Ziua Quds, sub spectrul răzbunării

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 aprilie

Sursa foto: www.iffl.il

Sursa foto: www.iffl.il

English Version

Autorităţile din Israel se pregăteau aseară la închiderea ediţiei să combată astăzi, de vinerea Quds, un eventual atac masiv cu drone şi rachete de croazieră anunţat de liderii de la Teheran după ce forţele israeliene au ucis mai mulţi şefi militari iranieni în urma unui bombardament asupra consulatului ţării respective la Damasc. Amintim că luni, în urma unui atac aerian atribuit Israelului asupra clădirii consulatului Iranului din capitala Siriei, Damasc, doi generali de brigadă dintre care unul era şeful Forţei Quds din Siria şi Liban, Mohamed Reza Zahedi, şi alţi cinci membri ai puternicului Corp al Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC) din Iran au fost ucişi. Potrivit agenţiei iraniene de presă Tasnim, în atac şi-au pierdut viaţa şi şase cetăţeni sirieni. Atacul de luni a reprezentat cea mai gravă lovitură pentru corpul de elită al armatei iraniene după moartea lui Qassem Soleimani, un general iranian care a condus Forţa Quds a Gardienilor Revoluţiei până când a fost ucis de SUA în 2020 într-un raid cu dronă la Bagdad.

În urma ameninţărilor trimise de la Teheran, armata israeliană (IDF) a chemat rezerviştii pentru a-şi consolida apărarea antiaeriană, a anulat liberele şi concediile în care trebuiau să se afle membrii mai multor unităţi combatante şi a intensificat bruiajul telecomunicaţiilor în centrul şi nordul Israelului pentru a interfera cu dronele şi rachetele ghidate prin GPS care sunt aşteptate astăzi să intre în spaţiul aerian al ţării trimise de către forţele iraniene şi grupările teroriste arabe afiliate regimului de la Teheran.

Potrivit site-ului i24news.tv, bruiajul, care nu este permanent şi poate varia în timpul zilei şi în privinţa poziţiei geografice, a fost implementat de la începutul săptămânii în regiunile Eilat şi Arava, iar ieri dimineaţă aplicaţiile de navigaţie precum Waze, Moovit sau Google Maps nu au mai permis o geolocalizare eficientă în Israel, utilizatorii reclamând că sunt localizaţi în Beirut sau la Cairo.

Yigal Unna, fostul şef israelian al securităţii cibernetice, a afirmat, în glumă pentru sursa citată: "Waze funcţionează foarte bine şi suntem mândri de această aplicaţie israeliană. E adevărat că săptămâna trecută am fost la Nazaret, iar Waze m-a felicitat pentru sosirea pe aeroportul din Beirut. Realitatea este că vrem să ţinem rachetele şi dronele inamice departe dincolo de graniţa noastră. Nu este un atac, este o apărare şi este în interesul nostru".

Extinderea bruiajului la nivelul întregii ţări a fost luată după ameninţările lansate miercuri de preşedintele iranian Ebrahim Raissi care a spus: "Atacul de la Damasc nu va rămâne fără răspuns. Israelul va plăti un preţ mare pentru crimele sale teroriste".

Ieri, liderul suprem iranian Ali Khamenei a ameninţat şi el Israelul, postând un tweet în ebraică pe reţeaua X: "Cu ajutorul lui Dumnezeu, îi vom face pe sionişti să se pocăiască pentru crima lor de agresiune împotriva consulatului iranian din Damasc. Anul acesta, Ziua Quds (Ziua Ierusalimului) va fi un strigăt internaţional împotriva regimului sionist uzurpator".

CIA a avertizat Israelul de iminenţa unui atac din partea Iranului

De aceea, IDF a decis rechemarea de urgenţă a rezerviştilor forţelor aeriene israeliene. Jacques Neriah, fost ofiţer de informaţii militare, a declarat pentru sursa citată: "Iranienilor le plac simbolurile de stat. De exemplu ar putea lovi Ministerul Apărării sau Afacerilor Externe, dar şi bazele aeriene militare din Israel pot constitui ţinte. Obiectivul lor ar putea fi împiedicarea Israelului să îşi folosească forţele forţele aeriene pentru a riposta în sudul Libanului".

Pentru protejarea minorilor, ministerul israelian al Educaţiei a decis ieri ca toate internatele să trimită elevii acasă în acest weekend.

Potrivit cotidianului libanez Al Mayadeen, CIA ar fi alertat miercuri Israelul cu privire la o ameninţare iminentă. Americanii le-ar fi transmis omologilor lor de la Ierusalim că Iranul e pregătit să lanseze un atac masiv în următoarele 48 de ore, operaţiunea urmând a fi executată cu mai multe formaţiunin de drone şi rachete de croazieră care să ţintească locaţii strategice cheie din interiorul Israelului.

Avertizările privind iminenţa unui atac iranian au devenit serioase după ce Ramadan Sharif, purtătorul de cuvând al Corpului Gărzilor Revoluţionare Iraniene (IRGC) a declarat: "Vom asista în curând la noi atacuri mortale împotriva Israelului, iar frontul de rezistenţă îşi va îndeplini datoria".

Declaraţia respectivă a fost întărită de afirmaţiile unui consilier al Ayatollahului Ali Khamenei, generalul-maior Yahya Rahim Safavi, care a spus: "Pedepsirea entităţii sioniste este inevitabil şi inevitabil".

Între timp, Shin Bet (poliţia israeliană) a anunţat că a distrus o celulă teroristă care plănuia să comită atacuri în Israel, inclusiv asasinarea ministrului Securităţii Naţionale, Itamar Ben Gvir. Celula teroristă intenţiona să efectueze atacuri asupra bazelor IDF, a aeroportului Ben Gurion şi a sediului guvernului din Ierusalim. Teroriştii intenţionau să-l asasineze pe ministrul Ben Gvir prin obţinerea unei rachete şi plănuiau să răpească soldaţi IDF.

În urma acestui succes al forţelor de ordine, Itamar Ben Gvir a declarat:

"Mulţumesc Shin Bet, tuturor forţelor de securitate şi tuturor celor care au participat la zădărnicirea acestei tentative de asasinat. Le transmit teroriştilor că nu mi-e teamă. Voi continua să conduc lupta împotriva terorismului, cu toleranţă zero faţă de instigatorii şi complicii acesteia".

Referitor la ameninţările trimise de Teheran, Amos Yadlin, un fost şef al serviciilor secrete israeliene, a declarat ieri pentru agenţia Reuters că Iranul ar putea astăzi - ultima vineri din luna sfântă musulmană a Ramadanului şi Ziua Quds (Ierusalim) iraniană - să răspundă la atacul de la Damasc, fie direct, fie printr-un mandatar.

Amos Yadlin a spus: "Nu voi fi surprins dacă Iranul va acţiona mâine. Nu intraţi în panică. Nu fugiţi la adăposturi. Să fim atenţi mâine şi apoi, în funcţie de consecinţele atacului, vedem dacă vom asista la escaladarea conflictului".

Analiştii politici: Iranul şi aliaţii săi au prea puţine opţiuni

În schimb analiştii politici din zonă susţin că Iranul şi amicii săi din Hezbollah nu pot susţine acţiuni pe scară mare contra Israelului, deoarece aceasta ar însemna o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu, escaladare despre care regimul de la Teheran a afirmat că nu şi-o doreşte la începutul ostilităţilor din Gaza.

Mohanad Hage Ali, director adjunct de cercetare la Centrul Carnegie pentru Orientul Mijlociu din Beirut, a declarat pentru cotidianul The New Arab, referitor la pierderea suferită de Iran în urma atacului de la consulatul din Damasc: "Regimul iranian a înghiţit pastile mai mari decât atât şi a mers mai departe. Ceea ce este foarte clar este că status quo-ul este nesustenabil. Iranul şi Hezbollah au hemoragie ca urmare a deciziei lor de a se angaja în acest război limitat împotriva Israelului. Trebuie să ia o decizie".

Firas Maksad, cercetător senior la Institutul Orientului Mijlociu din Washington DC, este de acord cu evaluarea lui Hage Ali, adăugând că Iranul ar putea planifica un răspuns pentru o dată ulterioară, dar nu este sigur că răzbunarea va fi pusă în practică. Maksad a declarat pentru The New Arab: "Iranienii vor trebui să înghită asta - cel puţin în viitorul apropiat. Cel mai probabil, un răspuns va fi unul cu modus operandi iranian, care este un război asimetric, folosind diferitele sale proxy şi formaţiunile de miliţie aliată din regiune. Ar putea exista o planificare pe termen lung cu privire la un răspuns, dar acesta ar putea fi ceva asemănător cu uciderea lui Qassem Soleimani de către Statele Unite, unde autorităţile de la Teheran au promis de mult timp răzbunarea martirului - la momentul respectiv au existat atacuri cu rachete - dar nu s-a declanşat un conflict direct pe termen lung şi totul a trecut. La fel ar putea trece şi incidentul de la consulatul iranian din Damasc".

Atât Hage Ali, cât şi Maksad susţin că nu există linii roşii de trecut în acest moment, dat fiind că Israelul a reuşit să ucidă în ultimele luni pe oricine a dorit în Gaza, Liban şi Siria, fără a se confrunta cu consecinţe grave din partea Hezbollah.

"Până acum, Israelul a depăşit atât de multe linii roşii încât culoarea nu are nicio semnificaţie", a declarat Hage Ali, care a spus că în acest context Iranul şi aliaţii săi din Hezbollah au prea puţine opţiuni.

Declaraţiile celor doi par a fi confirmate şi de reprezentanţii autorităţilor de la Tel Aviv şi Ierusalim. Daniel Hagari, unul din purtătorii de cuvânt ai armatei israeliene a declarat, ieri, că nu s-a produs nicio schimbare în liniile directoare pentru pregătirea frontului intern, pe fondul unor rapoarte de alertă militară ridicată, după ce Iranul a promis să se răzbune pentru atacul mortal de luni asupra clădirii consulatului său din Damasc.

"Nu este nevoie să cumpăraţi generatoare, să adunaţi alimente şi să retrageţi bani de la bancomate. Aşa cum am făcut până astăzi, vom actualiza imediat orice modificare, dacă va exista una, într-o manieră oficială şi ordonată", le-a transmis Daniel Hagari pe reţeaua X cetăţenilor din Israel, ţară ameninţată de Iran cu represalii chiar azi, de Ziua Quds.

Evenimentul anual denumit Ziua Internaţională a Quds (ultima vineri a Ramadanului, care anul acesta este chiar azi, 5 aprilie) a fost stabilit de fostul ayatollah Khomeini şi reprezintă o reamintire puternică a responsabilităţii colective a musulmanilor din întreaga lume de a fi solidari cu oamenii asupriţi din Palestina. Această zi este un prilej prin care milioane de musulmani reiterează angajamentul pe termen lung pentru eliberarea Palestinei şi pentru dreptate pentru cetăţenii acestui stat. Actualul ayatollah Ali Khamenei a fost un avocat al cauzei palestiniene, condamnând ocuparea Palestinei de către Israel şi atribuind înfiinţarea statului Israel intereselor puterilor occidentale din regiune.

În centrul viziunii liderilor de la Teheran pentru Ziua Quds se află promovarea Jihadului şi a încrederii în sine în lupta pentru eliberarea palestinienilor. Khamenei a cerut un referendum în Palestina pentru a-i determina viitorul, subliniind restaurarea drepturilor palestinienilor şi respingerea sionismului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb