ZI DECISIVĂ PENTRU DACIAN CIOLOŞ PNL, între a fi sau a nu fi la guvernare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 15 octombrie 2021

PNL, între a fi sau a nu fi la guvernare

Negocierile pentru refacerea coaliţiei de guvernare de centru-dreapta, care ar trebui să se încheie astăzi, par a fi sortite eşecului, după declaraţiile făcute ieri de premierul interimar Florin Cîţu, la finalul şedinţei de guvern.

"Pentru România este importantă stabilitatea şi refacerea coaliţiei. Este un lucru important, dar refacerea coaliţiei trebuie făcută în jurul PNL. Le-am spus celor de la USR că refacerea coaliţiei se poate face doar în jurul PNL. Aceasta este soluţia viabilă din punctul nostru de vedere. Eu nu aş trece foarte uşor peste modul în care am ajuns în situaţia actuală. (...) Nu poţi să vii să spui azi că eşti responsabil, când ai fost iresponsabil timp de o lună, perioadă în care ai atacat guvernul, ai semnat împreună cu AUR o moţiune de cenzură, după care ai votat moţiunea de cenzură depusă de PSD. (...) Pentru PNL e important să trecem peste această perioadă şi cei care vorbesc despre responsabilitate să îşi asume deciziile luate până acum, să îşi asume că au greşit şi apoi putem să mergem mai departe. Suntem de acord să trecem peste acel moment şi să refacem coaliţia în jurul PNL. Dar să ne amintim că astăzi suntem aici pentru că exact cei care vorbesc despre responsabilitate au fost iresponsabili când au dat jos un guvern cu puteri depline", a afirmat Florin Cîţu, preşedintele PNL.

Referitor la momentul desemnării lui Dacian Cioloş ca premier însărcinat cu formarea viitorului Cabinet, preşedintele PNL a spus că el crede că şeful USR a luat în considerare voturile AUR şi PSD de la moţiunea de cenzură atunci când s-a propus ca premier la Cotroceni. Cîţu a menţionat că, dacă un guvern Cioloş nu va trece de Parlament, şi va fi nominalizat pentru funcţia de premier actualul preşedinte al PNL, pe care niciun partid din opoziţie nu doreşte să îl voteze (nici măcar foştii parteneri de la USR), atunci se poate ajunge chiar la alegeri anticipate.

"În momentul în care USR a decis să meargă cu AUR şi PSD, noi am spus că toate variantele sunt pe masă, inclusiv alegerile anticipate. Noi ne dorim să continuăm să guvernăm, un guvern stabil în jurul PNL, dar vom vedea care sunt deciziile în perioada următoare şi, repet, toate scenariile sunt pe masă", a spus Florin Cîţu.

De partea cealaltă, deputatul Ionuţ Moşteanu, vicepreşedintele USR şi purtător de cuvânt al respectivei formaţiuni politice, a declarat ieri că, dacă negocierile cu PNL vor eşua, Dacian Cioloş se va prezenta totuşi în Parlament cu o propunere de guvern.

"Prioritatea numărul unu este refacerea coaliţiei de guvernare alături de PNL, UDMR şi cu sprijinul minorităţilor naţionale. În cazul în care negocierile eşuează în următoarele zile trebuie să mergem înainte, România trebuie guvernată. Dacă aceste negoceri vor eşua, vom veni în faţa Parlamentului cu un guvern aprobat de Biroul Politic şi miniştri la începutul săptămânii viitoare", a spus Ionuţ Moşteanu.

El a precizat că PNL a cerut răgaz până astăzi, când liderii liberali se vor întâlni începând cu ora 11 pentru a decide dacă vor intra sau nu la guvernare, după care, în jurul orei 14, ar urma să aibă loc o nouă întâlnire a şefilor USR, UDMR şi PNL.

Purtătorul de cuvânt al USR le-a transmis liberalilor că partidul pe care îl reprezintă ar putea să formeze un guvern minoritar.

"Am convocat Comitetul politic pentru duminică. Comitetul decide programul de guvernare şi lista cu cei care o să fie în minister. Duminică seara va fi finalizată lista miniştrilor. Este posibil ca pe această listă să se regăsească şi tehnocraţi, dar asta vom vedea la momentul finalizării listei. (...) Fac un apel la toate partidele că România trebuie guvernată, un apel la responsabilitate", a spus Ionuţ Moşteanu.

De aceeaşi părere este şi colegul său, Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, care a afirmat, ieri, că varianta unui guvern minoritar USR reprezintă un scenariu plauzibil şi foarte posibil.

"Dacă nu se reface coaliţia cu PNL şi UDMR, singurul lucru responsabil pe care-l poate face USR este să se prezinte în faţa Parlamentului cu un Guvern, pentru că ţara trebuie guvernată în această perioadă grea. (...) În primul rând, există şi posibilitatea ca aceste negocieri să meargă, să funcţioneze şi să reuşim să avem susţinerea coaliţiei, singurei coaliţii pe care o vedem fezabilă, anume PNL-USR-UDMR", a declarat, pentru RFI, Claudiu Năsui.

În acest timp, pentru a nu rămâne descoperiţi, astăzi, în cazul unui eşecal negocierilor din interiorul coaliţiei, se pare că liderii USR au întocmit şi o echipă de guvernare, fără cei de la UDMR şi PNL. Lista unui aşa numit guvern USR a fost trimisă către mass-media de surse politice din cadrul formaţiunii politice condusă de Dacian Cioloş. Şansele ca un guvern minoritar să fie învestit de Parlament sunt însă infime, în condiţiile în care PNL, UDMR şi PSD au anunţat până acum că nu-l susţin pe Dacian Cioloş.

Conform listei trimisă către mass-media de sursele politice din cadrul USR, guvernul minoritar ar arăta astfel: Dacian Cioloş- premier, Dan Barna - vicepremier şi ministru de Externe, Dragoş Tudorache - ministru de Interne, Cătălin Drulă- ministrul Transporturilor, Stelian Ion - ministrul Justiţiei, Vlad Voiculescu/Ioana Mihăilă- ministrul Sănătăţii, Ştefan Pălărie - ministrul Educaţiei, Ionuţ Moşteanu - ministrul Dezvoltării, Claudiu Năsui- ministru de Finanţe, Cristina Prună- ministrul Energiei şi Economiei, Cristian Ghinea - ministrul Fondurilor Europene, Octavian Berceanu - ministrul Mediului, Iulian Bulai/ Marius Manole - ministrul Culturii, Nicu Fălcoi - ministrul Apărării, George Căţean - ministrul Agriculturii, Oana Ţoiu/Dragoş Pîslaru - ministrul Muncii, Tudor Pop - ministrul Tineretului şi Sportului şi Ciprian Teleman/ Radu Panait/ Cosette Chichirău - ministrul Digitalizării.

Faţă de ameninţările voalate ale celor din USR, surse politice din PNL susţin că, dacă astăzi nu se va accepta refacerea coaliţiei în jurul formaţiunii politice liberale din rândul căreia ar urma să fie nominalizat viitorul prim-ministru, liberalii vor înceta orice negociere cu formaţiunea politică a lui Dacian Cioloş şi vor demara discuţii cu celelalte forţe politice parlamentare, chiar şi cu reprezentanţii PSD.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pedelistii tot vin cu "un guverrn in jurul PNL", cand, de fapt, ei vorbesc de un guvern in jurul drogatului! Daca drogatul, fiind "high" sau in sevraj, ar lovi un cap de pod cu masina, ar ramane Romania fara singura persoana care ar putea fi prim-ministru? De fapt marea intrebare e de ce Iohannis pare blocat pe drogat? Daca e teleghidat pe sustinerea penalului ar putea fi teleghidat sa promoveze orice masuri antinationale, devenind astfel un pericol mare si iminent pentru Romania!

    1. Dar USR de ce rămân blocați cu băutorul de pishat? Sau de ce rămân blocați împotriva drogatului?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb