ZIUA NAŢIONALĂ, PE AXA BUCUREŞTI-ALBA IULIA Uniţi în simţiri, dezbinaţi în cuget

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 2 decembrie 2021

Uniţi în simţiri, dezbinaţi în cuget

Ziua Naţională a României a reprezentat, ieri, încă un prilej să constatăm că politicienii români sunt rupţi de popor, că discursurile membrilor coaliţiei de guvernare şi ai politicienilor din opoziţie nu sunt decât nişte lozinci menite să satisfacă orgoliile masei de manevră a fiecărui partid politic, că, deşi uniţi în simţiri, mai-marii zilei sunt dezbinaţi în cuget.

Ruptura de popor s-a făcut anul acesta sub pretextul respectării normelor de protecţie din pandemie, deşi, ieri, în Bucureşti, se înregistra - conform comunicatului transmis de Grupul de Comunicare Strategică - o rată de incidenţă de 1,78 la mie, rată ce ar fi permis ca în zona Arcul de Triumf să fie mai multe persoane decât cei 400 de oficiali care au fost acreditaţi pentru a asista la parada forţelor armate române.

Avertizaţi de valul antipatie iscat în rândul cetăţenilor atât de constituirea noii coaliţii de guvernare, cât şi de atitudinea preşedintelui Klaus Iohannis, organizatorii evenimentului de la Bucureşti au ales să îi izoleze, practic, pe politicieni de eventualii contestatari ai noilor mişcări de pe scena politică dâmboviţeană, care au fost nevoiţi să se alinieze, pe o parte sau cealaltă, a traseului pe care s-a desfăşurat parada militară.

Cu toate acestea, nu a putut scăpa neobservat un banner cu un mesaj critic la adresa preşedintelui Klaus Iohannis şi a cooptării PSD la guvernare. Bannerul a fost afişat de reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale Geeks for Democracy şi conţinea mesajul "Iliescu a chemat minerii. Iohannis a chemat PSD-ul".

În ceea ce priveşte mesajele transmise de politicieni, preşedintele Klaus Iohannis a preferat, cu prilejul decorării mai multor cadre medicale, cadre didactice şi reprezentanţi ai societăţii civile, la Palatul Cotroceni, să se refere la actuala pandemie şi să le mulţumească medicilor şi profesorilor pentru modul în care au acţionat în ultimii doi ani.

La rândul său, prim-ministrul Nicolae Ciucă a arătat că "doar printr-un efort comun vom putea depăşi perioada dificilă pe care o traversăm" şi că "eroii acestui an sunt românii, care, în ciuda crizei generate de pandemia de Covid-19 şi a suferinţelor, au muncit, au fost solidari, au făcut sacrificii şi au depus zi de zi eforturi în această luptă dură cu virusul".

Liderii partidelor parlamentare - mesaje pentru proprii alegători

Şefii principalelor partidelor politice din alianţa de guvernare, PSD şi PNL, nu au ratat ocazia de a transmite cu acest prilej mesaje ţintite către proprii alegători.

"Ziua Naţională este cel mai bun prilej pentru a deschide un nou capitol, în care toţi românii să fie parte. (...), avem datoria ca astăzi să onorăm contribuţia celor care ţin pe umerii lor această naţiune. Să nu uităm că România este în primul rând a lor, nu doar a celor privilegiaţi din vârf. A tatălui care se trezeşte cu noaptea în cap pentru a avea grijă de mica sa afacere. A mamei care se chinuie din greu cu două job-uri pentru a-i oferi o viaţă mai bună copilului său. A tinerilor care învaţă pe rupte pentru a-şi face un rost în viaţă. A bunicilor care după o viaţă de muncă vor să se bucure în linişte de nepoţi. Ei sunt România! (...) Avem o oportunitate extraordinară în faţă. Depinde doar de noi dacă vom reuşi, astfel încât peste câţiva ani să ne bucurăm cu toţii pentru realizările pe care le-am făcut împreună", a afirmat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor.

La rândul său, Florin Cîţu, preşedintele PNL şi preşedintele Senatului, a spus: "Partidul Naţional Liberal transformă România într-o ţară modernă şi prosperă. Am convingerea că acest lucru se va realiza doar prin aplicarea principiilor liberale: reforme, investiţii şi susţinerea prin orice mijloace a capitalului privat şi a inovaţiei. Doar aşa vom ajunge să avem o Românie puternică".

Dacian Cioloş, preşedintele USR, formaţiune politică aliată cu liberalii în fosta coaliţie de guvernare a ales să vorbească despre schimbare.

"După încă un an greu, cel mai dificil este să ne regăsim speranţa şi încrederea în noi, pentru a-i putea ajuta şi pe ceilalţi să treacă peste această perioadă. Când totul pare gri şi sentimentul de derivă pune stăpânire pe mulţi dintre noi, trebuie să ne căutăm energia şi credinţa că avem puterea să schimbăm în bine lucrurile".

Chiar dacă au scăpat uşor la Bucureşti, liderii politici din arcul guvernamental au fost huiduţi copios, în lipsă, la Alba Iulia, oraşul Marii Uniri de la 1918, de mai mulţi simpatizanţi şi votanţi ai Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), care au participat la Marşul Unirii.

Evenimentul s-a desfăşurat pe un traseu de 6 kilometri, între Gara Alba Iulia şi Esplanada Catedralei Încoronării, iar la el ar fi participat maximum 1000 de persoane, conform reprezentanţilor pe plan local ai forţelor de ordine.

"Sunt peste 3000 de români din toate colţurile ţării. Au venit toate filialele şi împreună cu voi o să dăm start sărbătorii de 1 decembrie. Avem 364 de zile pentru proteste, să protestăm împotriva corona, Iohannis, împotriva altor viruşi. Acum e Ziua Naţională şi e sărbătoare. Nu organizăm proteste, ci adevărate sărbători naţionale", a afirmat în schimb George Simion, copreşedintele AUR.

Site-ul alba24.ro a anunţat însă că marşul s-a desfăşurat cu încălcarea autorizaţiei emisă în acest scop, deoarece solicitarea pentru aprobarea evenimentului a fost făcută la Primăria Alba Iulia de deputatul AUR de Alba, Daniel Rusu, însă doar pentru 100 de persoane.

Conform Agerpres, la marşul organizat de AUR şi condus de copreşedinţii George Simion şi Claudiu Târziu au participat peste 2000 de oameni. Manifestanţii au scandat lozinci unioniste, cum ar fi "Basarabia e România", "Unire" şi "România n-a avut graniţă la Prut".

La evenimentele oficiale de la Alba Iulia legate de sărbătorirea împlinirii a 103 ani de la Marea Unire au participat Dacian Cioloş, preşedintele USR, şi Cristian Diaconescu, preşedintele Partidului Mişcarea Populară.

"Sunt foarte onorat că am prilejul aici, la Alba Iulia, să sărbătorim cu smerenie, cu deferenţă ceea ce înaintaşii noştri au făcut. Practic, într-un an de zile, poporul român de pretutindeni, sprijinit de politicienii de la acea dată, a reuşit trei uniri, ceea ce, după părerea mea, este expresia unei forţe, unei determinări şi unei dorinţe extraordinare de a-ţi păstra şi întări identitatea naţională. Dacă am regăsi şi astăzi, dincolo de aspectele sărbătoreşti, acel potenţial interior al naţiunii române de a-şi regăsi sensul şi mândria, într-o regiune foarte complicată, şi în egală măsură de a avea acel tip de determinare şi curaj (...), cred că toate gesturile cu semnificaţie simbolică, inclusiv cel de astăzi, şi-ar găsi o concretizare", a declarat Cristian Diaconescu.

La defilarea care a avut loc la Alba Iulia, au asistat, în centrul oraşului, peste 10.000 de persoane. La parada militară au participat 550 de militari, vehicule de luptă Humvee ale forţelor pentru operaţii speciale, elicoptere IAR 330 SOCAT, avioane MiG 21 LanceR, complexe de artilerie antiaeriană şi terestră Gepard şi HIMARS, transportoare Piranha III şi Piranha V, precum şi autospeciale de intervenţie ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

30.000 de oameni au asistat la parada militară de la Arcul de Triumf

Aproximativ 30.000 de cetăţeni au asistat la parada militară organizată, ieri, în Bucureşti, cu prilejul Zilei Naţionale, pe traseul aflat pe şoseaua Pavel D. Kiseleff, între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei.

La defilarea pe sub Arcul de Triumf au luat parte 1500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cărora li s-au alăturat militari străini, din cadrul forţelor aliate NATO.

Pe sub Arcul de Triumf au mai trecut 100 de mijloace tehnice şi vehicule militare, iar spaţiul aerian de deasupra a fost survolat de peste 30 de aeronave militare - avioane de luptă şi elicoptere.

Noutăţile evenimentului derulat în Capitală de Ziua Naţională au fost defilarea unui detaşament al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi participarea lansatoarele M-142 HIMARS, sistemelor de rachete PATRIOT şi transportoarelor blindate Piranha V (pe care industria naţională de apărare le realizează la Uzina Mecanică Bucureşti în parteneriat cu compania americană General Dynamics).

La paradă au asistat preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, membri ai Guvernului, şefi de instituţii, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai cultelor religioase, politicieni şi veterani de război.

-----

Casa Albă ne asigură de sprijinul său împotriva ameninţărilor din zona Mării Negre

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a amintit în mesajul său că între ţara noastră şi SUA există un parteneriat durabil, construit pe valori împărtăşite, interese comune şi legături inter-personale solide. Înaltul oficial american a adăugat ca aşteaptă valorificarea recentelor întâlniri între reprezentanţii ţării noastre şi cei ai SUA.

"Anunţul preşedintelui Iohannis de la conferinţa COP26, conform căruia România se va număra printre primele ţări care va găzdui un reactor modular de mici dimensiuni, construit pe baza tehnologiei americane, este încă un exemplu grăitor de promisiune şi potenţial pentru o colaborare bilaterală şi mai strânsă", a arătat secretarul de stat Antony Blinken.

El a ţinut să ne asigure că SUA vor sprijini ţara noastră pentru gestionarea situaţiei din bazinul Mării Negre.

"Ne mândrim să fim alături de România, în calitate de aliaţi NATO, să colaborăm pentru a depăşi ameninţările şi provocările prezentului şi viitorului, în regiunea Mării Negre şi nu numai", a afirmat Antony Blinken. în mesajul său.

De altfel, secretarul de stat Antony Blinken se întâlneşte astăzi, la Stockholm, cu omologul său rus Serghei Lavrov, pe fondul unor tensiuni militare puternice la frontiera Rusiei şi Ucrainei. Întrevederea are loc în marja reuniunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare (OSCE), după ce în prealabil Blinken a discutat, ieri, în cadrul reuniunii NATO de la Riga (Letonia) cu Dmitro Kuleba, ministrul de externe de la Kiev.

Ministrul de externe ucrainean a solicitat Alianţei Nord-Atlantice un "pachet de disuasiune" a Rusiei - suspectată de către Kiev şi Occident de pregătirea unei eventuale invazii a Ucrainei.

Oficialii din Ucraina şi cei din Uniunea Europeană au arătat că mişcări "neobişnuite" de trupe ruse au loc la frontiera ucraineano-rusă, pentru a doua oară anul acesta, şi au avertizat cu privire la "consecinţele grave" pe care le-ar antrena o operaţiune militară rusă ostilă. Conform oficialilor citaţi, Federaţia Rusă are concentraţi la frontiera cu Ucraina aproximativ 90.000 de militari şi mai multă tehnică aferentă desfăşurării unei operaţiuni de mare amploare. În schimb, Serghei Lavrov, ministrul de externe de la Moscova a afirmat că autorităţile de la Kiev se pregătesc de o invazie în zona Donbas.

În acest context, Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse a solicitat, ieri, NATO demararea unor negocieri cu privire la extinderea alianţei militare spre estul Europei.

"Ameninţarea la frontierele noastre occidentale este în creştere. Este suficient să ne uităm cât de aproape de graniţele Rusiei s-a apropiat infrastructura militară a Alianţei Atlantice. Pentru noi, acest lucru este mai mult decât grav. În dialogul cu SUA şi aliaţii lor, vom insista să ajungem la acorduri concrete care să excludă continuarea apropierii NATO de Est şi desfăşurarea în apropierea teritoriului rus de sisteme de arme care ne ameninţă. (...) În special, toată lumea ştie despre promisiunile verbale că NATO nu se va extinde spre Est, dar s-a întâmplat exact contrariul. Pe scurt, preocupările legitime ale Rusiei în materie de securitate au fost ignorate şi continuă să fie ignorate", a spus Vladimir Putin, referindu-se la extinderea aliată către ţările din fostul bloc comunist în 1999 (Polonia, Ungaria şi Republica Cehă) şi 2004 (Bulgaria, România, Slovacia, Slovenia, Lituania, Estonia şi Letonia).

"Nu cerem condiţii speciale. Înţelegem că orice acord trebuie să ia în mod inevitabil în considerare atât interesele Rusiei, cât şi ale tuturor ţărilor euro-atlantice. Situaţia calmă şi stabilă trebuie să fie garantată pentru toţi (...), fără excepţie", a concluzionat Vladimir Putin.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. o colonie condusa de 30 de ani de vinzatori de tara ,hoti si mincinosi.

    Eu nu pot fi unit ci doar INAMIC cu unii care ma forteaza sa ma vaccinez cu o terapie care baga in spital 1 din 1650 de vaccinati in Elvetia, potrivit celui mai recent raport al Swissmedic. 3630 de efecte adverse grave la 5.8 mil de vaccinati.

    Cine incearca asa ceva cu mine, om neinfectat, nevaccinati, purtator de masca, adept al igienei, distantarii si a traitului sanatos, vom ajunge la conflict de moarte. Ori ei, ori eu. 

    1. Tu,categoric.

      Eu pariez pe ei. Si nu de Covid, probabil de la vaccin.

      1 din 1000 tineri sub 40 de ani sufera de afectiuni cardiace in fereastra de 21 de zile dupa vaccinarea cu a doua doza.

      03-COVID-Shimabukuro-50 8.pdf de pe situl CDC.

      233 de cazuri documentate la un milion, si presupunem ca sunt raportate doar 33% dintre cazuri. 

      Pai si pe ce ne bazam noi ca tu intr-adevar porti masca, esti adept al igienei si distantarii? Trimiti din 5 in 5 minute cate un selfie institutiei de sanatate sa dovedesti asta sau poate ar trebui sa te credem pe cuvant de onoare de pionier? Asta in timp ce o groaza de melteni haurolaci retardati umbla brambura si infecteaza absolut iresponsabil pe toata lumea.

    Slovenia este aproape de a interzice DEFINITIV vaccinul Janssen.

    Ne aflam astfel in fata unei oferte extrem de limitate din partea UE pentru vaccinare. Doar mRNA, PFizer sau Moderna, vaccinuri la fel de toxice ca si J&J.

    Vaccinarea nu poate fi obligatorie in astfel de conditii. Conducatorii trebuie sa fie batuti pentru a intelege asta. 

    1. Avantajul vaccinurilor mRNA este ca produc doar crize cardiace din care poti sa mai fii resuscitat si daca ai bani si noroc, un defribilator cardiac implantat in corp. Fata de un AVC in creier, cheaguri masive..... din care nu te mai salveaza nici dracul.

    Adevarul este ca vaccinarea aduce moartea.... Oamenii sanatosi nu au nevoie de vaccinuri..,Politicienii si medicii care promoveaza vaccinul obligatoriu sunt vanduti big pharma...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb