Ministerul Finanţelor a atras peste 2,3 miliarde de lei şi 390 de milioane de euro prin şase emisiuni de titluri de stat destinate populaţiei, în cadrul primei oferte publice Fidelis derulate în acest an pe piaţa de capital, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Aceasta este cea mai mare sumă atrasă de minister printr-o ofertă Fidelis, depăşind precedentul record din octombrie 2024, care a fost de aproape 3,5 miliarde de lei.
Numărul ordinelor de subscriere a atins un nivel istoric, cu 44.169 de ordine plasate, iar donatorii de sânge au contribuit semnificativ la acest succes, plasând 5.726 de ordine în valoare de peste 537 de milioane de lei, beneficiind de o dobândă de 7,95% pe an, se transmite în comunicat. Titlurile de stat Fidelis emise în februarie au intrat la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti începând de joi, 20 februarie.
Potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor, următoarea ofertă Fidelis va fi lansată în prima decadă a lunii martie. De la lansarea programului în august 2020, prin cele 21 de oferte derulate, ministerul a atras de la populaţie peste 45 de miliarde de lei, echivalentul a 9 miliarde de euro.
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat că această emisiune Fidelis reflectă încrederea românilor în titlurile de stat, atât în tranşele denominate în lei, cât şi în cele în euro. Potrivit acestuia, cererea ridicată, inclusiv pentru maturităţi lungi de 3, 5 şi 7 ani, demonstrează că populaţia are o mai mare deschidere către investiţii pe termen lung şi că gradul de educaţie financiară este în creştere.
"Prin emisiunile lunare, rămânem un partener de încredere pentru investitori, susţinem cauze sociale şi, împreună cu partenerii noştri, oferim instrumente financiare sigure şi avantajoase", a declarat Tanczos Barna, viceprim-ministru şi ministru al Finanţelor.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, Radu Hanga, a subliniat că interesul manifestat de investitori pentru titlurile de stat Fidelis demonstrează încrederea în economia românească şi în capacitatea statului de a-şi onora angajamentele financiare.
"Succesul acestei emisiuni şi al celor anterioare confirmă importanţa pieţei de capital pentru finanţarea statului român şi pentru dezvoltarea economiei naţionale. Parteneriatul dintre Ministerul Finanţelor şi piaţa de capital locală a permis crearea unui instrument atractiv şi accesibil pentru români", a afirmat Radu Hanga.
Adrian Tănase, directorul general al BVB, a evidenţiat că emisiunea a înregistrat un interes ridicat pentru scadenţele de 1 an în lei şi 7 ani în euro, care au reprezentat peste jumătate din valoarea totală atrasă.
"Acest lucru arată maturizarea pieţei de capital şi apetitul crescut al investitorilor individuali pentru plasamente sigure şi atractive. Felicităm Ministerul Finanţelor pentru această reuşită şi pentru susţinerea dezvoltării pieţei financiare din România", a declarat Adrian Tănase, conform aceleiaşi surse.
Oferta Fidelis din februarie a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager), Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale şi TradeVille, cu sprijinul Banca Transilvania şi Libra Internet Bank, alături de alţi zece participanţi eligibili.
În cadrul acestei oferte, derulată între 7 şi 14 februarie, investitorii au putut subscrie titluri de stat atât în lei, cât şi în euro, cu maturităţi de până la 7 ani. Cele mai mari sume au fost atrase prin emisiunile în lei cu scadenţe de 1 şi 5 ani şi prin emisiunea în euro cu scadenţă de 7 ani.
Toate veniturile obţinute din dobânzi şi câştigurile de capital din titlurile Fidelis sunt neimpozabile.
Dacă titlurile au fost subscrise printr-o bancă sau o firmă de brokeraj fără a semna un contract de prestări servicii de investiţii financiare, acestea sunt înregistrate în evidenţele Depozitarului Central. În cazul în care investitorii au semnat un astfel de contract, titlurile sunt deţinute într-un cont de tranzacţionare deschis la intermediarul respectiv.
Titlurile de stat pot fi păstrate până la maturitate, caz în care investitorii vor primi dobânzile anual, iar la scadenţă li se va returna suma investită. De asemenea, titlurile pot fi tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, prin intermediul unei bănci sau firme de brokeraj.
Titlurile Fidelis pot fi tranzacţionate pe piaţa secundară a Bursei de Valori Bucureşti. Pentru a cumpăra sau vinde titluri, investitorii trebuie să deţină un cont de tranzacţionare la o bancă sau o societate de brokeraj autorizată.