ADÂNCIREA CRIZEI POLITICE DIN MAREA BRITANIE Alegeri sau Brexit dur?

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 septembrie 2019

Alegeri sau Brexit dur?

Mark Blyth: "Jeremy Corbyn vrea să distrugă partidul lui Thatcher"

Lira sterlină, sub pragul de 1,2 dolari - cel mai scăzut nivel din octombrie 2016

Un nou conflict asupra dilemei Brexitului se prefigurează, de data aceasta între premierul Boris Johnson, care a promis că va scoate Marea Britanie din UE pe 31 octombrie cu sau fără un acord care să guverneze relaţia dintre părţi, şi parlamentul britanic, unde majoritatea parlamentarilor se opun unei ieşiri fără o înţelegere cu UE.

La închiderea ediţiei, parlamentarii britanici urmau să-şi exprime ieri seară votul privind aprobarea primei etape a planului opoziţiei de blocare a Brexitului fără acord dorit de către premierul Boris Johnson, vot care urma să decidă efectiv dacă Marea Britanie va ţine sau nu alegeri anticipate luna viitoare, potrivit Reuters.

Luni, Johnson a plusat în conflictul cu rebelii din partidul său care nu vor un Brexit fără acord şi i-a avertizat pe parlamentarii britanici că va organiza alegeri anticipate dacă aceştia îi vor "lega mâinile" în privinţa Brexitului, premierul Regatului Unit excluzând complet ideea unei noi amânări a ieşirii din Uniunea Europeană.

El a insistat că "nu există nicio circumstanţă în care va cere UE o amâ­nare a Brexit-ului".

"Ieşim la 31 octombrie, fără umbră de îndoială", a subliniat Johnson.

Incompetenţa şi indecizia elitelor britanice din ultimii ani, în condiţiile în care votul pentru Brexit s-a dat în iunie 2016, a adâncit criza politică din Regatul Unit şi a afectat puternic economia britanică, care în prezent se regăseşte în pragul recesiunii.

Totodată, pe fondul speculaţiilor recente privind posibilitatea organizării a celui de-al treilea scrutin electoral general în doar patru ani, lira sterlină a coborât ieri la cel mai scăzut nivel din octombrie 2016 în raport cu dolarul american, sub pragul de 1,2 dolari pentru o liră, atingând un minim de 1,1961 dolari.

În discursul de luni, Johnson a mai spus că "şansele de a încheia un acord au crescut în ultimele trei săptămâni", într-o încercare de a-i convinge pe parlamentarii din Partidul Conservator care i se opun să nu voteze alături de opoziţie pentru a bloca Brexit-ul.

"Cred că vom obţine un acord la summitul (n.r. UE) din octombrie", a afirmat el, adăugând: "Eu nu vreau alegeri, voi nu vreţi alegeri".

De altfel, sfătuitorii premierului britanic i-ar fi ameninţat în week-end pe rebelii din partidul său cu excluderea de pe lista alegerilor viitoare dacă se opun, planurilor lui privind Brexitul.

Cu mai puţin de două luni de zile înainte de termenul limită pentru Brexit, alianţa dintre parlamentarii opoziţiei şi rebelii din Partidul Conservator care se opun planurilor lui Johnson vrea să introducă un proiect de lege care să-l oblige pe premierul britanic să ceară o nouă amânare a divorţului până la data de 31 ianuarie 2020.

Textul îi cere lui Boris Johnson să solicite Uniunii Europene să amâne Brexit-ul dacă, până la 19 octombrie, premierul nu a reuşit să obţină un nou acord cu UE sau nu a primit aprobarea Camerei Comunelor pentru o retragere fără acord.

Johnson a mai spus luni că vede votul de marţi drept o moţiune de cenzură asupra guvernului condus de el şi că dacă este învins, va cere un vot pentru anticipate, alegeri ce ar putea avea loc în data de 14 octombrie. Pentru a ţine anticipate, guvernul britanic are nevoie de susţinerea a două treimi din cei 650 de parlamentari ce compun Camera Comunelor. Potrivit sondajelor, Johnson ar câştiga alegerile.

"Cred că vom avea voturile (necesare înfrângerii lui Johnson)", îl citează Reuters pe fostul ministru de finanţe din cabinetul May Phillip Hammond, unul dintre rebeli, acesta adăugând: "Intenţia premierului Johnson a fost întotdeauna să convoace alegeri".

Pariul lui Johnson vine şi în condiţiile în care o blocare a guvernului de către Parlament ar reduce spaţiul de discuţie şi distruge poziţia UK în negocierile cu UE, poziţia blocului comunitar fiind că acordul negociat deja cu predecesorul actualului premier britanic nu mai poate suferi modificări.

La rândul său, Jeremy Corbyn, liderul opoziţiei şi laburiştilor britanici, a încercat la fiecare pas, în ultimii trei ani, să pună piedici planurilor conservatorilor, indiferent de poziţia de negociere cu UE sau de acordurile negociate de Theresa May.

Potrivit lui Mark Blyth, profesor de economie politică la Brown University din SUA, Corbyn, care a fost un "backbencher" (membru al Parlamentului care nu deţine funcţii în guvern sau opoziţie) mai mult de 30 de ani până la alegerea ca lider al opoziţiei în 2015, consideră că Partidul Conservator şi-a legat o "bombă de piept" şi încearcă tot posibilul să se asigure că aceasta explodează.

Blyth spune că Jeremy Corbyn nici măcar nu este interesat să fie prim-ministru, ci doar să distrugă partidul lui Thatcher, ceea ce ridică totodată presiunea pe laburişti să vină cu o poziţie constructivă la problema Brexit.

"Totul va ajunge la un punct culminant de Halloween (n.r. 31 octombrie)", subliniază Mark Blyth.

De menţionat că după numirea sa ca premier acum circa cinci săptămâni, Boris Johnson a anunţat un program masiv de cheltuieli şi pe viitor tăieri de taxe pentru a diminua impactul unui posibil Brexit fără acord.

O nouă rundă de alegeri ar arunca Brexitul pe un drum incert, cu trei mari opţiuni: un nou guvern Johnson ce ar susţine în continuare ieşirea Marii Britanii din UE, un guvern laburist condus de Jeremy Corbyn, sau un parlament fără o majoritate clară ce ar putea să conducă la noi alegeri sau un nou referendum.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Pare cam tampitel Boris asta, la extreme. Poate fi f bun dar și fix opusul...

    De unde atâta ura a UK împotriva UE nu-mi dau seama... Daca regina te susține înseamnă că poporul asta își dorește și pentru prima dată iau în calcul ca eu să fi interpretat greșit situația ca defavorabila ambelor părți in cazul iesirii din UE....

    1. A studiat la Eton si Oxford si are o cariera politica de top, ceea ce, in mod normal, ar exclude ideea ca ar fi "timpitel". dar, cine stie?...

      Brexitul, insa, este o idee buna pentru Marea Britanie, cel putin din punctul de vedere al Reginei. 

      Pina la urma, e o problema de suveranitate. 

      Regina are de ce sa se intrebe care ar fi ratiunea ca Marea Britanie sa se integreze in imperiul european (si sa trebuiasca sa aplice directive venite de la centru), cind ea insasi este seful Commonwealth, care numara 53 de state, adica aproape dublu fata de Uniunea Europeana. 

      Inca o data. 

      Regina este seful Commonwealth.

      In UE, Regina nu e decit un fel de atavism. 

      Ideea ca UK mai este un imperiu care numara 53 de state si care a plecat in cautarea suveranitatii „pierdute” este o gluma proasta. UK inca nu si-a revenit dupa criza din 2008, cand a pompat zeci de miliarde in marile banci care au fost salvate prin nationalizare. Nici dupa 10 ani inca nu si-a recuperat banii „investiti„ in RBS Bank.

      Criza economica si politica in care va intra UK , chiar si dupa un Brexit cu deal, si mai ales ca ne aflam la sfarsit de ciclu economic, va fi uriasa. Urmeaza problemele cu Scotia si Irlanda de Nord. Inevitabil se vor pierde multe locuri de munca, piata imobiliara se prabuseste, creditele neperformante explodeaza in banci, consumul se prabuseste iar guvernul va tipari bani si va incerca cu resurse limitate sa carpeasca cate ceva. Nu vor avea resurse sa iasa cu bine si prea curand din criza. Lira sterlina s-a devalorizat deja in ultimele 5 luni cu 10%. Pai ce facem , domnule Make, ne devalorizam moneda cu 50% ca sa castigam suveranitate? Aia mai este suveranitate si maretie imperiala ?

      În Commonwealt, regina este, asa, un fel de tablou intr-o ramă sclipitoare.

      Ce dictează regina in Canada? ca sa luam doar un simplu exèmplu. 

      Am spus eu ca "UK mai este un imperiu care numara 53 de state"?

      Nu poti fi atent? 

      UK nu este un imperiu. 

      Nici Commonwealth nu este un imperiu. 

      Commonwealth este o organizatie interguvernamentala a 53 de state membre independente, in care nici un stat nu exercită putere asupra altuia.  

      Diferentele dintre principiile Commonwealth si cele ale Uniunii Europene te fac sa parasesti scirbit Uniunea Europeana, indiferent de consecintele teoretice pe care le enumeri. 

      In aceste conditii, ar fi mai prudent sa nu mai fi atit de sigur pe tine ca interventia mea ar fi o gluma proasta si sa te intrebi ce calitate are a ta.

      Oameni buni, de ce dati liber unor frinturi de ginduri?

      Nu puteti articula o idee? 

      Pacientul sta sa moara pe masa , iar noi discutam elevat despre principiile ,superioritatea si suveranitatea Commonwealth-ului. Ce gluma.

      Uniunea Europeana este o idee extraordinar de generoasa. UK a profitat cum a putut de statutul ei special in UE ( forta militara si economica de prim rang, democratie si pragmatism respectat) si a fost aproape tot timpul un Gica-contra. UK nu are nici un motiv sa paraseasca „scarbita” UE. Cred ca mai degraba Scotia va parasi scarbita UK. 

      Iar consecintele despre care vorbeam eu nu sunt teoretice ci foarte practice si dureroase.  

      Este derizoriu sa transformi discutia despre brexit intr-o discutie despre asa-zisul vis de maretie al reginei, sau despre principiile Commonwealth.

      Make, intreaba-ti prietenul indian cu care ti-ai facut concediul (si aprofundarile tantrice) daca fostele colonii ale imperiului, actualmente rămase sub poala reginei, au aceeași părere cu tine.

      Make, de ce nu emigrezi in paradisul lui Putin, poate iti trece scarba de UE.

      "Uniunea Europeana este o idee extraordinar de generoasa", este o gluma cu mult mai buna, mai ales rostita ca un adevar indiscutabil, cum o face Dragos Patraru.

      Uniunea Europeana este parasita de unul dintre liderii Europei - gluma asta nu-ti spune ca ideea ta generoasa e pe duca? 

      Tu ce crezi, Grecia a dat sau nu a dat faliment? 

      Dar Italia? 

      UE sta sa moara pe masa, iar noi discutam elevat despre cit de rau o sa-i fie Marii Britanii. 

      Si, pentru educatia ta intelectuala: cind ai o teorie despre niste consecinte viitoare, atunci ai de a face cu consecinte teoretice. 

      Este derizoriu sa-mi rastalmacesti spusele, cum ai facut-o in ambele interventii. 

      Nu m-am referit la nici un vis al Reginei. 

      Cit despre principiile Commonwealth, nu am inteles motivele tale sa spui ca discutia despre ele ar fi o coborire in derizoriu. 

      Spui si tu, asa, niste vorbe...

      Nu-i asa? 

      Femeie, vezi-ti de copiii si de saracia ta!

    Sunt sigur ca daca ar fi un nou scrutin pe tema brexitului acesta ar cadea. Sclerozata aia de regina a influentat votul englezilor cu cateva zile inainte de scrutin prin fraza: «Daţi-mi trei motive pentru care să rămânem în UE!»

    Pe langa asta si dobitocul ala de Trump isi baga coada sa slabeasca UE. 

    E simplu,ca intotdeauna...follow the money...regatul unit e un urias paradis fiscal si nu vor sa piarda asta

    Am fost de parere ca UK trebuia sa ramana in UE. Am niste prieteni buni englezi, care la randul lor sunt "remainers" si pe care i-am intrebat de ce acum, la mai bine de 2 ani, oamenii de rand sunt tot in jurul a 50-50 leave/remain. Raspunsul lor a fost uimitor: " because people don't like to be told that they were stupid 2 years ago when they voted ". Un lucru pare cert pentru mine: ca natie, englezii daca au apucat-o pe o cale, vor merge pe ea pana la capat, chiar daca pe drum constata ca este un drum prost. Am locuit acolo o perioada (96-97) si am vazut aceasta trasatura a culturii lor. "Win or lose, you are there for the ride", cam asta este atitudinea lor. De-a lungul a sute de ani de istorie, aceasta trasatura le-a servit intereselor, pentru ca rezilienta este la ei asociata cu vitejia ( cand orasele/cetatile erau asediate). In anii 2019 insa, pare ca se va intoarce impotriva lor aceasta trasatura, caci refuza sa se adapteze unor realitati europene. Oricat de canalii sunt politicienii de la Bruxelles, tot Germania este cea mai puternica economie si tot Franta are cele mai bune scoli/spitale/infrastructura (dupa Germania) si un turism imbatabil. Englezii nu se pot obisnui cu locul 3. Pacat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb