China şi Rusia "nu pot fi îndepărtate" una de cealaltă, i-a spus luni liderul chinez Xi Jinping omologului său Vladimir Putin, în prima lor convorbire telefonică de când preşedintele american Donald Trump a bulversat politica externă americană cu un pivot radical spre Moscova, în timp ce face presiuni pentru pace în Ucraina, relatează CNN.
Apelul, care a avut loc în timp ce Kievul a marcat cea de-a treia aniversare a invaziei brutale a Rusiei, reprezintă un mesaj clar din partea Beijingului că relaţiile sale cu partenerul său diplomatic cheie nu vor fi zdruncinate de încălzirea relaţiilor Washingtonului cu Kremlinul.
"Istoria şi realitatea arată că China şi Rusia sunt vecini buni care nu pot fi îndepărtaţi şi prieteni adevăraţi care împărtăşesc binele şi necazul", i-a spus Xi lui Putin, potrivit agenţiei chineze de ştiri de stat Xinhua, evocând o frază pe care liderul chinez a folosit-o pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a legăturilor lor diplomatice, semnificativă din punct de vedere simbolic, în 2019. "Strategiile de dezvoltare şi politicile externe ale Chinei şi Rusiei sunt pe termen lung", a adăugat el, reiterând că legăturile lor nu vor fi influenţate de «nicio terţă parte».
"În ciuda schimbărilor din situaţia internaţională, relaţiile China-Rusia vor continua cu uşurinţă", a spus liderul chinez. Kremlinul a descris convorbirea ca fiind "caldă şi prietenoasă" în citirea sa, dar nu a elaborat cu privire la forţa legăturilor lor în aceeaşi măsură ca cea a Beijingului.
Convorbirea foarte aşteptată dintre partenerii apropiaţi vine în contextul în care poziţia Moscovei pe scena internaţională a suferit o transformare semnificativă în ultimele săptămâni, Trump încercând să îl aducă pe Putin de partea sa în încercarea de a pune capăt luptelor din Ucraina, într-o schimbare semnificativă a politicii americane.
Săptămâna trecută, înalţi oficiali ai administraţiei Trump s-au întâlnit cu omologi ruşi în Arabia Saudită, după ce au semnalat că ar putea ceda în faţa unora dintre cererile-cheie ale Moscovei - stârnind îngrijorarea că pacea va fi negociată peste capul Kievului şi al partenerilor săi europeni.
Trump a reluat, de asemenea, retorica Kremlinului cu privire la război şi a lansat un baraj de critici împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Putin l-a informat pe Xi cu privire la cele mai recente contacte dintre Rusia şi SUA în timpul convorbirii lor, conform citirilor ambelor părţi. Xi a declarat că "China este încântată să vadă că Rusia şi alte părţi implicate fac eforturi pozitive pentru a rezolva criza", potrivit Xinhua.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2025, 08:25)
"Nu pot fi îndepărtate" una de cealaltă. E greu pentru amiralul Putin sa mai scape din stransoarea pitonului chinez. Acum Rusia va incepe sa faca lucrul la care se pricepe cel mai bine, se va vinde ieftin...
2. Se umple ringul de dans
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2025, 08:56)
Vin europenii la dansul Ruso-American, vin și chinezii.
De pierdut pierde ucraina pe a cărei hoit se bat toți vulturii
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2025, 09:11)
Cățelul rusesc nu poate părăsi sau nu se poate revolta împotriva stăpânului chinez.
China cumpără Rusia pe bani mărunți!
3.1. Europenii i-au pedepsit. (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2025, 10:35)
Europenii sunt interesați sa liciteze resursele icrainene în detrimentul americanilor dar pe chinezi i-au lăsat să cumpere la cel mai mic preț.
Europa a renunțat la o piață bogată și nesel ectiva de 150 milioane de ruși, la cel mai mare și ieftin furnizor de materii prime fără vreo noimă economoca.
Principiul enunțat vom vedea curând dacă a meritat pierderile.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2025, 10:28)
Cea mai mare greseala a administratiei Biden,
ca a "ajutat" la intarirea relatiilor Ruso-Chineza,
cu greu va putea Trump sa schimbe ceva
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2025, 10:40)
Together we 're strong we can't go wrong !