X-Trade Brokers: Situaţia României - film de groază "economic"

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 noiembrie 2009

Dacă trece pragul de 4,33, în lipsa intervenţiilor susţinute ale BNR, cursul EUR/RON va încerca, cel mai probabil, să ajungă la 4,5 şi apoi la 5.

Dacă trece pragul de 4,33, în lipsa intervenţiilor susţinute ale BNR, cursul EUR/RON va încerca, cel mai probabil, să ajungă la 4,5 şi apoi la 5.

Situaţia actuală a României seamănă, pentru analişti şi finanţişti, cu scenariul unui film de groază "economic"... dacă un asemenea gen ar exista, este de părere Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers. Potrivit domniei sale, "criza politică în care se află România de câteva săptămâni a agravat situaţia economică - deja precară - în cel mai nepotivit moment, iar întârzierea sau neacordarea celei de-a treia tranşe a împrumutului FMI va pur şi simplu atât economia României, cât şi moneda naţională, din păcate, pe termen lung".

Fără un guvern stabil şi fără un buget pe anul viitor, România este foarte aproape de a pierde următoarea tranşă a împrumutului de la FMI. "Chiar şi în cazul limpezirii apelor pe plan politic, un nou guvern va trebui să formuleze un buget cu un deficit de doar 5,9%, ceea ce nu credem că va fi posibil, având în vedere cheltuielile estimate pentru următorul an", subliniază analiştii X-Trade Brokers.

Conform acestora, în cazul în care banii de la FMI nu vor fi puşi la dispoziţia guvernului, acesta va fi nevoit să se împrumute de la băncile comerciale pentru a-şi acoperi cheltuielile; un asemenea împrumut va conduce la o scădere a cantităţii de bani disponibili pe piaţă, fapt care va determina o creştere a dobânzilor pentru orice fel de împrumut.

"În plus, agenţiile de rating au fost încă cu România, dar este foarte probabil ca întârzierea tranşei FMI să determine scăderea ratingului de ţară, ceea ce va aduce cu sine alte efecte negative-scumpirea împrumuturilor contractate pe pieţe externe, scăderea investiţiilor străine şi aşa reduse etc.", mai precizează raportul X-Trade Brokers.

"Scumpirea capitalului ar fi lovitura de graţie pentru economia naţională, care oricum este încă foarte afundată în criză", spune Victor Safta.

De asemenea, vor fi foarte realis-te creşterea inflaţiei şi devalorizarea masivă a leului, spun analiştii de la X-Trade Brokers. Analizele tehnice realizate de X-Trade Brokers arată că evoluţia cursului de schimb EUR/RON este în continuare încadrată într-un canal de trend ascendent, apropiindu-se de nivelul de rezistenţă dat de maximul de la 4.3345 lei pentru un euro.

"În acest punct este posibilă testarea liniei de trend ascendent, în zona 4.2600 - 4.2700, urmată de atingerea rezistenţei de la 4.3345. În cazul depăşirii celei din urmă, nu vom mai avea rezistenţe date de niveluri anterioare, singurele puncte ce vor putea fi luate ca reper fiind date de pragurile psihologice de la 4.5000 şi 5.0000", arată analiştii X-Trade Brokers.

"Creşterea dobânzilor şi devalorizarea leului ar avea consecinţe extrem de grave care ar putea afunda România în criză economică pentru minim următorii 1-2 ani: România este, în toate sectoarele, dependentă de importuri, iar aces-tea se plătesc în euro. O creştere a salariilor în următorul an nu este o posibilitate foarte realistă, aşa încât sumele de lei de care dispun consumatorii vor rămâne la nivelul aces-tui an, iar preţurile în lei în creştere vor duce la o scădere şi mai mare a consumului, fapt care va determina falimentul şi mai multor firme, dis-ponibilizarea mai multor angajaţi, care, la rândul lor, vor avea şi mai puţini bani pentru consum... şi tot aşa în continuare", a explicat Victor Safta.

"Pare oarecum bizar că o serie de factori de decizie nu văd că, practic, România se află aproape de starea de haos politic şi economic, care, de obicei, aduce cu sine şi haosul social-avem exemplul Argentinei care, în 2001, după o lungă perioadă de recesiune şi acumularea unei datorii publice uriaşe a ajuns la manifestări de stradă şi declararea stării de încetare a plăţilor, iar neacordarea unei tranşe FMI a contribuit la devalorizarea cu circa 50% a monedei sale naţionale - Peso Argentinian-în numai câteva luni", a arătat Victor Safta.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Foarte interesante opiniile acestor asa-zisi analisti; cine-s astia si ce doresc?

    incearca sa induca panica in populatie? povestea cu cursul valutar au mai spus-o si altii; baieti,lasati-o ca macane :) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb