BĂSESCU: "Creşterea salariului minim ar trebui discutată doar la mijlocul anului viitor"

Politică / 29 decembrie 2015

"Creşterea salariului minim ar trebui discutată doar la mijlocul anului viitor"

Actualizare 16:29 Hossu: Am primit proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede creşterea salariului minim la 1.250 de la 1 mai

Proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede creşterea salariului minim la 1.250 de la 1 mai a fost deja discutat la Comisia de Dialog Social, marţi, la ora 11,00, urmând ca la ora 13,00 să intre şi la Consiliul Economic Social (CES), a declarat pentru Agerpres preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

"Am primit proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede de la 1 mai creşterea salariului minim la 1.250 lei. De asemenea, prevede şi obiecţia noastră legată de salariaţii din sectorul bugetar, şi anume de a nu se introduce salariul de încadrare în judecată, ceea ce reprezenta o păcălire a lucrătorilor din sectorul bugetar, ci a se introduce salariul de bază. Nu în ultimul rând, este angajamentul Guvernului, şi sperăm să îl ţină, ca până în aprilie să se creeze un mecanism legislativ care să stabilească salariul minim pe economie pe o formulă care să ţină cont de criterii esenţiale, economice şi sociale, precum coşul minim, inflaţie, Cartea Socială Europeană, care spune că salariul minim pe salariul mediu, raportul lor, trebuie să fie de cel puţin 50%", a menţionat Bogdan Hossu.

Potrivit acestuia, proiectul de HG care prevede de la 1 mai creşterea salariului minim la 1.250 lei s-a discutat marţi la ora 11,00 la Comisia de Dialog Social, iar la ora 13,00 va intra la Consiliul Economic şi Social.

În ceea ce priveşte "obiecţia legată de salariaţii din sectorul bugetar", preşedintele CNS Cartel Alfa a explicat că, în sistemul economic, salariul de bază se compară cu salariul minim garantat în plată.

"Pentru sectorul bugetar se compara sistemul de încadrare, care însemna salariul de bază la care se adăugau şi sporurile structurale. Deci, dacă persoana respectivă lucra în condiţii grele şi avea 25% spor, nu i se calcula salariul de bază calculat cu salariul minim garantat în plată, ci i se calcula salariul de bază cu sporul de 25%, dacă acestea depăşesc salariul minim garantat în plată, ceea ce practic este o mică păcăleală. 1.250 trebuie să fie salariul de bază al persoanelor respective", a mai spus Hossu.

La finalul întâlnirii Consiliul Naţional Tripartit de luni, care a avut loc la Ministerul Muncii, Guvernul a venit cu o propunere de majorare a salariului minim la 1.200 lei/lună începând cu 1 mai 2016, iar sindicatele au cerut, în acest context, "o corecţie" la 1.275 lei, pentru a acoperi pierderile din primele patru luni.

(I.D.)

-----

Politicile fiscal-bugetare imprudente pot arunca ţara în criza, afirmă fostul preşedinte Traian Băsescu, într-un mesaj pe reţelele de socializare postat după anunţul privind acordul dintre Guvern şi sindicate privind creşterea salariului minim la 1.250 de lei începând de la 1 mai.

Fostul şef de stat acuză "incapacitatea guvernului de tehnocraţi de a rezista presiunilor populiste ale grupurilor parlamentare PSD şi PNL".

El e de părere că soluţia "pentru a evita intrarea într-o spirală a deprecierii echilibrelor macroeconomice" este suspendarea prin OUG a aplicării prevederilor legale care scad TVA-ul de la 24 la 20 la sută şi a acelora care introduc pensiile speciale şi salarii crescute în sectorul bugetar începînd cu 1 ianuarie 2016, cu o posibilă reanalizare la mijlocul anului viitor, inclusiv pe tema creşterii salariului minim.

"Au apărut deja semnale ale începerii deprecierii situaţiei macroeconomice a ţării: încetinirea creşterii exporturilor, creşterea importurilor de bunuri destinate consumului, creşterea deficitului de cont curent, avalanşa încă nestăvilită a pensiilor şi veniturilor speciale (vezi personal ambulanţă), creşterea deficitului fondului de pensii, creşterea deficitului bugetului de stat pentru anul 2016 (în creştere faţă de 2015), scăderea resurselor alocate pentru investiţii faţă de anii de criză 2009 - 2010. Politicile fiscal-bugetare imprudente pot arunca ţara în criza, iar cei care vor plăti imprudenţa nu vor fi politicienii. Nu vă amăgiţi cu o creştere economică bazată doar pe creşterea consumului. Cine va plăti imprudenţa, populismul şi incompetenţa?", a afirmat Băsescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb