• Dacă trendul se menţine, şocul creşterii accizelor la carburanţi ar putea fi mai uşor absorbit
Preţul petrolului a atins cel mai scăzut nivel din ultimele două luni, iar o serie de factori ar putea contribui la menţinerea acestuia la un nivel scăzut pe termen scurt, este de părere Victor Safta, directorul sucursalei din România a casei de intermediere X-Trade Brokers.
Domnia sa a explicat: "În primul rând, dolarul american s-a apreciat în ultima săptămână, iar în al doilea rând, Irakul- care nu este îngrădit de cotele OPEC privind producţia de petrol - a acordat prin licitaţie noi contracte pentru extracţia de petrol; în plus mulţi analişti sunt încă reticenţi privind o revigorare rapidă şi semnificativă a economiei mondiale în 2010. Ca urmare a acestor evoluţii, principalul furnizor de carburanţi din România a ieftinit deja benzina, reducerile de preţ de la sfârşitul lunii noiembrie şi din decembrie cumulând 10 bani ; având în vedere că o serie de factori
Dolarul american, care intrase într-un puternic proces de depreciere în ultimele luni, a trecut recent pe un trend ascendent, susţinut în primul rând de speculaţiile conform cărora Banca Centrală Americană, Federal Reserve (Fed) ar putea creşte dobânda de referinţă anul viitor, date fiind semnalele de revigorare a economiei americane, precizează analiştii X-Trade Brokers. Dolarul american a intrat într-un proces constant de depreciere din aprilie (când perechea EURUSD avea valori în jurul nivelului de 1,3) şi până la sfârşitul lunii noiembrie, când a depăşit nivelul de 1,51 USD pentru 1 EUR. Scăderea valorii monedei americane a determinat investitorii să se orienteze către piaţa de mărfuri, iar preţul petrolului a "beneficiat" din plin de această evoluţie, crescând vertiginos de la cca 52 USD / baril în luna aprilie la aproximativ 80 USD / baril în toamnă. În ultimele şapte zile însă, dolarul american s-a apreciat de la 1,5053 USD pentru 1 EUR - vineri 4 decembrie, la 1,4628 cu o săptămână mai târziu. În acelaşi interval de timp, preţul petrolului a variat de la un maxim de 79,69 USD/ baril atins pe 4 decembrie la nivelul de 71,60 USD / baril vinerea trecută, la închiderea şedinţei de tranzacţionare. Preţul petrolului a scăzut timp de 8 zile consecutive- cea mai lungă perioadă de scădere din ultimii ani, înregistrând astfel cel mai scăzut preţ din ultimele două luni.
"Evident, aprecierea dolarului american nu a fost singurul factor care a condus la scăderea preţului petrolului", susţine Victor Safta, adăugând: "Să nu uităm că importantele licitaţii pentru exploatarea petrolului din Irak erau aşteptate să aibă loc la sfârşitul săptămânii trecute, între timp acestea au avut loc şi au fost câştigate de companii foarte mari de pe piaţa de profil, iar acest lucru va contribui la creşterea producţiei mondiale de petrol, având în vedere ca Irakul nu are o cotă impusă de OPEC; normal, acest lucru susţine un preţ mai scăzut al petrolului". În plus, există încă temeri în privinţa revigorării economiei mondiale, care ar putea să nu fie atât de rapidă şi de semnificativă cum era estimată, fapt care de asemenea influenţează negativ preţul petrolului, sub-liniază domnul Safta, precizând că şomajul ridicat şi susţinerea economiilor statelor lumii fără ajutoare de la stat rămân printre cele mai importante probleme de rezolvat în 2010.