XTB: Tranzacţionarea cu efect de levier, pentru bugete mici, profituri mari şi risc ridicat

Media-Advertising / 7 decembrie 2021

Tranzacţionarea cu efect de levier, pentru bugete mici, profituri mari şi risc ridicat

Articol susţinut de XTB

Investiţiile cu efect de levier pot fi benefice pentru un investitor cu buget mic , deoarece nu impune ca acesta să deţină capital mare la început pentru a efectua tranzacţii de valoare mare. Acest lucru implică de asemenea un risc ridicat deoarece, cu cât valoarea tranzacţiei este mai mare, cu atât sunt mai semnificative efectele fluctuaţiei pieţei asupra investiţiei (fie profit fie pierdere). Alăturui de un broker cu experienţă, precum XTB România , vei putea învăţa să foloseşti cu succes "efectul de levier" , dar şi să îţi creezi un portofoliu diversificat, care te va pune la adăpost în cazul unor crize financiare sa u atunci când creşte volatilitatea în piaţă.

CFD-urile sau "produsele cu levier"

Termenul CFD este abrevierea expresiei https://www.xtb.com/ro/definitia-cfd-urilor-contracte-pentru-diferenta-kb "contracte pentru diferenţă". Tranzacţionând CFD-uri nu deţii activul de bază, ci speculezi modificarea preţului acestuia. CFD-urile sunt produse cu levier, ceea ce înseamnă că nu trebuie să depui la început decât o suma mică de bani pentru a câştiga o expunere mult mai mare pe pieţe.

CFD-urile îţi oferă posibilitatea de a deschide o poziţie atunci când valoarea unei pieţe financiare - de exemplu o acţiune, marfă, pereche valutară sau un indice bursier va creşte sau va scădea pe termen scurt, mediu sau lung.

Dacă consideri că preţul unui instrument va creşte, cumperi sau deschizi o pozitie long şi vei profita astfel de fiecare mişcare de creştere a preţului. Dacă consideri că preţul unui activ va scădea, vinzi sau deschizi o pozitie short şi vei profita de fiecare scădere a preţului. Totuşi, dacă preţul se va modifica în sens invers faţă de estimările tale, vei suferi o pierdere.

Ce este efectul de levier financiar?

Levierul financiar oferă posibilitatea de a investi sau controla fonduri mult mai mari decât cele deţinute în prezent. În viaţa de zi cu zi, împrumuturile sunt cea mai populară formă de levier financiar, care fac posibilă finanţarea unei investiţii mult mai mari, deţinând, de exemplu, 10% sau 20% în fonduri proprii. Restul este împrumutat.

Funcţionarea acestui mecanism este puţin diferită pe piaţa financiară, dar rezultatul său este foarte similar. Permite obţinerea de câştiguri potenţiale din întreaga tranzacţie, deţinând în acelaşi timp doar o fracţiune în fonduri proprii.

Tranzacţionare cu efect de levier

Investiţiile cu efect de levier pot fi benefice, deoarece investitorul nu trebuie să deţină capital mare la început pentru a efectua tranzacţii de valoare mare. Acest lucru implică de asemenea un risc ridicat deoarece, cu cât valoarea tranzacţiei este mai mare, cu atât sunt mai semnificative efectele fluctuaţiei pieţei asupra soldului întregului cont şi a rezultatului tranzacţiei (fie profit, fie pierdere).

Atât investitorii începători, cât şi cei cu experienţă, pot utiliza efectul de levier pentru a tranzacţiona CFD-uri pe toate clasele deactive. Aceasta înseamnă că tranzacţionarea cu levier este disponibilă pentru CFD-uri pe perechi valutare, mărfuri, indici bursieri, criptomonede, obligaţiuni, ETF-uri şi acţiuni individuale. Cele mai populare instrumente cu efect de levier includ perechi valutare majore, cum ar fi: EUR / USD, GBP / USD şi USD / JPY, mărfuri precum: aur (GOLD), petrol (OIL.WTI) şi cafea (COFFEE), indici bursieri: DAX ( DE30), S&P 500 (US500) şi NASDAQ 100 (US100), criptomonede: Bitcoin (BITCOIN) şi Ethereum (ETHEREUM) şi CFD-uri pe acţiuni precum: Facebook (FB.US), Amazon (AMZN.US) şi multe altele.

Marja, element cheie al investiţiilor cu levier

https://www.xtb.com/ro/ce-este-marja-kb Marja este un element cheie al investiţiilor cu levier. Este, de asemenea, cunoscută sub numele de depozit în marjă. Marja este frecvent exprimată ca procent, ceea ce arată automat ce efect de levier maxim poate fi utilizat.

Spre exemplu, dacă marja necesară pentru un instrument dat este de 3,33%, aceasta înseamnă un efect de levier maxim posibil de 30: 1. În cazul în care marja este de 5%, efectul de levier va fi de 20: 1, iar pentru 10% - 10: 1. Astfel, cu cât este mai mic procentul de marjă, cu atât este mai mare efectul de levier care poate fi utilizat pentru a deschide o tranzacţie şi invers.

Avantajele levierului financiar

1.Capital mai mare

Levierul financiar măreşte capitalul disponibil pentru tranzacţionare. De exemplu, controlezi efectiv 60.000 USD cu un efect de levier de 30: 1, în timp ce ai la dispoziţie doar 2.000 USD. Aceasta înseamnă că poţi aloca sume mai mari pe diferite poziţii din portofoliul tău. Dar nu uita că acest lucru implică şi un risc mai mare.

2."Împrumut" fără dobândă

Efectul de levier poate fi comparat cu un împrumut acordat de un broker în schimbul gajării unei marje care permite luarea unei poziţii mai mari pe piaţă. Cu toate acestea, acest "împrumut" nu implică nicio datorie sub formă de dobânzi sau comisioane şi poate fi utilizat în orice mod în timpul tranzacţionării.

3.Metoda pentru reducerea volatilităţii

Perioadele de volatilitate redusă pot fi deosebit de obositoare pentru investitori din cauza modificărilor minore ale preţurilor. Cu toate acestea, datorită tranzacţiilor cu efect de levier, investitorii pot genera profituri mai mari chiar şi în perioadele de volatilitate redusă de pe piaţă. În acest caz, chiar şi o uşoară modificare a preţului sau a cursului de schimb poate însemna o modificare semnificativă a contului investitorului.

Ce facem atunci când o tranzacţie nu se desfăşoară aşa cum era de aşteptat?

Când marja pentru o poziţie începe să se diminueze, vei avea opţiunea de a primi notificări pentru suplimentarea acesteia, adică aşa-numitul apel în marjă. În caz contrar, dacă piaţa continuă să se deplaseze în direcţia nefavorabilă, tranzacţia va fi închisă automat. Prin urmare, în cazul tranzacţionării cu efect de levier pe mai multe instrumente şi pieţe, nivelul marjei ar trebui întotdeauna verificat, deoarece este crucial pentru menţinerea poziţiilor deschise.

Dacă pierderile depăşesc marja utilizată de tine, apare un apel pentru a suplimenta marja. Datorită faptului că efectul de levier creşte pierderile, riscul unui apel în marjă va exista întotdeauna şi, în absenţa unor noi fonduri disponibile în cont, poziţiile vor fi închise automat cu o pierdere.

Cel mai important risc legat de tranzacţionarea cu levier este faptul că, în mod similar cu profiturile, pierderile sunt, de asemenea, amplificate atunci când piaţa se îndreaptă în direcţia opusă celei asumate. Levierul financiar poate necesita cheltuieli de capital minime, dar deoarece rezultatele tranzacţionării se bazează pe dimensiunea totală a poziţiei controlate de tine, pierderile pot fi substanţiale.

"Paza bună trece primejdia rea"

Aşa spune un vechi proverb românesc, valabil şi în domeniul tranzacţiilor cu levier, dacă ţinem cont de câteva sfaturi ale investitorilor cu experienţă:

1. Înainte de a te aventura să tranzacţionezi cu "efectul de levier", este bine să alegi un broker care îţi pune la dispoziţie un cont demo , pentru a exersa acest tip de investiţie mai riscantă.

2. Trebuie să ai acces direct non-stop la contul şi tranzacţiile tale, pentru a urmări îndeproape fluctuaţiile marjelor, iar în acest sens este recomandabilă o platformă de tranzacţionare mobilă , pe care o poţi lua cu tine uşor, oriunde şi oricând.

3.Pe o piaţă dinamică, este esenţial să poţi răspunde rapid la schimbarea condiţiilor. Fiecare investitor ar trebui să ştie să calculeze parametrii esenţiali ai unei tranzacţii şi să înţeleagă ce îi determină. În consecinţă, în era avansului tehnologic, sunt concepute o mulţime de instrumente pentru a face mai uşoară viaţa investitorilor. Calculatorul de investiţii este unul dintre ele. Pe platforma de tranzacţionare xStation, calculatorul este integrat în fereastra de ordin.

4. Pentru a fi un trader eficient trebuie să cunoşti cât mai bine domeniul investiţiilor şi să îţi îmbunătăţeşti constant cunoştinţele. Brokerii cu experienţă, precum XTB România, pun la dispoziţie resurse educaţionale pregătite de experţi, în funcţie de diferite niveluri de experienţă (basic, mediu şi avansat) astfel încât să îţi sporeşti abilităţile de tranzacţionare în fiecare etapă în care te vei găsi.

5. Nu uita de raportul risc/câştig, utilizat de mulţi traderi pentru a compara câştigurile estimate ale unei tranzacţii cu nivelul de risc asumat. Pentru a calcula raportul risc/câştig este necesar să împarţi suma pe care eşti dispus să o rişti, dacă preţul se va mişca într-o direcţie neaşteptată (riscul), la suma pe care te aştepţi să o câştigi atunci când închizi poziţia (câştigul).

Unele dintre cele mai utilizate rapoarte risc/câştig sunt 1:2, 1:3 şi 1:4, iar acestea se schimbă în funcţie de strategia tranzacţiei. Desigur, sunt şi alte aspecte ce pot influenţa riscul unei tranzacţii, cum ar fi managementul banilor şi volatilitatea preţului, însă un raport câştig/risc solid poate juca un rol important într-un management de succes al tranzacţiilor tale.

6. Psihologia tranzacţionării te poate ajuta să te înţelegi pe tine însuţi ca trader, să îţi îmbunătăţeşti punctele forte şi să îţi diminuezi sau chiar să îţi elimini slăbiciunile.Tranzacţionarea poate să te determine să îţi controlezi mai greu emoţiile, mai ales atunci când piaţa devine volatilă şi observi cum profiturile sau pierderile fluctuează rapid. Impactul asupra emoţiilor te poate determina să activezi tranzacţii din impuls, caz în care emoţiile depăşesc logica sau raţionalitatea. Acesta este motivul pentru care crearea unui plan de tranzacţionare este necesar întrucât te ajută să rămâi concentrat pe fiecare tranzacţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb