Zona Euro a început redresarea economică în martie, în ciuda intensificării pandemiei

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 aprilie 2021


Activitatea economică din zona Euro s-a intensificat în luna martie, inclusiv în sectorul de servicii, în ciuda recrudescenţei pandemiei, arată indicatorii finali PMI (Purchasing Managers' Index) publicaţi ieri de Markit Economics. Indicatorii PMI arată că economia comunitară a revenit pe creştere în martie cu cel mai bun ritm din ultimele opt luni. "Sprijinit de o serie de creşteri record în materie de producţie industrială, sectorul privat al zonei Euro a revenit pe creştere în decursul lunii martie", se arată în raportul Markit.

Indicatorul PMI compozit (industria prelucrătoare + sectorul de servicii) al zonei Euro a urcat cu 4,4 puncte în martie la 53,2 puncte de la 48,8 puncte în februarie, cu 0,7 puncte peste PMI-ul preliminar. Acesta este cea mai ridicată valoare din luna iulie, când economia încă se readapta după lockdown-ul general din lunile de primăvară. Indicatorii PMI comensurează dinamica producţiei, comenzilor noi, stocurilor, locurilor de muncă şi preţurilor în principalele ramuri ale economiei, cu menţiunea că pragul de 50 de puncte separă creşterea de scădere.

De asemenea, PMI-ul pentru industria prelucrătoare europeană a înregistrat în luna martie o valoare finală de 62,5 puncte, activitatea accelerând faţă de februarie, când PMI-ul corespunzător a fost de 57,6 puncte. Potrivit Markit, producţia industrială în zona Euro a fost condusă de Germania, care a înregistrat şi prima expansiune, modestă, a activităţii din servicii din ultimele şase luni. Activitatea din industria europeană a fost în martie la cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani, adică de la debutul colectării datelor.

În acelaşi timp, indicatorul final pentru sectorul de servicii indică o îmbunătăţire peste aşteptări a condiţiilor de operare, chiar dacă per total sectorul a continuat să se situeze marginal în zona contracţiei pentru a şaptea lună la rând. Astfel, PMI-ul corespunzător a urcat cu 3,9 puncte la 49,6 puncte, de la 45,7 în februarie, şi cu 0,8 puncte faţă de valoarea de 48,8 puncte din citirea preliminară. Spre deosebire de Germania, în Franţa activitatea din servicii a înregistrat o contracţie moderată.

Activitatea per total a fost în principal impulsionată de comenzile noi, care au venit în special pentru producătorii din industrie. Angajatorii au adăugat la forţa de muncă existentă pentru a doua lună consecutiv în martie, atât în industria prelucrătoare cât şi în cea de servicii, PMI-ul corespunzător indicând cel mai mare număr de locuri create lunar în economia regiunii din iunie 2019 încoace.

"Îmbunătăţirea din piaţa muncii ar trebui să sprijine încrederea consumatorilor şi să majoreze cheltuielile în condiţiile intrării în cel de-al doilea trimestru al anului. Sondajul indică că economia a trecut peste lockdown-urile recente mult mai bine decât se estima, graţie creşterii activităţii din industria prelucrătoare şi semnelor că distanţarea socială şi restricţiile de mobilitate au un impact mult mai redus asupra firmelor din servicii comparativ cu impactul de anul trecut.

Această rezilienţă sugerează nu numai că firmele şi clienţii lor se uită spre vremuri mai bune, dar şi că s-au adaptat din ce în ce mai mult vieţii cu acest virus", spune Chris Williamson, economist-şef la IHS Markit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb