Alegerile prezidenţiale din Belarus: Aleksandr Lukaşenko se pregăteşte pentru al şaptelea mandat

A.B.
Internaţional / 25 ianuarie

Sursa foto: X

Sursa foto: X

Belaruşii sunt chemaţi la urne pentru alegerile prezidenţiale, un scrutin ale cărui rezultate sunt, în mare parte, deja cunoscute. Aleksandr Lukaşenko, liderul autoritar al Belarusului, care conduce ţara de mai bine de 30 de ani, se aşteaptă să câştige al şaptelea mandat consecutiv, relatează AFP.

"Este pilonul nostru", spune Alina, o tânără din Minsk, care nu ezită să afirme că va vota pentru "Batka" (numele popular al lui Lukaşenko), autocratul care a eliminat orice opoziţie. Alegerile din acest an sunt văzute ca o formalitate pentru acest aliat apropiat al lui Vladimir Putin, care i-a oferit sprijinul Belarusului în invazia Ucrainei, din februarie 2022.

În 2020, un val masiv de proteste a fost stârnit de realegerile contestate ale lui Lukaşenko, însă acesta a înăbuşit revolta cu brutalitate. Mii de belaruşi au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea, iar sute de mii au fugit în străinătate, în special în Polonia, lăsând opoziţia fracturată. Conform organizaţiilor pentru drepturile omului, în prezent, în Belarus sunt mai mult de 1.200 de deţinuţi politici, mulţi dintre ei fiind încarceraţi fără acces la avocaţi şi fără a putea comunica cu familiile.

Cu toate acestea, Alina, în vârstă de 19 ani, consideră că "majoritatea oamenilor îl susţin" pe Lukaşenko. Deşi prudentă şi dorind să rămână anonimă, tânăra spune că nu se plânge de nivelul de trai, câştigând între 1.400 şi 1.600 de ruble belaruse (aproximativ 450 de euro) pe lună. "Voi vota cu «Batka»!" declară ea cu mândrie.

Alina, ca majoritatea celor născuţi după 1991, când Belarus a obţinut independenţa, nu poate concepe pe altcineva în fruntea ţării. Nu cunoaşte ceilalţi patru candidaţi validaţi de putere, care sunt prezentaţi doar formal, iar faţele lor sunt absente din spaţiul public.

Un alt susţinător al preşedintelui, Vladimir Labanov, un inginer de 24 de ani, îl respectă pe Lukaşenko pentru "puterea" şi "ordinea" pe care le impune în ţară. În capitala Minsk, pe străzile largi şi impunătoare în stil sovietic, sunt afişate panouri publicitare care promovează alegerile, deşi majoritatea oamenilor par să nu fie prea interesaţi de procesul electoral.

Antonina, în vârstă de 77 de ani, se bucură de un decret semnat de Lukaşenko înainte de alegeri, prin care pensiile au fost majorate cu 10%. "E foarte bine!" exclamă aceasta, fericită cu pensia sa lunară de aproximativ 300 de euro.

Deşi economia belarusă rămâne în mare măsură planificată de stat, un moştenire din perioada sovietică, mulţi locuitori sunt conştienţi de impactul sancţiunilor impuse de Occident. Aceste sancţiuni, care au fost înăsprite în urma susţinerii Belarusului pentru invazia Ucrainei, au afectat accesul la produse europene şi au izolat ţara de pieţele internaţionale. Totuşi, Serghei Kuzneţov, în vârstă de 74 de ani, consideră că Belarusul a găsit deja o alternativă, axându-se pe comerţul cu China, scrie AFP.

În ciuda sancţiunilor, mulţi cetăţeni, precum Dmitri, un profesor în vârstă de 39 de ani, sunt mulţumiţi de condiţiile lor de trai. "Am crescut în regimul său", spune Dmitri, subliniind că, deşi cunoaşte oameni care au părăsit ţara din cauza fricii de persecuţiile KGB-ului, are încredere în Lukaşenko.

Uniunea Europeană (UE) nu recunoaşte legitimitatea lui Lukaşenko, considerând că alegerile din 2020 au fost fraudate şi că regimul belarus continuă să încalce drepturile omului. Franţa a declarat că scrutinul de duminică nu va respecta standardele democratice, subliniind "represiunea fără precedent, încălcările drepturilor omului şi restricţiile de participare politică" care compromit legitimitatea procesului electoral.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Este un concurs între el și Putler; care "performează " mai tare!.

    belarus am putea fi noi: necompetitivi, neconsumeristi si cu presedinte vesnic pe viata prieten cu putin.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb