FOSTUL MINISTRU AL FINANŢELOR, EUGEN TEODOROVICI: Bugetul pe 2016 prevede un PIB de 746,6 miliarde lei şi creştere economică de 4,1%

Ioana Dogaru
Macroeconomie / 18 noiembrie 2015

Actualizare 16:35 Teodorovici: "Există disponibilităţi în Trezoreria Statului de 14,3 miliarde lei, faţă de 2,1 miliarde lei la preluarea guvernării"

Fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat astăzi că, în prezent, există disponibilităţi în Trezoreria Statului de 14,3 miliarde lei, faţă de 2,1 miliarde lei la preluarea guvernării, în mai 2012, iar rezervele în valută sau fondul de rezervă (buffer) reprezintă 6,2 miliarde euro, transmit surse din presă.

"Azi există disponibilităţi în Trezoreria Statului de 14,3 miliarde lei, faţă de 2,1 miliarde lei la preluarea guvernării, în mai 2012. Rezervele în valută sau fondul de rezervă (buffer) reprezintă 6,2 miliarde euro, sumă care asigură aproximativ 5,4 luni de finanţare brută, din care 1 miliard de euro îl reprezintă venituri din privatizare. La această sumă se poate adăuga suma de 1,5 miliarde euro, existentă în sistemul de atragere a fondurilor europene, care a fost împrumutată temporar pentru a face plăţile în sistem, dar care se va întoarce de la Comisia Europeană şi care va reîntregi buffer-ul existent la nivelul Ministerului Finanţelor. În total, avem 7,7 miliarde euro, faţă de buffer-ul din 2012, de aproximativ 4,1 milarde euro. Această sumă, plus suma din Trezorerie poate asigura României o finanţare brută de peste şase luni în timpul anului", a afirmat Teodorovici.

(S.A.)

-----------

Bugetul pentru anul viitor a fost construit de fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, pe un deficit ESA de 2,95% din PIB şi de 2,8% pe cash, raportat la o creştere economică de 4,1%, stimulată de consum şi investiţii, în timp ce Produsul Intern Brut a fost estimat la 746,6 miliarde lei.

"Construcţia bugetară pentru anul 2016 se bazează pe prognoza indicatorilor macroeconomici şi ia în considerare toate actele normative, cu impact asupra veniturilor şi cheltuielilor bugetare, adoptate în ultima perioadă, de Guvern sau de către Parlament", a declarat Eugen Teodorovici miercuri, într-o conferinţă de presă, la prezentarea bilanţului mandatului.

Bugetul prevede un deficit bugetar (cash) de circa 2,8% din PIB, care corespunde unui deficit ESA de 2,95% din PIB şi unui deficit structural de 2,73% din PIB, potrivit fostului ministru de finanţe.

Acesta a precizat că veniturile bugetului general consolidat au fost estimate la 227,3 miliarde lei, reprezentând 30,4% din PIB, iar cheltuielile ajung la 248,2 miliarde lei, cu o pondere de 33,2% din PIB.

Măsurile adoptate de Guvern şi Parlament au ca efect majorarea cheltuielilor bugetare cu circa 12,6 miliarde lei, care cuprind şi majorarea pensiilor cu 5% şi modificarea legii privind fondurile de pensii adminstrate privat, astfel încât cota de contribuţie să crească la 5,5% anul viitor şi la 6% în 2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb