ZEROHEDGE: "Corecţia sectorului de tehnologie bagă sub apă ETF-urile ARK"

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 mai 2021

Pe măsură ce ETF-urile ARK se pregăteau ieri de o nouă şedinţă bursieră tumultoasă pe Wall Street, cu activele companiei de management scăzând sub 20 de miliarde de dolari, cel mai redus nivel din ianuarie încoace, din ce în ce mai mulţi ochi erau aţintiţi către şefa ARK Cathie Wood şi modul în care aceasta administrează instrumentele de investiţii pe parcursul corecţiei sectorului growth, de tehnologie, scrie zerohedge.com.

ARK Innovation ETF (ARKK), cel mai mare ETF din grupul ETF-urilor ARK, scădea ieri în pre-market-ul de peste Ocean cu circa 5%, sub pragul psihologic de 100 de dolari/unitate, a noua zi consecutivă de depreciere din ultimele zece, potrivit datelor Bloomberg, care adaugă că declinul fondurilor ARK "a accelerat luni în cea mai mare scădere din ultimele 7 săptămâni".

ETF-urile ARK sunt cele mai mari deţinătoare de acţiuni growth din piaţa bursieră americană, multe fiind companii supraevaluate (nume precum Tesla sau Palantir), predispuse unor scăderi mari în contextul recalibrării aşteptărilor inflaţioniste şi a creşterii costurilor de finanţare. Tesla scădea de altfel ieri, în pre-market, cu aproape 7%, după ce Reuters a publicat un material conform căruia compania şi-a amânat planurile de extindere a capacităţii de producţie din China, cea mai mare piaţă a sa din lume după Statele Unite. Tesla este cea mai mare deţinere din ETF-ul principal ARK, ARK Innovation ETF, cu o pondere de 10,88%.

În acest context ARK Invest şi-a continuat la debutul săptămânii strategia de a reduce din expunerea pe companii de tehnologie a căror cotaţie a scăzut în ultima perioadă, firma vânzând în timpul corecţiei de luni circa 30,4% din acţiunile Apple pe care le deţinea.

Conform Bloomberg, "ARK Fintech Innovation ETF, singurul fond al lui Wood care avea o deţinere Apple, a vândut 87.560 de acţiuni ale producătorului iPhone şi acum deţine 200.387 de acţiuni". ARK a vândut de asemenea 464.000 de acţiuni (ADR) Roche, 463.271 de acţiuni (ADR) Baidu şi 260.876 de acţiuni (ADR) ale Takeda. ARK a vândut de asemenea 1,62 milioane de acţiuni ale companiei Opendoor şi 557.955 de acţiuni ale Virgin Galactic, conform Bloomberg.

Zerohedge notează că Cathie Wood pare să-şi continue "strategia" de a vinde nume mari, lichide, din sectorul de tehnologie în aşa fel încât să aibă lichiditate pentru a intra pe firme mai mici, mai puţin lichide şi mai speculative. ARK Innovation ETF a înregistrat o creştere de peste 400% din 2014 şi până în februarie 2021, când a fost atins maximul istoric al Nasdaq Composite, mare parte din creştere venind în raliul masiv de pe parcursul pandemiei al sectorului growth, cel mai bun performer la nivel de sectoare în SUA în ultimele 14 luni.

Wood a început de altfel recent să-şi sprijine propriile ETF-uri, operând cu fonduri proprii cumpărături încrucişate, adică unităţi de fond ale ETF-urilor ARK, o strategie care i-a adus numeroase critici. De exemplu, Wood a cumpărat luni, prin ARKX Space Exploration ETF, mai multe unităţi de fond ale ETF-ului PRNT, un fond concentrat pe companii ce dezvoltă tehnologie de printare 3D.

Vinerea trecută, Wood a afirmat la CNBC că "îi place situaţia" din piaţă în condiţiile în care ETF-ul său principal (ARK Innovation) se apropie de o corecţie de aproape 10% doar în luna mai, iar de la maximele din februarie înregistrează o corecţie de aproape 40%. ARK Innovation a avut ieşiri de capital de circa 500 de milioane de dolari de la începutul lunii mai, iar unii comentatori de pe Wall Street notează faptul că ARKK se află într-o poziţie de risc structurală pentru acţiunile din sectorul de tehnologie, mulţi traderi folosind opţiunile "put" pe ARKK drept protecţie la scădere. "Nasdaq va continua să scadă până ARK va face implozie", scrie zerohedge.com, care adaugă că fondurile de hedging din SUA şi-au majorat masiv achiziţiile de opţiuni "put" în această săptămână.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb