HANS KLEMM:  "În prezent pericolul vine din mai multe direcţii"

Adina Lateş
Politică / 26 februarie 2016

Pericolele cu care ne confruntăm în prezent sunt mult mai complexe decât au fost în orice altă perioadă a istoriei recente, consideră ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Excelenţa Sa Hans Klemm, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Într-un discurs rostit vineri la Cluj, la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai, diplomatul american a subliniat faptul că "trăim vremuri nesigure şi periculoase".

"La est avem de a face cu o Rusie revanşardă care destabilizează securitatea europeană. Rusia a devenit extrem de inovatoare în privinţa utilizării unor tipuri de război tipice pentru secolul al XXI-lea, inclusiv războiul informaţional, cibernetic şi hibrid", a afirmat Hans Klemm.

Acesta a adăugat ameninţările care vin dinspre Sud, în special sub forma terorismului extremist islamic, care a devenit şi mai periculos, ca rezultat al contextului din Siria şi Libia, sau faptul că pericolul poate veni şi din partea unei singure persoane sau a unui grup de persoane, sub forma terorismului individual sau al criminalităţii cibernetice.

Ambasadorul american s-a referit, în mod special, la "ameninţarea potenţială venită dinspre Rusia" şi la ceea ce Statele Unite, NATO şi România întreprind în această privinţă.

"Federaţia Rusă face o investiţie serioasă în privinţa capacităţilor sale militare în regiunea Mării Negre. Putem face speculaţii în legătură cu motivele pentru care se întâmplă acest lucru, fie că este vorba de apărarea recentelor cuceriri teritoriale pe ţărmul Mării Negre, de menţinerea anumitor state de la Marea Neagră sub influenţa sa, de proiectarea puterii sale spre Marea Mediterană şi Orientul Mijlociu, de protejarea intereselor economice ale Rusiei în acelaşi timp cu diminuarea celor ale Statelor Unite şi Uniunii Europene, dar de fapt nu contează pentru că în curând Rusia va deţine puterea militară pentru a face toate aceste lucruri", a declarat Hans Klemm.

Acesta a precizat că până în 2020, Rusia îşi va întări în mod semnificativ capacităţile militare în regiune, folosind Crimeea drept bază pentru puterea sa militară în regiune, dar şi unele amplasamente în Abhazia. De asemenea, a spus ambasadorul citându-l pe ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, Rusia va cheltui 2,4 miliarde de dolari pentru Flota Mării Negre până în 2020, care vor duce probabil la construirea şi lansarea la apă a 18 noi nave militare împreună cu infrastructura portuară necesară.

Potrivit diplomatului american, aceste nave vor include o flotă înnoită de submarine în Marea Neagră constând din şase noi submarine din clasa Kilo, considerate drept unele dintre cele mai silenţioase submarine din lume.

"Acum că am examinat această nouă problemă de securitate în Marea Neagră, ce pot face Statele Unite, România şi NATO pentru a asigura securitatea NATO de-a lungul flancului sud-estic şi pentru a asigura libertatea de navigaţie în Marea Neagră? În primul rând, ceea ce trebuie să ştie încă de la început aliaţii noştri, dar şi potenţialii noştri inamici, este faptul că Statele Unite sunt ferm angajate să respecte Articolul 5 al Tratatului de la Washington. Un atac împotriva unui stat membru este un atac împotriva tuturor statelor membre. (...) Oricât de mult şi-ar întări forţele armate ale Rusiei propriile capacităţi, ele nu pot egala capacităţile militare ale Statelor Unite şi ale aliaţilor săi din cadrul NATO", a subliniat ambasadorul.

Hans Klemm a felicitat România pentru că îşi îndeplineşte angajamentul asumat la Summit-ul NATO din Ţara Galilor în privinţa creşterii bugetului apărării.

El s-a subliniat că, în acest an, Parlamentul a alocat 1,7% din PIB pentru apărare şi se îndreaptă spre obiectivul propus de 2% din PIB în 2017 şi de menţinere a acestei proporţii pentru o perioadă de zece ani, în conformitate cu acordul convenit anul trecut între toate partidele politice majore din România.

"Acesta este un prim pas foarte bun şi sper că este un exemplu pe care toţi membrii Alianţei îl vor urma. Pasul următor este însă la fel de important: asigurarea finanţării necesare modernizării forţelor şi dezvoltării capacităţilor necesare NATO într-un mod cât mai eficient posibil", a mai precizat oficialul american.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a participat vineri la întâlnirea cu tema "Provocări prezente de securitate în spaţiul euro-atlantic", organizată la Facultatea de Studii Europene a UBB. La această întâlnire au participat şi ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, fostul ministru de Externe al României, Bogdan Aurescu şi fostul negociator şef al României cu UE, Vasile Puşcaş.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb