Un număr de zece state membre ale zonei euro au ajuns la un acord cu privire la unele caracteristici fundamentale ale taxei pe tranzacţiile financiare şi au convenit ca până la mijlocul anului următor să stabilească şi celelalte aspecte, inclusiv nivelul acestei taxe, a anunţat, ieri, grupul, informează Reuters, conform Agerpres.
Introducerea unei astfel de taxe pe tranzacţiile financiare era prevăzută iniţial pentru luna ianuarie 2016, însă discuţiile au fost dificile în rândul acestui mic grup de ţări care sunt decise să o pună în practică, precum şi cu alte ţări membre ale Uniunii Europene, care se tem de repercusiunile acestei taxe asupra economiilor lor.
"Am mai făcut un pas fără să ajungem la capăt", a estimat comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, care a adăugat că au fost făcute progrese tangibile. "Suntem cu toţii în consens că trebuie să ajungem la un acord până la vară", a mai spus Moscovici.
În luna septembrie a acestui an, miniştrii din Germania, Franţa, Italia, Austria, Belgia, Estonia, Grecia, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania au anunţat că au făcut progrese cu taxa pe tranzacţiile financiare şi că aşteaptă un acord politic în luna decembrie. Marţi, însă, Estonia nu s-a alăturat comunicatului publicat de celelalte zece state.
Obiectivele taxei pe tranzacţiile financiare sunt recuperarea unei părţi din fondurile publice utilizate pentru salvarea băncilor, limitarea tranzacţiilor speculative şi unificarea taxelor similare percepute deja în mai multe state membre. Proiectul s-a lovit de opoziţia fermă a Marii Britanii, care se teme că noua taxă va afecta tranzacţiile financiare derulate la Londra, centrul financiar al continentului european.