Zeci de migranţi din Orientul Mijlociu şi Africa şi-au instalat corturi lângă Subotica, oraş din Serbiei, în speranţa că se vor putea strecura peste graniţa din apropiere cu Ungaria pentru a pleca mai departe spre Europa Occidentală, relatează Reuters.
Potrivit Centrului pentru Protecţia Azilului din Serbia, aproximativ 1.000 de migranţi se află în provincia nordică Vojvodina, aşteptând să poată încerca să treacă în ţările vecine, inclusiv România şi Ungaria, în drum spre zone bogate ale continentului.
Alte aproximativ 1.000 de persoane se află la Belgrad, multe dintre ele locuind sub cerul liber în parcuri sau pe malurile Dunării, înainte de a se deplasa de asemenea spre nordul Serbiei, mai aproape de graniţă.
'Zilnic, 150 de migranţi intră în ţară dinspre sud', spune Rados Djurovic, director executiv al Centrului.
Unul dintre ei - Samir, din Maroc - a declarat că a încercat să treacă graniţa cu Croaţia pentru a merge în Germania, dar a fost oprit de poliţie şi de patrule militare.
'Rămânem aici, nu avem altceva de făcut, aşteptăm. Mă rog tot timpul să ajungă la un moment dat în Europa Occidentală', a declarat el pentru Reuters.
Numărul total al migranţilor în Serbia este cu aproximativ 30% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, spune Svetlana Palic, purtătoare de cuvânt a comisarului guvernamental pentru refugiaţi. Ea nu a explicat motivul, dar politicile strice ale Ungariei privind controlul numărului de migranţi care intră pe teritoriul său, la fel şi patrulele din Croaţia vecină îi blochează pe unii dintre ei în nordul Serbiei, adaugă Reuters.
Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a lansat un plan controversat pentru revizuirea regulilor de migraţie care divizează de mult timp blocul comunitar, inclusiv un element care ar obliga de facto fiecare stat să găzduiască un număr de refugiaţi.
Polonia şi Ungaria se opun unei astfel de măsuri.
Serbia este o rută predilectă pentru migranţi încă din 2015, când peste un milion de persoane care fugeau din calea războaielor şi sărăciei din Orientul Mijlociu şi din Asia au ajuns în UE, perturbând sisteme de protecţie socială şi de securitate, ceea ce a dus la recrudescenţa sentimentelor de extremă-dreapta.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Vali în data de 28.09.2020, 20:20)
cat o mai fi un ficat? 15 k euro ? dar un rinichi ? parca 7000 euro ?
:)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Vali în data de 28.09.2020, 21:43)
eu in locul migrantilor as sta acasa sa reconstruiesc tara.
ei nu sunt migranti de razboi sunt migranti economici.
asadar... cu ce contribuie ei la UE? cu un ficatel, un plaman sau un rinichi pe piata neagra ? :)
vai de cei care se incred in cei ce le promit sa ii duca in UE si apoi ii deturneaza si ii taie ca pe pui si ii vinde la bucata ....
nu ma credeti ?
urmariti stirile de peste 6-12 luni.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2020, 10:47)
'' Fie painea cat de rea tot mai buna-i in tara ta!'