Exporturile de gaze naturale lichefiate ale Rusiei către ţările din UE au atins un nou record în 2024, conform datelor de la Kpler preluate de Financial Times.
Până la jumătatea lunii decembrie 2024, UE a importat 16,5 milioane de tone de GNL din Rusia, cu peste un milion de tone mai mult decât anul trecut. Recordul anterior a fost stabilit în 2022 la 15,21 milioane de tone.
"Ceea ce am văzut anul acesta este surprinzător. În loc să reducem treptat importurile de GNL din Rusia, le creştem", a declarat Ana Maria Jaller-Makarewicz, analist la Institute for Energy Economics and Financial Analysis, pentru FT, care aminteşte că UE a stabilit ca obiectiv stoparea importurilor de combustibili fosili din Rusia până în 2027.
În opinia sa, creşterea importurilor de GNL din Rusia arată cum "o Europă panicată încă se străduieşte să renunţe la aprovizionarea mai ieftină".
Datele de la Rystad Energy arată că importurile europene de gaze lichefiate din Rusia au ajuns la 17,12 miliarde mc în 2024, în creştere de la 14,91 miliarde mc în anul precedent, în condiţiile în care 33% din volumul total s-a achiziţionat pe piaţa spot, faţă de 23% în 2023.
Un analist de la Rystad Energy a declarat că tranzacţiile de pe piaţa spot au crescut deoarece traderii pot obţine încărcături livrate mai ieftin din Rusia. În plus, gazele lichefiate livrate din terminalul Yamal către Europa au preţuri semnificativ mai mici decât ale gazelor livrate din SUA.
"Oficialii UE sunt convinşi că blocul comunitar nu are nevoie de gazul rusesc, chiar dacă acest lucru înseamnă să accepte preţuri mai mari pentru a cumpăra gaz din altă parte", mai scrie Financial Times.
Pe primele locuri în clasamentul importatorilor europeni de GNL din Rusia se află Franţa şi Belgia. Volumele către Franţa au crescut în acest an de aproape două ori faţă de 2023, iar mai mult de jumătate din transporturi au ajuns la terminalul de import de la Dunkerque, conform datelor de la Kpler.
Belgia este al doilea mare importator de GNL din Rusia, în condiţiile în care portul Zeebrugge este unul dintre puţinele puncte europene de transbordare a gazelor lichefiate de la navele-cisternă construite pentru zona arctică la navele-cisternă clasice. Guvernele UE au convenit să interzică aceste transbordări de GNL rusesc din Yamal către ţări din afara UE, după cum arată FT, iar măsura va intra în vigoare din martie 2025.
Dan Jorgensen, noul comisar pentru energie al UE, a promis că va prezenta anul viitor un plan privind modul în care blocul comunitar poate îndeplini obiectivul de oprire completă a importurilor de combustibili fosili din Rusia stabilit pentru 2027.
Agenţia de presă RIA Novosti a scris recent că repararea şi repunerea în funcţiune a magistralei Nord Stream 2 ar costa cel mult 633 de milioane de euro.
Estimarea a fost prezentată de Transliq AG, firma elveţiană care se ocupă de insolvenţa companiei care a administrat Nord Stream 2, înregistrată în cantonul Zug.
Reprezentantul Transliq AG a declarat că estimarea porneşte de la cererea ridicată pentru energie în Europa şi a costurilor relativ scăzute de transport prin magistrală.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2025, 08:55)
"Europa continuă să finanţeze masiv Rusia prin achiziţii record de GNL"
daca nu e nici vant si nici soare,ar terbui ca populatia friguroasa sa
migreze spre tarile calde in mod "democratic"
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2025, 10:57)
Industria Europeana functiona sí era competitiva cu energia ieftina din Rusia. O mare parte din inflatie vine din pretul de achizitie mai mare a energiei sí a materiei prime dupa sanctiuni. Sí banii cheltuiti pentru inarmare, banii care au intrat in industria de armament din SUA sí ai adus plus valoare acolo. Pana cand Europa de vest nu poate sa importe sau sa produca energie mai ieftina si se cumpara arme din afara, pana atunci declinul nu o sa se opreasca.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2025, 12:07)
Declinul Rusiei.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2025, 11:58)
Ursula a prezentat o solutie nu demult: sa cumparam mai bine de la ricani cu 400% mai scump, gata, s a rezolvat
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2025, 12:08)
Trump a tot spus în timpul primului mandat că nu-i normal să cumperi gaz de la criminali. Pare că aveți un mic lapsus la propagandă.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2025, 12:14)
The first EU-wide binding measure affecting Yamal LNG is set to come into effect at the end of March disallowing the transshipment of Russian LNG via EU ports.
Currently around 20 percent of Russian LNG reaching the EU is re-exported to third countries via the continent’s ports.
In a joint proposal, seen by POLITICO, the 10 countries — Poland, Estonia, Latvia, Lithuania, Denmark, Sweden, Finland, Czechia, Romania and Ireland — urged “further action” to close loopholes and take aim at Russia’s lucrative natural gas sales.
5. E un mod de a spune
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2025, 14:56)
Europa nu are alternative. Ori mult mai scump, ori de la Rusi. Solutii miraculoase nu sunt.