Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a început luni o vizită în SUA, unde urmează să îşi prezinte "planul pentru victorie", context în care ucrainenii se aşteaptă la mai mult sprijin într-o etapă crucială a războiului, precum şi la mai multă claritate din partea aliatului lor cheie cu privire la dimensiunea angajamentului acestuia, informează news.ro.
Următoarele luni vor fi decisive, a subliniat preşedintele ucrainean la sosirea sa în Statele Unite, unde intenţionează să discute planul său cu preşedintele Joe Biden şi cu cei doi candidaţi la preşedinţie - vicepreşedinta în exerciţiu Kamala Harris şi ex-preşedintele republican Donald Trump -, precum şi cu liderii altor ţări care participă la Adunarea Generală a ONU.
Zelenski susţine că Ucraina ştie ce trebuie să facă pentru a învinge Rusia şi a obţine o pace justă, bazată pe restabilirea integrităţii sale teritoriale şi pe garanţii de securitate.
Cu toate acestea, întrebarea dacă hotărârea aliaţilor este egală cu voinţa ucrainenilor de a lupta, care persistă în pofida tuturor dificultăţilor acumulate în cei peste doi ani şi jumătate de război, rămâne deschisă pentru mulţi în Ucraina.
"Americanii trebuie să formuleze clar obiectivul principal al sprijinului lor pentru Ucraina. Odată ce acest lucru va fi cunoscut, toate celelalte, instrumentele necesare pentru realizarea lui, vor deveni clare", a declarat pentru EFE Oleksandr Merejko, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Rada Supremă (parlamentul ucrainean).
În opinia sa, sintagma des utilizată de susţinere a Ucrainei "atât timp cât este necesar" are în continuare puţină substanţă.
SUA ar putea pune capăt îndoielilor prin reafirmarea angajamentului lor faţă de punerea în aplicare a formulei de pace ucrainene, a declarat Merejko, deputat din partea partidului de guvernământ "Slujitorul Poporului".
Întârzierile frecvente în livrarea armelor promise au dus la o dezamăgire crescândă în rândul ucrainenilor cu privire la credibilitatea partenerilor lor.
Mulţi dintre ei au aşteptări moderate în ceea ce priveşte creşterea sprijinului militar după vizita lui Zelenski în SUA, deşi există speranţa că operaţiunea ucraineană în regiunea rusă Kursk şi reacţia relativ moderată a Rusiei, în contrast cu ameninţările sale nucleare, ar putea determina Washingtonul să acţioneze mai rapid şi cu mai multă îndrăzneală.
În pofida unor progrese, Occidentul nu şi-a mobilizat suficient industria militară pentru a-şi face vizibil pe câmpul de luptă din Ucraina imensul său avantaj economic faţă de Rusia, afirmă Mikola Bielieskov, analist militar la Institutul ucrainean pentru studii strategice.
Expertul citat nu este sigur dacă Zelenski va reuşi să elimine diferenţele ce persistă în viziunile cu privire la sfârşitul războiului pe care Ucraina şi guvernul SUA le-au avut de la începutul invaziei ruse.
În timp ce Ucraina continuă să aspire la restabilirea completă a integrităţii sale teritoriale şi înfrângerea militară a Rusiei, aliaţii săi îşi definesc obiectivul prin prezervarea Ucrainei ca stat, a explicat Bielieskov într-un interviu acordat portalului "Militarnîi".
"Întrucât depindem de aliaţii noştri, viziunea lor este importantă şi determină ce arme şi alte resurse primim", a subliniat expertul citat.
Dacă Occidentul nu îşi sporeşte sprijinul, Ucraina va rămâne concentrată pe reducerea potenţialului de război al Rusiei prin atacarea depozitelor de muniţie ruseşti şi a altor obiective militare, apreciază analistul ucrainean Ivan Kiricevski.
Capacitatea de a utiliza rachete occidentale cu rază lungă de acţiune împotriva teritoriului inamic ar fi deosebit de utilă în acest context, spune el.
Deşi SUA au ezitat mult timp să ridice această restricţie, decizia ar putea fi luată de preşedintele Joe Biden după alegeri, la final de mandat, când va avea în sfârşit "mână liberă", completează Oleksandr Merejko. "Sper ca în curând să dea dovadă de curaj politic", îşi exprimă speranţa deputatul ucrainean.
În opinia sa, acum nu este momentul de discutat ce se va întâmpla dacă Washingtonul refuză să sprijine planul pentru victorie al lui Zelenski. "Nu ne putem permite să avem un plan B, deoarece ar arăta că nu suntem suficient de încrezători în victoria şi supravieţuirea noastră", afirmă parlamentarul ucrainean.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 07:05)
FMM Zelensky!! Vrei sa arunci lumea in razboi nuclear!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 08:03)
Deci daca isi apara tara arunca lumea in razboi nuclear. Putler care a invadat Ucraina si ameninta pe toti cu nuclearele, ala e “pacifist” mai ales ca a si interzis cuvintul “PACE” in mujicia:-). Si mai terminati odata cu “sperietoarea” asta nucleara. Hiroshima si Nagasaki sunt bine mersi, iar mujicia o sa fie si ea la fel dupa MAD-ul american la o eventuala lovitura nucleara mujica. Australia si Noua Zeelanda vor fi noua putere mondiala peste o planeta renascuta:-)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de credinciosul în data de 24.09.2024, 08:40)
nu intelegi nimic1
UCRAINA NU ISI APARA TARA MAI MULT DECAT ISI APARA AMERICANII,ENGLEZII TERENURILE AGRICOLE,INTREPRINDERI CUMPARATE LA PRET DE NIMIC englezii prin Odesa(au experimentat in Romania,IMGM vandut pe un euro,imediat cantina vanduta cu un milion si relocarea presei in Norvegia,presa de turele de tanc la vremea respectiva evaluata la 40 milioane!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 09:28)
Si tu vorbest sa n-adormi! Ce mama draq legatura are ce spui tu cu invazia Ucrainei? Niste orci intr-o dimineata s-au trezit sa-si atace vecinul care nu le-a facut nimic, sa-i "anexeze" teritoriile si sa-i distruga orasele si daca ar putea sa-i si omoare pe toti. Si dupa capul tau sec, aia n-au dreptul sa spuna nimic, eventual sa se sinucida in masa, nu? Ba sa le dea la cap mujicilor impreuna cu toata lumea pana-i dezarmeaza, sa avem liniste in lume vreo 100 de ani!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 10:52)
Ce zici mai nagatule. Daca tu de duci dimineata la vecina ta ca sa o regulezi,si te prinde barbatasu la ea,ce sa iti faca sa te felicite nu. Daca insa se intampla invers,tu ce faci nu iti convine nu.. Din cauza lui ZELENSKI acest PETRE ROMAN in pulover,care nu l-a mai spalat de cateva luni ca OLENA este in OCCIDENT la SHOPIING,pe benii nostri,ROMANIA,risca sa primeasca niste BOMBE in cap,ca sa fii tu fericit ca te dai la nevasta vecinului. Ba multi mai sunteti de numai aveti loc la OBREJIA.!
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de credinciosul în data de 24.09.2024, 14:32)
Ucraina nu a fost stat ,e un stat aparut cum apare o carte funciara noua la un partaj,deces in cazul nostru al URSS!
dar la americani nu le a ajuns europa centrala si de est,in lacomia lor s-au bagat peste UA,pt obiective militare,economice,privatizari le cred ca s-au facut si la ei,cap sec tot ca pe la noi,iar acum americanii isi apara terenul agricol cumparat ce cred ca depaseste suprafata Moldovei si a antrenat la lupta lacheii de serviciu din a carei umbrela de securitate facem si noi parte!
daca maine ti ar lua o tara Campia de VEst,cred ca cei mai afectati ar fi italienii,ca ei sunt proprietari si apoi romanii,cu parcele ici colo!
2. Ucraina e chiar mai mare pericol pt Europa decat R
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2024, 09:42)
Recent s au facut publice salariul minim in Ucraina,250 USD si respectiv venitul minim de stat pentru sustinerea celor refugiati ( 150 USD ). Sa ne imaginam ce reprezinta aceste sume intr un stat cu economia distrusa si ravasita de razboi ,specula si represiune ! Asa ca ratarea negocierilor din aprilie 2022 e cu atat mai blamabila ,pentru ca la ora aceea Ucraina era functionala ,bogata si pierderile erau mici . Acum cand sunt absolut devastati de acea decizie politica , regimul vine cu cereri tot mai mari ,in conditiile in care sanctiunile grupului G7 au distrus si comertul si economia mondiala . De unde vine raspunderea aceasta de a arunca banii altora intr o groapa fara fund ,pe sloganuri militariste ?!? Indiferent ce vor fi semnat SUA si UK ca garanti in 1992 ,cand s au separat cei din URSS ,EU nu exista la acea ora ,vecinii geografici nu au participat la acele negocieri . EU nu are responsabilitate ca garant militar si sprijinul ar trebui sa fie numai economic si umanitar ,din aceste motive .Faptul ca Ucraina e plina de arme (din care multe dispar fara raspundere ) ,ca exista grupuri extrem de polarizate si capabile de orice forma de sabotaj si teroare e un factor de mare risc pentru Europa in ansamblu si extrem de mare pericol pentru vecinii geografici care s au straduit sa ajute acest popor lovit de soarta . Asa ca sa denuntam si sa ne delimitam toti de declaratia iresponsabila recenta a sutelor de sinecuristi care au manevrat sa ajunga in Parlamentul European si sa pretinda ca reprezinta popoarele Europei !