Reporter: Ce oportunităţi au investitorii străini să îşi dezvolte afaceri în ţara noastră?
Tănase Stamule: Prin dimensiunile pieţei interne, proximitatea faţă de alte pieţe-ţintă, calificarea mâinii de lucru în anumite sectoare sau calitatea de membru al UE şi NATO, România este o destinaţie relevantă pentru investiţii străine. Fiscalitatea atractivă - cota unică rămâne un atu al ţării noastre - este iarăşi un argument în plus pentru companiile care doresc să investească.
Din păcate, stabilitatea şi predictibilitatea cadrului legislativ şi fiscal reprezintă un punct nevralgic al României de ani de zile, din mai multe motive, între care unele care au legătură inclusiv cu politicul, dar Guvernul actual face tot posibilul pentru a corecta aceste deficienţe şi pentru a da încredere investitorilor că România doreşte un angajament durabil pe termen lung.
În programul de relansare economică, Guvernul a prezentat proiecte de investiţii publice de anvergură care au potenţialul de a genera investiţii de anvergură, în infrastructura de transport, infrastructura energetică, infrastructura de sănătate, mediu sau agricultură.
Reporter: În ce domenii avem nevoie de investiţii străine?
Tănase Stamule: România se află într-un proces de recuperare a decalajelor care o separă încă de ţările cele mai dezvoltate ale Uniunii Europene. În acelaşi timp, ţara noastră se află într-un proces de reaşezare a structurii economiei, cu o pondere mai însemnată a serviciilor şi comerţului şi cu o adopţie foarte rapidă a noilor tehnologii. Din păcate, suntem încă rămaşi în urmă la capitolul inovare, în special din punctul de vedere al finanţării şi marketării proiectelor, şi aici România are un potenţial important pentru investitorii străini, fie ei fonduri de private equity, fie business angels.
Potenţial important mai este şi în zona imobiliară, a turismului, în industria agroalimentară, dar şi, de exemplu, în industriile creative.
Reporter: Cum vedeţi evoluţia investiţiilor străine la noi?
Tănase Stamule: Asistăm în această perioadă la o reaşezare a fluxurilor investiţionale, în funcţie de poziţionări politice şi strategice, la nivel global. Europa, Uniunea Europeană în special, rămâne un mare receptor de investiţii străine, dar şi un mare investitor, zonele care sunt vizate cu precădere fiind noii membri din Est, între care şi România.
Din acest punct de vedere, ţara noastră este privilegiată a priori, însă o mare parte din potenţial este condiţionat de existenţa unei mâini de lucru cu nivel superior de educaţie. Un exemplu în acest sens este industria IT, unde dezvoltarea este încetinită de lipsa unui număr suficient de mare de programatori.
Reporter: Cum ajută investiţiile străine economia?
Tănase Stamule: În mod evident, investiţiile străine reprezintă o şansă de modernizare pentru România, care nu deţine nici capitalul, nici know-how-ul necesare pentru dezvoltarea economiei moderne, dominată de tehnologie şi inteligenţă artificială, specifice celei de-a patra revoluţii industriale.
Pe lângă locurile de muncă create şi volumul de capital adus în ţară, România are o şansă uriaşă în aceşti ani, aceea de a trece direct la economia digitalizată, adoptând tehnologii state-of-the-art şi profitând de noi niveluri de eficienţă şi valoare adăugată.
Investiţiile străine o ajută şi indirect, determinând şi o anumită restructurare a educaţiei şi formării continue, care au rolul lor în construirea unor entităţi asociative între sistemul de învăţământ şi întreprinderi şi, astfel, la o integrare mai bună cu piaţa muncii.
De altfel, tot investiţiile străine au potenţialul de a crea ecosisteme de furnizori locali - cazul Dacia este unul de manual - aşadar contribuţia lor există şi în acest unghi, al formării şi dezvoltării unui capital autohton.
Anul trecut, volumul investiţiilor străine a ajuns la 5,3 miliarde de euro, al doilea cel mai ridicat nivel după intrarea României în UE, şi am convingerea că, într-un perimetru economic constant, din care efectele actualei crize sanitare vor dispărea, să sperăm, cât mai repede, tendinţa se va menţine pe termen mediu, permiţând României să grăbească ritmul de atingere a convergenţei cu ţările dezvoltate ale UE.
Reporter: Vă mulţumim!
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2020, 07:57)
În aceiași situație vom fii si peste 50 de ani!
Cauze: dezastrul din învățământ,lipsa de respect față de cetățeni și umanitate!
2. Mai concret
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2020, 12:47)
Ziua-n care an???
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2020, 23:44)
Domle așa de multe vorbe produc ăștia, că nici nu mai e nevoie de fapte sau de guvernare. E ca și cum ne-am saturat sa tot lăudăm friptura că până apare, dacă o apărea vreodată, o sa zicem hai domle că suntem sătui, ia de aici gunoiul. Stamule, Orban, danc, Virgil și toți norocoșii ăștia cu munca îi așteptam pe un șantier, pe un câmp agricol, oriunde iese ceva productiv pentru poporul ăsta. Ia sa vezi ce ne mai uitam atunci prin gura lor..