Preţul energiei electrice după plafonare va fi cu până la 120% mai mare decât înainte de plafonare

Dumitru Chisalita
Comunicate de presă / 18 septembrie 2024

 Preţul energiei electrice după plafonare va fi cu până la 120% mai mare decât înainte de plafonare

Asociaţia Energia Inteligentă realiza în data de 4 ianuarie 2021 un TOP al celor mai mci preţuri la energie electrică din România conform ofertelor acestora în diferitele zonde din România (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/ofertele-cu-cele-mai-mici-preturi-finale-ale-energiei-electrice-in-data-de-4-ianuarie-2021/)

În prezent preţul energiei electrice efectiv achitate în medie de către consumatorii casnici sunt următoarele:

-0,6740 lei/kWh cu TVA inclus - pentru consumatorii casnici care în ultimele 2 luni au ales să şi schimbe furnizorul şi consumă până în 100 kWh/lună;

-0,68 lei/kWh cu TVA inclus - pentru consumatorii casnici care nu şi-au schimbat furnizorul de energie electrică şi consumă până în 100 kWh/lună;

-0,80 lei/kWh cu TVA inclus - pentru consumatorii casnici care nu şi-au schimbat furnizorul de energie electrică şi consumă între 100-255 kWh/lună;

-cca. 1,28 Lei/kWh cu TVA inclus - pentru consumatorii casnici care nu şi-au schimbat furnizorul de energie electrică şi consumă peste 255 kWh/lună.

Cel mai probabil aceste preţuri se vor menţine neschimbate, până la 31 martie 2025.

În prezent există oferte de la un singur furnizor pe platforma ANRE, pentru perioada post plafonare, cu mai multe variante de preţ care variază între 1,30 şi 1,43 lei/kWh cu TVA inclus.

Preţul ofertat pentru perioada post plafonare este cu 100 - 120% mai mare decât preţul de dinainte de plafonare şi preţul post plafonare este:

a)cu 1,5 - 11% mai mare decât preţul actual al consumatorilor cu un consum mai mare de 255 kWh/lună;

b)cu 62 - 78% mai mare decât preţul actual al consumatorilor cu un consum între 100 - 255 kWh/lună;

c)cu 90 - 110% mai mare decât preţul actual al consumatorilor cu un consum de până în 100 kWh/lună.

Scăderea acestui preţ se va întâmpla doar prin concurenţă, reducerea fiscalităţii sau/şi reducerea costurilor unitare.

Putem să observăm că în prezent în afară de Ministerul Energiei care se preocupă de acest subiect şi modul în care populaţia să nu fie afectată de creşterile de preţ după data de 1 aprilie 2025, dar care au puţine atribuţii legale să schimbe efectiv lucrurile, insititiuţiile care au efectiv competenţe şi capacităţi să influenţeze în mod real cauzele care determină preţuri mari la energie şi gaze nu au nici o preocupare pentru acest subiect (aceeaşi atitudine ca în anul 2020, la precedenta liberalizare a pieţii).

În principal ANRE, dar şi Consiliul Concurenţei şi ANPC sunt instituţiile care trebuie să contribuie la creşterea concurenţei în piaţă, pentru a se evita deznodământul ca peste 6 luni, jumătate din populaţia României va plăti preţuri duble la energie electrică şi cca 40% vor achita preţuri cu cca. 75% mai mari decât în prezent.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sistemul energetic e in colaps.politrucii vanzatori de tara,in frunte cu virgil popescu au avut grija de acest lucru.pentru a nu avea cresterile de pret mentionate de autor eu zic ca exista doar doua solutii cu impact major: repornirea termocentralelor pentru a avea mai mult curent in banda si plafonarea adaosului comercial pe tot lantul productie-furnizare.bineintele s ca politrucii nu vor alege aceste solutii,ca sa nu supere si ceilalti stapani externi.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb