ZVONURI CNVM se interesează de securizarea datelor BVB

FLORIAN GOLDSTEIN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 septembrie 2010

CNVM se interesează de securizarea datelor BVB

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) cere explicaţii Bursei de Valori Bucureşti cu privire la sistemul de securizare a datelor confidenţiale ale pieţei, conform unor zvonuri din surse care doresc anonimatul.

Sursele susţin că interesul CNVM de acum, în subiect, ar fi doar resuscitat de controversele apărute în ziarul "BURSA" şi că, în realitate, ceruse explicaţii încă de acum doi ani.

Problema securizării accesului la datele de piaţă confidenţiale a fost ridicată de domnul Siminel Andrei, într-o şedinţă recentă a Consiliului Bursei, şi a fost invocată săptămâna aceasta, într-un număr de articole din ziarul "BURSA".

Cu două zile în urmă, preşedintele BVB Stere Farmache a afirmat că n-ar fi având acces la datele de piaţă confidenţiale şi că nici în calitate de director general nu a avut, afirmaţii de adevărul cărora ziarul "BURSA" se îndoieşte.

Domnul Stere Farmache a fost contrazis de preşedintele Asociaţiei Brokerilor, domnul Dan Paul (fost vicepreşedinte BVB), care a declarat ziarului "BURSA" că însuşi Farmache a recunos-cut, în numeroase ocazii şi cu numeroşi martori, că, dimpotrivă, are accesul pe care acum îl neagă.

La rândul său, domnul Mircea Botta, membru în actualul Consiliu al Bursei, îl infirmă net pe preşedintele BVB, într-o declaraţie pentru cititorii ziarului "BURSA":

"Declaraţiile preşedintelui BVB privind securizarea datelor sunt neadevărate. Noi, ca membri în CA-ul Bursei, nu ştim cine sunt acei < puţini oameni > care au acces la datele respective şi nu ştim nici cine sunt acele persoane care accesează datele, sau în ce moment, sau de ce.

Am propus în şedinţa Consiliului de ieri încheierea unui contract de audit extern pentru securizarea sistemelor IT, însă decizia nu a fost aprobată de conducerea BVB".

Afirmaţiile amândurora sunt negate de reprezentantul unei case de brokeraj, care, la rândul său, ne-a cerut să nu-i menţionăm numele: "Propunerea nu a trecut dintr-un motiv foarte simplu: Bursa are deja un contract de audit extern pentru sistemul IT. Nu ştiu care sunt motivele pentru care s-a propus acest lucru [n.n. - auditarea sistemului de securitate]".

Observăm că domnul Botta şi sursa anonimă, deşi par să se refere la acelaşi subiect, vorbesc, totuşi, despre lucruri diferite: sistemul de securizare a datelor include sistemul IT, dar nu se limitea-ză la atât, ci se extinde şi asupra procesului de verificare a realităţii motivului pentru care s-a accesat baza de date, ca şi asupra procedurilor de control interne.

Preţul acţiunii BVB creşte pe măsură ce piaţa BVB cade!

CNVM, obligată să despăgubească investitorii FNI cu câteva zeci de milioane de euro

Bursa încearcă să întârzie piaţa OTC

Post Scriptum

Am decis să supraintitulez articolul "ZVONURI". În mod normal, nu public zvonuri drept fapte (când folosesc expresia "se pare", de fapt sunt sigur, dar nu am dovezile necesare). De această dată, însă, deţin informaţia despre faptul că CNVM ar fi cerut explicaţii la BVB din două surse de primă mână şi informaţia că nu le-ar fi cerut, din alte două surse de primă mână. O a cincea sursă de mare încredere mi-a explicat că este posibil să fi fost abordat subiectul în Comisie, dar numai în dis-cuţii cu uşile închise, pentru că altfel, nu a avut loc. Luând în calcul că CNVM se află într-o situaţie disperată din cu totul alte cauze decât problema securizării sistemului BVB şi că trebuie să fi fost ocupaţi comisarii cu subiecte arzătoare de altă natură (vezi articolul Ştefaniei Ciocîrlan "CNVM, obligată să despăgubească investitori FNI cu câteva zeci de milioane de euro"), am decis că nu-mi pot asuma corespondenţa cu realitatea a informaţiilor. De aceea, articolul are statutul general de "zvon".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. nu-i nici un zvon,e sigur

    Verificari se fac totdeuna. Poate domnul Make ar trebui sa mai citeasca regulamentele si toate actele multe de la CNVM. Acolo scrie multe despre securizarea informatiilor, cine face, ce face, cand face. Iar atacurile la adresa bvb mi se par foarte acide. Parca ar fi platite de cineva care vrea sa scape de Farmache de la BVB.

    Cineva din fosta grupare de la conducere si carte acum a cazut intr-un colt de umbra?. Numai Make ne poate spune ce este adevarat si ce nu. 

    Ideea in mare este ca piata este varza, insa marele ziar Bursa vine si ne arunca praf in ochi. Atata cearta pentru op piata de kkt.

    Ce face criza din oameni?!?!?! 

    1. stii vreun motiv pentru care ar mai trebui sa ramana farmache, ce-a facut cu piata de capital, se vad rezultatele in lichiditate si unde suntem in clasamentul burselor, basca ca acum e cu o gasca cel putin indoielnica, alti specialisti de care si Morgan Stanley a fugit, crezi ca vine cineva sa stea de vorba cu ei? vezi decl lui farmache din aprilie cu aiureli de 100 emitenti si o lichiditate de nu-mi incao zerourile.mai tineti-l si nu mai aveti nici o sansa nic macar ca cineva sa cumpere intreaga bvb, n-o sa ramana nimic, doar el s-a dus la alpha

      esti orb, nu vezi nene ca e dat cu statut de zvon? chiar esti zob tata. culca-te. esti rau intentionat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb