XTB: Piaţa de capital trece de la cald la rece. Cât vor costa gazele naturale care ne încălzesc casele?

F.D.
Piaţa de Capital / 25 septembrie 2024

XTB: Piaţa de capital trece de la cald la rece. Cât vor costa gazele naturale care ne încălzesc casele?

Având în vedere că lunile octombrie şi noiembrie sunt, de obicei, cele mai volatile pentru preţurile gazelor naturale, acum este momentul în care investitorii îşi îndreaptă atenţia către sezonul de încălzire, pentru care întreaga piaţă s-a pregătit tot anul, arată analiştii XTB, companie de investiţii pe bursele internaţionale.

Iarna este perioada în care consumul de gaze naturale depăşeşte semnificativ capacitatea de producţie. Nivelul stocurilor chiar înainte de începutul sezonului rece ne arată dacă vom fi în siguranţă sau dacă poate apărea o situaţie similară cu cea din 2021 şi 2022, când piaţa gazelor a cunoscut o volatilitate enormă din cauza Rusiei, care a restricţionat livrările către Europa.

Sezonul de încălzire este după colţ - cum stăm?

Nivelul de stocare înainte de începutul sezonului de încălzire şi rata de retragere a gazelor din depozite au un impact enorm asupra evoluţiei preţurilor. Totuşi, care este situaţia actuală a gazelor naturale în Europa şi în SUA?

Facilităţile de stocare din Europa sunt, în prezent, umplute în proporţie de aproape 94%. Vorbim despre un nivel uşor sub cele din 2019, 2020 şi 2023, dar acest lucru se datorează şi lipsei de presiune, deoarece cererea este semnificativ mai scăzută decât înainte. În acelaşi timp, trebuie avut în vedere că nivelul de stocare este peste media ultimilor 5 ani, calculat la 89%.

În 2021, Rusia a început să restricţioneze livrările către Europa, pregătindu-se, probabil, pentru război, însă continentul a făcut faţă problemei destul de bine, reducând consumul şi diversificând aprovizionarea. În acest sens, au fost folosite, în principal, gazele de conductă din Norvegia şi GNL din SUA.

În prezent, se pare că Europa este asigurată înainte de începutul sezonului rece, deşi preţurile par să fie ridicate, dacă ne uităm la anii de dinainte de 2021. Participanţii la piaţă plătesc acum aproximativ 36 EUR pentru 1 MWh de gaz pe bursa din Amsterdam (TTF), adică aproape 10 ori mai puţin decât la vârful din august 2022. Dacă ne uităm la preţurile globale, în Europa avem deja o scădere a preţurilor sub preţurile de livrare pentru Japonia, Coreea şi China.

Fundamentele gazului natural american

Situaţia din Statele Unite este uşor diferită. Toamna şi iarna călduroase din 2023-2024 au dus la umplerea instalaţiilor de stocare cu 39% mai mult decât media pe 5 ani. Preţul gazului din SUA a fost la limita de jos în cea mai mare parte a anului, iar unii se aşteptau ca nivelul de 1,5 USD/MMBTU, care apare extrem de rar pe piaţă, să nu fie cel mai scăzut din acest sezon, subliniază analiştii XTB.

Trebuie subliniat faptul că peste 40% din energia electrică din SUA provine de la centrale pe gaz, astfel încât utilizarea sporită a aparatelor de aer condiţionat a generat un consum semnificativ de gaze. Deşi nivelul actual al stocurilor rămâne cu 5% peste cel de anul trecut şi cu aproximativ 8% peste media pe 5 ani, ritmul de refacere a stocurilor este cel mai lent din ultimii ani.

Nu se poate exclude faptul că sezonul de încălzire va începe cu un nivel al stocurilor în jurul mediei pe 5 ani, ceea ce ar justifica niveluri ale preţurilor mai ridicate decât în prezent. Cu toate acestea, problema-cheie pentru evoluţia ulterioară a preţurilor va fi cantitatea de gaz ce va fi consumată ulterior în sezonul de încălzire.

Încep dificultăţile pentru producătorii din SUA

Producţia de gaze din SUA a atins niveluri record de aproximativ 106 miliarde de picioare cubice pe zi la începutul acestui an. Cu toate acestea, producţia a scăzut semnificativ şi, deşi rămâne peste media pe 5 ani, absenţa investiţiilor noi poate însemna că anul viitor nu va aduce o cantitate record, arată analiştii XTB.

Desigur, acest lucru s-ar putea schimba dacă Donald Trump devine preşedinte. Acesta este cunoscut pentru sprijinul faţă de sursele convenţionale de energie şi faţă de utilizarea resurselor proprii ale ţării, astfel încât nu poate fi exclus un sprijin pentru sectorul upstream. Totuşi, continuarea extinderii producţiei în SUA impune preţuri semnificativ mai mari, aşa cum a fost cazul în 2021 şi 2022.

Mai mult GNL pentru Europa din SUA?

Merită să ne amintim că Statele Unite au devenit recent cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate, cu o cotă de piaţă de peste 20-21%. Statele Unite au dominat această poziţie, depăşind Australia şi Qatar. SUA au preluat o parte foarte mare din piaţa europeană deoarece aproape toate livrările de gaze din Rusia către Europa au fost oprite.

Exporturile de GNL (gaz natural lichefiat) din SUA depăşesc 12 miliarde de picioare cubice pe zi în acest an şi ar putea fi mult mai mari în următoarea perioadă. Pare o cifră uriaşă, însă este vorba de o cantitate relativ mică, având în vedere producţia de peste 100 de miliarde de picioare cubice pe zi şi consumul mediu de aproximativ 80 de miliarde de picioare cubice pe zi.

La sfârşitul anilor 2024 şi 2025, noile terminale de export Plaquemines şi Corpus Christi Etapa III îşi vor începe activitatea. Acestea vor aduce o capacitate de aproximativ 2 miliarde de picioare cubice pe zi anul viitor şi, la începutul anului 2026, o capacitate de export suplimentară de 1 miliard de picioare cubice pe zi.

Dar asta nu este tot. Până în 2028, împreună cu Canada şi Mexic, capacităţile de export vor creşte la aproape 25 de miliarde de picioare cubice pe zi. Adică de două ori mai mult decât în prezent. Aceasta înseamnă mai multe gaze naturale disponibile pentru întreaga lume, inclusiv pentru Europa.

Deşi este dificil să ne aşteptăm la o revenire la preţurile de 15-20 EUR/MWh, care au fost înregistrate înainte de 2021, noul potenţial de export din America de Nord poate reduce permanent preţurile în Europa sub 30 EUR/MWh.

În acelaşi timp, acest lucru înseamnă mai puţin gaz în America de Nord însăşi, fără creşterea producţiei sau a importurilor. Teoretic, utilizarea întregii noi capacităţi de export de către SUA anul viitor poate duce la o reducere a stocurilor de gaze cu 500-700 miliard de picioare cubice la începutul sezonului de încălzire în 2025 (presupunând că nu se schimbă consumul, producţia şi importurile din Canada), explică analiştii XTB.

Prin urmare, anul viitor ar putea aduce cel mai scăzut nivel al stocurilor din ultimii 5 ani, înainte de începutul sezonului de încălzire. Într-un astfel de caz, preţurile ar trebui să fie mult mai mari decât intervalul actual de 2-3 USD/MMBTU, însă nu înseamnă că Europa va plăti la fel de mult.

Cum este influenţată piaţa de capital?

Volatilitatea contractelor futures din octombrie şi noiembrie în SUA este, de obicei, semnificativ crescută. Preţul contractului din octombrie a crescut cu 10% în august. O situaţie similară se regăseşte în cotaţiile contractului futures pentru luna noiembrie, care, de la preluarea contractului din octombrie, a câştigat deja peste 10%, iar preţul se apropie de nivelul de 3 USD/MMBTU.

Caracterul sezonier al pieţei gazelor determină diferenţe mari între contractele futures individuale. În prezent, contractul din noiembrie se tranzacţionează la 2,8 USD/MMBTU, în timp ce cel din ianuarie (care este, de obicei, cel mai ridicat din curba contractelor futures) se tranzacţionează deja la 3,6 USD/MMBTU. Preţul pentru ianuarie 2025 reflectă deja oferta probabil mai scăzută disponibilă în SUA, contractul fiind tranzacţionat la 4,2 USD/MMBTU, explică analiştii XTB.

Situaţia este complet opusă în cazul gazului european. O posibilă ofertă disponibilă mai mare înseamnă că preţurile contractelor futures începând cu 2027 indică preţuri sub 30 EUR/MWh, deşi anul viitor ar trebui să se stabilizeze în jurul 36-38 EUR/MWh.

În aceste condiţii, ne putem aştepta la o corecţie a preţurilor pe NATGAS? Totul va depinde de vreme. Prognozele nu arată acum că vom trece printr-o iarnă grea, ceea ce poate sugera un consum de gaze la fel de scăzut în lunile următoare. Cu următoarea reînnoire a contractului în a doua jumătate a lunii octombrie, preţurile gazelor naturale din SUA s-ar putea confrunta cu o presiune descendentă.

În timp ce tendinţele sezoniere indică, de obicei, un vârf al preţurilor în noiembrie, fundamentele de bază sugerează un potenţial de creştere semnificativă a preţurilor pe termen mediu şi lung. Totuşi, în cazul în care consumul de gaze naturale la începutul sezonului de încălzire rămâne scăzut, chiar şi în intervalul de preţ relativ mic, de aproximativ 3-3,5 USD/MMBTU, se poate aştepta o corecţie substanţială a preţurilor cu două cifre, mai punctează analiştii XTB.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Hai cu încălzirea globală !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb