Preşedinţii Donald Trump şi Vladimir Putin vor avea o discuţie în această săptămână, a anunţat trimisul special al SUA, Steve Witkoff, care s-a întâlnit recent cu liderul de la Kremlin, transmite CNN.
Witkoff a afirmat că "divergenţele dintre părţi cu privire la acordul privind conflictul din Ucraina se reduc" şi că echipa de negociere a SUA va avea întâlniri atât cu oficialii ucraineni, cât şi cu cei ruşi. Potrivit acestuia, "părţile erau la kilometri distanţă una de cealaltă, acum sunt mult mai aproape", iar diplomaţia continuă pentru a găsi o soluţie la război.
În paralel, secretarul de stat american Marco Rubio şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov au discutat telefonic despre "următorii paşi de făcut" pentru a concretiza deciziile luate în cadrul negocierilor desfăşurate recent în Arabia Saudită. Cei doi au convenit să menţină contactul pentru a restabili dialogul dintre SUA şi Rusia, conform aceleiaşi surse.
În ceea ce priveşte poziţia Casei Albe, consilierul pentru securitate naţională Michael Waltz a declarat pentru ABC că intrarea Ucrainei în NATO este "extrem de puţin probabilă" şi că această poziţie este susţinută "nu doar de Statele Unite, ci şi de alţi membri ai Alianţei". De asemenea, acesta a transmis că preşedintele rus Vladimir Putin ia în considerare încetarea focului, dar că echipa de securitate naţională a administraţiei Trump va evalua în zilele următoare condiţiile impuse de Rusia.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avut o convorbire telefonică cu Donald Trump, în care a declarat că "sprijină măsurile decisive şi proactive ale lui Trump pentru a pune capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina". Erdogan a discutat şi despre necesitatea ca Turcia să fie reintegrată în programul F-35, ca parte a cooperării în industria de apărare dintre cele două ţări.
În acest context, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că armata sa a testat cu succes racheta Long Neptune, o armă de producţie naţională cu o rază de acţiune de aproximativ 1.000 de kilometri. Zelenski a afirmat că aceasta este o evoluţie a versiunii care a scufundat nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, Moskva, în 2022.
Pe de altă parte, Rusia consideră că propunerea de încetare a focului de 30 de zile, avansată de SUA, este un "truc" menit să ofere timp armatei ucrainene pentru a se reînarma, a declarat Iuri Uşakov, consilier al preşedintelui rus. Acesta a susţinut că "armata rusă este în ofensivă pe toate fronturile" şi că orice pauză ar avantaja doar Ucraina.
Într-o postare pe reţeaua X, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de intensificarea atacurilor asupra oraşelor ucrainene, precizând că în ultima săptămână "ruşii au lansat peste 1.020 de lovituri cu drone, aproape 1.360 de atacuri aeriene şi peste 10 rachete". Liderul ucrainean a cerut continuarea presiunii internaţionale asupra Moscovei şi intensificarea sancţiunilor împotriva regimului Putin.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2025, 10:12)
In gradinitele din Kiev,doar 15 % din copii,vorbesc activ limba ucrainiana,
20 % nu vorbesc de loc ucrainiana ci rusa,restul folosesc un limbaj amestecat,
arata rezultatul sondajul NGO-ul Spilnomova din capitala Ucrainei,
deci clar a puterii locale. Nici in scoli, situatia nu difera mult.
Foarte penibil,mai ales ca actorasul planetar a interzis prin lege,
folosirea limbii ruse in scolile si gradinitele din Ucraina.
1.1. nicio problema (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2025, 10:25)
eu schimbam alfabetul ,treceam la cel latin,oricum multe cuvinte sunt acum din IT,internationale limba engleza,franceza,germana in scoli si in maxim 10-15 ani limba corciturilor mongole era uitata.asa cum au facut cu biserica ,razboiul in mare este religios ,teroristii ortodosi cei mai mari criminali din istoria omenirii,ii ajung din urma califatele si talibanii
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2025, 10:15)
Este clar ca este un truc al UE si SUA. Ii fac pe rusi. Intr-o luna inarmeaza la greu Ucraina. Dati pe rusi ca sunt prosti.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2025, 10:38)
Aiureli, n au nici o racheta, vai ce plictisitor
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2025, 10:41)
Care racheta, aia LUCH din poza de la o expozitie ? :):):)
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2025, 13:07)
Sa fim seriosi, de unde atata racheta,
mint ca sa justifice eventuale viitoare atacuri cu rachete NATO,
dar tot degeaba este.
Pe front ce o mai fi, ca nu se aude nimic, de ce oare, hahaha