Viitorul Ucrainei urmează să fie decis în Germania, unde Zelenski, vicepreşedintele şi secretarul de stat american urmează să discute, transmite AFP. Washingtonul avertizează că în aceste discuţii "totul va fi pe masă".
Prima convorbire telefonică dintre Donald Trump şi Vladimir Putin, urmată de declaraţiile preşedintelui american, a accelerat iniţiativele privind încetarea războiului. Aceste demersuri îngrijorează Kievul şi liderii europeni, care se tem de un acord în detrimentul Ucrainei.
Într-un context de presiuni intense şi de degradare a situaţiei pe front, Zelenski participă la Conferinţa de Securitate de la Munchen (MSC), unde tema dominantă este viitorul Ucrainei.
Înaintea întâlnirii sale cu Zelenski, vicepreşedintele american J.D. Vance a declarat pentru The Wall Street Journal că SUA vor apăra suveranitatea Ucrainei în negocierile viitoare, menţionând că "totul va fi pe masă", inclusiv presiunea militară asupra Rusiei, relatează aceeaşi sursă.
Diplomatul german Christoph Heusgen, preşedintele MSC, sugerează că în discursul său de vineri seara, Vance ar putea anunţa retragerea unei părţi a trupelor americane din Europa.
Prezenţa unor oficiali ruşi la Munchen, în cadrul unei reuniuni cu reprezentanţi americani şi ucraineni, rămâne incertă. Kievul a transmis clar că nu ia în calcul negocieri directe cu Moscova în acest moment.
Ucraina insistă asupra unei păci juste, care să nu implice concesii teritoriale. Zelenski cere garanţii de securitate din partea Occidentului, inclusiv trimiterea de trupe internaţionale pentru menţinerea păcii.
"Mai întâi trebuie să fie elaborat un plan clar de oprire a lui Putin. Abia apoi putem discuta cu Rusia", a subliniat Zelenski.
Administraţia Trump a transmis că o aderare a Ucrainei la NATO nu este realistă, iar revenirea la frontierele dinainte de 2014 - inclusiv recuperarea Crimeei - este puţin probabilă.
În acest context, Franţa şi alţi lideri europeni se tem că Washingtonul ar putea ceda prea mult Moscovei.
În faţa reevaluării poziţiei americane, liderii europeni sunt tot mai conştienţi că sprijinul pentru Ucraina devine responsabilitatea lor directă.
Expertul Timothy Ash, profesor la Oxford, afirmă că Washingtonul trimite Europei un mesaj clar: "Ucraina este problema voastră. Noi vă vom ajuta să încheiaţi un acord cu Rusia, dar voi trebuie să gestionaţi ceea ce urmează".
În acest climat tensionat, zeci de lideri mondiali, diplomaţi şi experţi în securitate se reunesc la Munchen, unde dezbaterea privind viitorul Ucrainei va fi intensă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 14.02.2025, 15:17)
Sah Mat .Vance vine in forta declarativ linga NATO si UE .Trupele americane pot pleca linistite .Germania si Franta vor umple golul .Trump se ocupa doar de G7 de prezervative si de betigasele de cola .Pustii politicilor americane preiau comanda .Singele apa nu se face .Germania se poate acum inarma si poate aduce la lumina tehnica si tehnologia de lupta .Miliarde peste miliarde de euro intra in lupta .asa ceva nu ati mai vazut .Astept asta inca din 1989 .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2025, 16:11)
Nu contracareaza nimic, Rusia nu participa
3. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 14.02.2025, 16:13)
...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2025, 16:52)
Actorasul planetar nu mai pricepe nimic,
din noul scenariu impus de trupa lui Trump