe marginea drumului - sunt considerate una dintre problemele majore de mediu din ţară de către aproape 1 din 7 români. De altfel, 60% respondenţi spun că există mult prea multe deşeuri în natură în România şi acelaşi procent susţin că sancţiunile financiare sau legale sunt cea mai bună măsură împotriva aruncării gunoaielor, arată datele unui studiu realizat de WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), cea mai mare organizaţie specializată în conservarea mediului din lume. În lipsa unor măsuri, poluarea generată de plastic reprezintă o povară economică, costurile fiind estimate la 20 de trilioane USD la nivel global, potrivit unui raport WWF, având în vedere că 40% din cantitatea totală de deşeuri este reprezentată de ambalaje.

Conform estimărilor internaţionale, până la finalul anuluiui 2024, vor fi produse 770 de milioane de tone de deşeuri din plastic în întreaga lume, din care aproape 10% (70 mil. tone) ajung în natură, fiind peste capacitatea normală de gestionare a deşeurilor.

Sondajul WWF-România evidenţiază că prezenţa deşeurilor de plastic în natură este una dintre cele mai mari probleme de mediu din ţară, alături de defrişarea pădurilor, poluarea apelor, poluarea aerului, deşertificarea terenurilor şi creşterea temperaturilor. Astfel, românii se arată dornici să se implice activ în protejarea naturii prin colectarea deşeurilor, încurajaţi de acţiuni precum proiectul "Patrula Zero Plastic", implementat anual de organizaţia WWF-România, iar 46% spun că i-ar motiva să acţioneze împotriva problemelor de mediu dacă zona în care trăiesc este în pericol.

"Poluarea cu plastic a devenit o problemă endemică în România. Numai în Braşov şi Delta Dunării am colectat anual mii de kilograme de deşeuri prin programul Patrula Zero Plastic şi, deşi gradul de conştientizare şi educare este în creştere în rândul românilor, deşeurile din plastic sunt constat prezente în mediul natural, afectând ecosistemele, provocând daune greu de reparat pe termen lung. De altfel, studiul nostru arată că 56% dintre români consideră că există mult prea multe deşeuri în natură şi că tot mai mulţi dintre ei sunt tot mai conştienţi de impactul devastator al poluării cu plastic asupra mediului şi, în mod special, asupra comunităţilor lor. Prin programe dedicate de reducere a poluării, organizaţia noastră luptă constant pentru prezervarea naturii, de la munţi la râuri şi Delta Dunării, care reprezintă o comoară a României. În paralel cu intensificarea programelor noastre de educare şi conştientizare, precum şi stimularea iniţiativelor de reciclare, sunt necesare măsuri urgente la nivel naţional şi facem pe această cale apel la autorităţi, companii şi cetăţeni să colaboreze pentru a găsi soluţii viabile în combaterea poluării cu plastic. Este vital să acţionăm rapid pentru a preveni degradarea ireversibilă a naturii, printr-o schimbare de comportament şi o implicare activă", declară Monia Martini, Green Economy Projects Manager în cadrul WWF-România şi coordonatorul programului "Patrula Zero Plastic", una dintre cele mai mari acţiuni de colectare a deşeurilor şi de educare privind poluarea cu plastic în Braşov şi Delta Dunării.

Responsabilii pentru strângerea deşeurile din plastic: ce cred românii

Întrebaţi cine strânge în prezent deşeurile de plastic din natură, 62% dintre români spun că cel mai mult se ocupă ONG-urile preocupate de mediu, urmate de cetăţeni şi companiile de colectare a gunoiului, respectiv primăria pentru 26% dintre respondenţi. Întrebaţi cine ar trebui să fie responsabili, studiul WWF-România arată că cei mai mulţi români, 72% dintre ei, consideră că ei înşişi sunt responsabili pentru strângerea gunoaielor din natură. Pe următoarele locuri se află, în opinia lor, companiile de colectare de gunoi (pentru 64% dintre ei), primăria (61%) şi alte persoane (53%).

Ce măsuri ar trebui luate şi de ce s-ar implica românii

Românii susţin că este nevoie de o serie de măsuri pentru protejarea naturii, cei mai mulţi, aproape 40%, considerând că impunerea unor sancţiuni financiare şi legale pentru toţi cei care cauzează probleme de mediu este cea mai bună metodă pentru limitarea aruncării gunoaielor.

De asemenea, 18% consideră că schimbarea sistemului de educaţie este cea mai eficientă măsură, iar 14% cred că o alternativă bună este schimbarea politicilor publice. În schimb, 10 procente dintre ei cred că realizarea unor campanii de conştientizare a problemelor de mediu este soluţia optimă.

Totodată, întrebaţi ce i-ar motiva să se acţioneze împotriva problemelor de mediu, 47% au menţionat catastrofele naturale ca motiv principal. De asemenea, 46% dintre români ar fi mai implicaţi în protejarea mediului dacă zona în care trăiesc ar fi în pericol, iar 41% dacă ar exista o criză ecologică.

Poluarea cu plastic reprezintă o problemă semnificativă, care ameninţă viaţa sălbatică, ecosistemele şi sănătatea umană. Materialele plastice de unică folosinţă, cum ar fi pungile, paiele şi sticlele de plastic, contribuie în mare măsură la această problemă. Aceste obiecte sunt concepute pentru a fi folosite o singură dată şi apoi aruncate, dar au nevoie de secole pentru a se descompune şi ajung adesea în gropile de gunoi, în oceane şi în alte habitate naturale.

Pentru a reduce cantitatea de deşeuri din mediul natural, WWF-România derulează anual programul "Patrula Zero Plastic" în Delta Dunării şi la Braşov, în care elevi, profesori şi alte persoane participă la ecologizări în regiunile respective. Proiectul mai implică atât monitorizarea biodiversităţii din cele două zone, cât şi acţiuni de educaţie a comunităţilor locale.

Derulat din 2020, programul "Patrula Zero Plastic" cuprinde activităţi de informare şi educare adresate tinerilor, turiştilor şi membrilor comunităţilor locale, activităţi de advocacy adresate autorităţilor locale şi responsabililor cu colectarea deşeurilor, precum şi activităţi de ecologizare prin prezenţa voluntarilor Patrulei în teren, în zona Deltei Dunării şi a Braşovului.

Deşeurile din plastic şi poluarea cauzată de acestea sunt problematici tot mai mari, astfel că, pentru a atrage atenţia asupra impactului acestora, în acest an, 5 septembrie a fost declarată la nivel global Ziua depăşirii cantităţii deşeurilor din plastic - Plastic Overshoot Day. Cantitatea de gunoi din plastic de pe planetă excede capacitatea reală şi posibilităţile de gestionare a deşeurilor, având în vedere că, până la final de an, vor fi produse în total 220 de milioane de tone de plastic.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Încă suntem în urmă greu.

    Merg prin păduri sau pe trasee, sunt pline pădurile de ambalaje pe care poți primi cei 50 de bani. Chiar așa bogați suntem? 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb