ZIARUL "BURSA" A ANUNŢAT ÎNCĂ DIN OCTOMBRIE Usitall se retrage din ţara noastră, din cauza autorităţilor locale

Ioana Popa
Ziarul BURSA #Companii / 7 decembrie 2012

Mattias Philipsson, CEO Usitall

Mattias Philipsson, CEO Usitall

  • document ataşat Într-un interviu acordat ziarului BURSA în 16 octombrie 2012, Mattias Philipsson, CEO Usitall, a declarat că se gândeşte să părăsească piaţa românească din cauza lipsei de reacţie a autorităţilor locale.Mattias Philipsson ne-a declarat atunci: "Următoarea perioadă este decisivă pentru viitorul acestui proiect în România. Dacă autorităţile nu se vor arăta interesate, nu va exista voinţă politică, ne vom reorienta către un alt stat. Proprietarii nu înţeleg cum cineva nu poate pune pe lista de priorităţi o ofertă atât de generoasă şi nu ne sprijină".
    apasă aici pentru a descărca.

    Compania suedeză Usitall, care intenţiona să investească peste 200 de milioane euro în România în construcţia unor centrale de producţie a energiei termice din deşeuri, a renunţat la aceste planuri, invocând dezinteresul autorităţilor locale. Mattias Philipsson, CEO Usitall, a declarat: "Deşi România are o strategie naţională de gestionare a deşeurilor şi obiective clare impuse de Uniunea Europeană care presupun mai multe ţinte intermediare, precum cele legate de închiderea gropilor de gunoi neconforme normelor de mediu, nu există încă un plan de implementare a acestei strategii care să se bucure de susţinerea şi de voinţa întregii clase politice".

    În ultimii doi ani, compania suedeză a purtat numeroase discuţii şi negocieri cu autorităţi locale din mai multe municipii în vederea construirii în România a unor centrale termice în cogenerare.

    Mattias Philipsson a adăugat: "Negocierile noastre au eşuat în primul rând la nivel local. Deşi reprezentanţii municipalităţilor au avut acces la toate informaţiile despre tehnologia Usitall o perioadă îndelungată, nu a existat niciun angajament din partea acestora faţă de planul nos-tru de investiţie, în ciuda faptului că soluţia noastră de cogenerare ar asigura, în doar câţiva ani, încălzirea apartamentelor din aceste oraşe la preţuri extrem de competitive, folosind doar deşeuri municipale. Din păcate, la nivelul autorităţilor locale nu există deocamdată un plan sustenabil pentru asigurarea agentului termic pe termen lung, la costuri mici sau în ceea ce priveşte impactul deşeurilor asupra mediului înconjurător. Probabil mai sunt necesari câţiva ani până se va ajunge la prioritizarea acestor proiecte, noi ne menţinem disponibilitatea de a împărtăşi din experienţa noastră în acest domeniu".

    Usitall, ca dezvoltator al proiectelor, ar fi asigurat integral finanţarea, principalele beneficii pentru comunităţile locale fiind producţia de energie termică la costuri minime şi eliminarea gunoiului municipal. Tehnologia Usitall ar fi rezolvat două mari probleme cu care se confruntă municipalităţile din Româ-nia: cea a asigurării căldurii, apei calde şi energiei electrice la preţuri competitive, precum şi eliminarea deşeurilor menajere în condiţii de siguranţă şi cu impact minim asupra mediului înconjurător.

    Pentru a stimula investiţiile străine la nivel local în acest domeniu, oficialii Usitall consideră că autorităţile ar trebui să atribuie în totalitate municipalităţilor puterea de a decide referitor la modalitatea de exploatare a deşeurilor municipale, aşa cum se întâmplă în toate celelalte state europene.

    În luna octombrie, în cadrul unui interviu acordat ziarului \"BURSA\", conducerea Usitall ne-a declarat că se gândeşte să părăsească România, din cauza lipsei de interes al autorităţilor locale. "Pentru a demara, la nivel local, inves-tiţiile în centrale de producere a energiei din deşeuri, este nevoie doar ca administraţia locală să se angajeze că va cumpăra energia produsă, costurile, dar şi ris-cul unui eşec al proiectului fiind suportate de investitor", ne-a explicat atunci Mattias Philipsson, CEO al Usitall, adăugând: "Dacă eşuăm, fie pentru că nu am obţinut avizele necesare, fie că proiectul în sine nu este fezabil, compania va pierde banii investiţi până la momentul res-pectiv, iar municipalitatea nu va pierde nimic. Dacă proiectul va avea succes, municipalitatea va beneficia de energie termică la preţuri garantat mai mici decât cele actuale".

    Usitall este o companie suedeză originară din oraşul Linkoping, cu legături strânse cu municipalitatea locală. Compania are peste 50 de ani de experienţă în dezvoltarea şi operarea centralelor de ultimă generaţie pentru transformarea deşeurilor în energie, Linkoping fiind în totalitate aprovizionat cu energie termică obţinută în aceste centrale. Ca o recunoaştere a parcursului şi experienţei acumulate de compania suedeză, oraşul în care aceasta îşi are sediul a fost ales, în 2011, să găzduiască Congresul Mondial de Energie Regenerabilă. Potrivit angajamentelor faţă de UE, ţara noas-tră trebuie să ajungă la minim 55% reciclare până în 2013. În 2008, ţara noastră înregistra o medie anuală de 36,7 milioane de tone de deşeuri, iar 99% din deşeurile municipale erau depozitate în gropi comune.

    Usitall este o companie suedeză cu o experienţă de peste 60 de ani în construcţia şi operarea centralelor de cogenerare ce funcţionează prin valorificarea deşeurilor municipale. Avantajul sistemului Usitall de producere a energiei constă în faptul că foloseşte o resursă regenerabilă produsă local - gunoiul municipal - care poate înlocui cu succes combustibilii fosili pentru generarea de energie termică şi electrică la preţuri competitive.

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. Interesant de stiut cu ce municipalitati au discutat. Asta asa, ca sa stim si noi cui sa ii "multumim".

      1. ...Galati, Timisoara si, desigur, Bucuresti.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb