Ziua Naţională, între parada militară şi petrecerile câmpeneşti

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 2 decembrie 2019

Ziua Naţională, între parada militară şi petrecerile câmpeneşti

Foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au lipsit de la evenimentele organizate în Capitală

Zeci de mii de bucureşteni au urmărit, ieri, parada militară organizată în Capitală de Ministerul Apărării Naţionale, cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale. O parte dintre cei care nu s-au dus în zona Aviatorilor pentru a urmări defilarea, au participat la evenimentele organizate de primăriile de sector, care au pregătit mai multe spectacole în diferite parcuri din Capitală, unde s-au putut înfrupta şi din preparatele tradiţionale pregătite de autorităţile locale.

Aproape 4000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, din care 500 de militari din 21 de ţări aliate sau partenere, aproximativ 200 de mijloace tehnice şi peste 50 de aeronave (printre care şi 7 avioane de luptă F16) au participat la parada organizată la Arcul de Triumf.

Referitor la militarii străini prezenţi la eveniment, Ministerul Apărării Naţionale a precizat că a fost cel mai mare număr de ţări care au participat la parada de Ziua Naţională a României. Detaşamentele de militari străini au fost din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina şi SUA.

La eveniment au participat o parte din formaţia "Hawks of Romania" a Aeroclubului României, alcătuită din 4 aeronave de înaltă acrobaţie EXTRA 300, şi Iacării Acrobaţi, cu 3 avioane de construcţie românească IAK-52. La parada de ieri, au defilat, pentru prima dată, detaşamentul Comandamentului Forţelor Întrunite şi cel mai modern radar din înzestrarea Forţelor Aeriene - radarul mobil 3D TPS 77.

Din păcate, printre mijloacele tehnice care au trecut pe sub Arcul de Triumf nu s-au numărat noile transportoare blindate Piranha 5, construite de Uzina Mecanică Bucureşti în parteneriat cu compania americană General Dynamics. Deşi ar fi trebuit ca, până acum, Armata Română să beneficeze de primele 36 de transportoare din noua generaţie, din cauza unor probleme tehnice care au fost remediate pe parcurs, prima livrare a acestor produse ar urma să aibă loc până la sfârşitul anului în curs.

La paradă au asistat preşedintele Klaus Iohannis, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Teodor Meleşcanu, respectiv Marcel Ciolacu, membri ai Guvernului, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şefi de instituţii, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai cultelor religioase, politicieni, veterani. Dintre foştii preşedinţi de după 1990, a participat doar Traian Băsescu, care a venit alături de fiica sa Ioana şi unul dintre nepoţii săi. Au lipsit de le eveniment foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, din motive de sănătate. Dacă Ion Iliescu nu este transportabil - amintim că fostul preşedinte nu a putut să se deplaseze nici la votul pentru alegerile prezidenţiale, fiind necesară urna mobilă, Emil Constantinescu are gripă şi nu a putut participa la parada militară din acest an.

Un singur incident a avut loc în momentul în care preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria eroilor naţiunii şi a soldaţilor care şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă. Un spectator le-a reproşat autorităţilor că nu au făcut destul pentru memoria eroilor neamului şi pentru veteranii, orfanii şi văduvele de război.

Şeful Guvernului, Ludovic Orban şi vicepremierul Raluca Turcan nu au fost prezenţi la evenimentele organizate în Bucureşti. Prim-ministrul Orban a ales să fie prezent la manifestările organizate în capitala Unirii - Alba Iulia, iar vicepremierul Turcan a fost prezentă la evenimentele din oraşul natal, Sibiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb