WWF-România: Zimbrii au fost reintroduşi în Munţii Ţarcu

F.D.
Miscellanea / 16 mai 2024

WWF-România: Zimbrii au fost reintroduşi în Munţii Ţarcu

Zimbrul, specie dispărută din România acum peste 200 de ani, a fost reintrodus în Munţii Ţarcu printr-o colaborare de succes între WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) şi Rewilding Europe 1 . Din 2014 până în prezent, peste 100 de exemplare au fost aduse în această regiune, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

De remarcat este faptul că turmele de zimbri nu sunt hrănite suplimentare, asigurându-se astfel că exemplarele reintroduse se dispersează şi adoptă un comportament cât mai natural posibil. Peisajul mozaicat al Carpaţilor oferă o varietate de habitat, precum păduri, pajişti şi zonă de regenerare naturală, care abundă în biodiversitate, deci mai multe resurse de hrană zimbrilor. Într-un ecosistem variat, interacţiunile sunt mai complexe, funcţionalitatea creşte.

Studiul realizat de Oswald J. Schmitz (Yale University), Matteo Rizzuto (Yale University) şi Gabriele Retez (Humboldt University of Berlin şi WWF-România), cu sprijinul Global Rewilding Alliance, WWF-Olanda şi Rewilding Europe, a arătat că zimbrii au un impact semnificativ în reducerea efectelor schimbărilor climatice, sporind capacitatea ecosistemelor de a înmagazina carbonul. Prin intermediul unui nou model matematic 2 , acum se poate calcula cantitatea suplimentară de dioxid de carbon atmosferic stocată în cadrul habitatelor, inclusiv în componenta faunistică a acestora.

Conform cercetărilor, un grup format din 170 de zimbri, care păşunează sau suprafaţă de 48 km2 de habitat deschise (pajişti şi ochiuri de pădure) într-o ari mai extinsă de 300 km2, contribuie la stocarea suplimentară a aproximativ 2 milioane de tonuri de carbon. pe an, o cantitate de aproape zece ori mai mare decât cea înmagazinată în absenţa speciei. Această masă echivalează cu emisiile anuale de dioxid de carbon provenite de la 1,88 milioane de autovehicule care folosesc benzină.

Acestea sunt primele date specifice furnizate despre modelul elaborat la Universitatea Yale şi sunt fundamentale pe cercetări anterioare 3 publicate în reviste de prestigiu, precum Nature Climate Change, care subliniază potenţialul eforturilor de reintroducere în lupta împotriva schimbărilor climatice. Modelul este implementat în diverse regiuni din lume, în colaborare cu partenerii de la Global Rewilding Alliance, iar datele privind zimbrii din Carpaţii de Sud-Vest constituie primele rezultate obţinute în urma studiului.

Ele demonstrează importanţa vitală a eforturilor de reintroducere a zimbrilor, în combaterea efectelor nocive ale schimbărilor climatice şi subliniază nevoia de a adopta soluţia bazată pe natură în abordarea acestei crize globale.

Reintroducerea zimbrilor a vizat nu doar readucerea acestei specii emblematice în peisajul românesc şi crearea unei populaţii viabile în regiunea Carpaţilor de Sud-Vest, ci şi funcţionarea ecosistemelor şi promovarea turismului sustenabil. Iar acum, amploarea rezultatelor acestui studiu nu demonstrează că proiectul contribuie substanţial şi la combaterea schimbărilor climatice.

Gabriele Retez, coautor - cercetător la Humboldt University of Berlin şi WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) a spus: "Munţii Carpaţi oferă studiu un sistem natural unic, unde oamenii au convieţuit timp de sute de ani cu cea mai mare diversitate şi abundenţă. de mamifere mari din Europa. Având o mare parte a Carpaţilor pe teritoriul sau, România joacă un rol crucial în conservarea acestor peisaje. Acest studiu, realizat împreună cu cercetătorii de la Yale, nu arată că rolul specific în funcţionarea sistemelor poate fi semnificativă, chiar şi în peisajele culturale româneşti, unde practicile agricole şi managementul forestier au creat şi menţinută o varietate de habitat. Reintroducerea zimbrilor nu ajută doar la funcţionalitatea ecosistemelor prin menţinerea habitatelor deschise şi sporirea diversităţii plantelor, zimbrul devine şi un erou în lupta împotriva schimbărilor climatice"

Barbara Bendandi, Director Conservare WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) a declara: "Prin proiectul de reintroducere a zimbrilor în Carpaţii de Sud-Vest, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) a urmărit restaurarea şi conservarea naturii la scară largă, contribuind astfel la refacerea ecosistemelor şi aducând beneficii comunităţilor locale. Aceste eforturi de reintroducere se diferenţiază de alte soluţii bazate pe natură (Nature Based Solutions) prin faptul că pun accent pe valoarea intrinsecă a naturii sălbatice. Studiul realizat de Universitatea Yale reiterează faptul că lupta împotriva pierderii biodiversităţii şi cea împotriva schimbărilor climatice trebuie să mărească mâna în mână, deoarece efectele lor pozitive se amplifică reciproc atunci când sunt abordate simultan."

Profesorul Oswald Schmitz de la Universitatea Yale, principalul autor al raportului şi creatorului modelului , a explicat: "Cercetările noastre au caracteristice ale prezenţei animalelor sălbatice poate spori capacitatea unui ecosistem de a stoca carbon, cu o creştere de 60-95%, uneori chiar. mai mult, în comparaţie cu situaţiile în care aceste specifice lipsesc. Acest lucru are potenţialul de a îmbunătăţi captarea şi stocarea carbonului în ecosistem la nivel global, cu cel puţin 6,4 miliarde de tone pe an. Această cantitate rivalizează cu oricare dintre primii cinci paşi propuşi de IPCC 4 pentru reducerea rapidă a emisiilor nete, incluzând tranziţia rapidă către energie solară şi eoliană."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb