Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a fost trimisă în judecată în faţa Curţii de Justiţie a Republicii Franceze (CJR) pentru rolul său în afacerea Tapie-Crédit Lyonnais, din anul 2008, atunci când Lagarde era ministru al economiei şi finanţelor în Franţa, a declarat, astăzi, o sursă judiciară pentru AFP.
În replică, avocatul lui Christine Lagarde a anunţat că va depune un recurs la Curtea de Casaţie la decizia trimiterii în judecată a fostului ministru al economiei. "Este o surpriză totală. Mi se pare evident că trebuie formulat un recurs. Îl vom depune în zilele care urmează", a declarat Yves Repiquet, avocatul lui Christine Lagarde.
În august anul trecut, Christine Lagarde a fost inculpată în Franţa pentru "neglijenţă", pentru rolul său presupus într-un caz controversat de arbitraj în favoarea lui Bernard Tapie, care a primit 403 milioane de euro cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul suferit în urma vânzării companiei Adidas.
Parchetul francez a recomandat neînceperea urmăririi penale însă magistraţii CJR - singura instanţă abilitată să ancheteze membri ai Guvernului francez pentru fapte comise în timpul mandatului lor - nu au dau curs recomandărilor procurorului.
Consiliul de Administraţie al Fondului Monetar Internaţional 'continuă să aibă încredere în capacităţile directorului general de a-şi asuma în mod eficient funcţiile', a declarat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice.
Trimiterea în judecată ar putea avea consecinţe serioase pentru viitorul lui Lagarde în fruntea Fondului Monetar Internaţional. Actualul ei mandat de cinci ani expiră în luna iulie anul viitor iar la reuniunea anuală a Fondului care a avut loc în luna octombrie la Lima (Peru), Lagarde a declarat că este dispusă pentru un al doilea mandat.
Litigiul dintre omul de afaceri Bernard Tapie şi Credit Lyonnais se referă la o tranzacţie ce a avut loc în 1993 când Tapie a vândut către banca franceză participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie susţinând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obţinut de la stat despăgubiri de 420 milioane euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiţie.