Economia României, creştere de 5,1% in 2018

A.M.
Macroeconomie / 8 mai 2018

 Economia României, creştere de 5,1% in 2018

Economia României va înregistra un avans de 5,1% în 2018, de 4,5% în 2019 şi de 4,1% în 2020, în timp ce deficitul de cont curent se va adânci la 4,3% din PIB anul acesta, la 4,7% din PIB anul viitor şi la 4,9% din PIB în 2020, se arată în raportul intitulat "Macro Poverty Outlook for Europe and Central Asia", publicat astăzi de Banca Mondială (BM).

De asemenea, instituţia financiară internaţională se aşteaptă ca deficitul bugetar să ajungă la 3,3% din PIB în 2018, urmând să se reducă la 3% din PIB în 2019 şi în 2020.

"Creşterea va rămâne solidă în 2018, dar riscurile pe termen mediu la adresa perspectivei au sporit. Presiunile asupra deficitului bugetar, în urma majorării cheltuielilor, vor continua în acest an. Pentru a îmbunătăţi calitatea creşterii, ar trebui acordată o atenţie reînnoită investiţiilor publice", se arată în raport.

Banca Mondială estimează că economia României va continua să crească peste potenţial în 2018. "Măsurile fiscale adoptate în 2017 au pus presiune asupra deficitului bugetar consolidat. În absenţa unor măsuri de corecţie, deficitul bugetar ar urma să ajungă la la 3,3% din PIB anul acesta, ceea ce ar plasa România pe o traiectorie de reintrare în procedura de deficit excesiv a UE. Totuşi, Guvernul a declarat că, la fel ca în 2017, va fi pregătit să promoveze măsuri de ajustare, dacă deficitul ameninţă plafonul de 35% din PIB", previzionează instituţia financiară internaţională.

Este necesară reînnoirea eforturilor pentru îmbunătăţirea participării forţei de muncă şi generarea unei rate ridicate a angajării, deoarece rata şomajului rămâne ridicată în rândul tinerilor şi al celor cu calificare scăzută. Gradual, centrul de politici fiscale ar trebui reechilibrat, de la majorarea consumului către mobilizarea investiţiilor, inclusiv din fonduri europene, pentru a sprijini convergenţa sustenabilă şi incluziunea socială. Reformele în administraţia publică şi în companiile de stat, sporirea predictibilităţii autorităţilor de reglementare, precum şi politici de rezolvare a discrepanţelor majore sociale ar trebui să fie pe agenda priorităţilor Guvernului, susţine Banca Mondială.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb