Preţurile materiilor prime - în cel mai mare declin săptămînal de după 1980

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 mai 2006

Preţurile materiilor prime tranzacţionate pe pieţele internaţionale, îndeosebi metalele şi cerealele, au consemnat, în perioada 15-19 mai, cel mai mare declin săptămînal de după 1980, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora dobînzile mari practicate de bănci vor diminua interesul pentru cupru, aur ori argint, ca plasamente alternative.

Indicele Reuters/Jefferies CRB, care include 19 materii prime, a pierdut 5,4% săptămîna trecută, acesta fiind cel mai mare declin de după luna decembrie 1980. CRB a atins un nivel record (maxim) la data de 11 mai, alimentat de cererea investitorilor pentru aur, respectiv de criza de pe piaţa metalelor folosite în industrie. "Speculatorii nu se mai orientează către metale", declară James Vail, din cadrul societăţii de administrare a activelor "ING Investments LLC", New York. Vail subliniază că s-au acumulat foarte mulţi bani în acest sector.

Tot săptămîna trecută, mai precis vineri, cotaţiile petroliere au scăzut pînă la nivelul minim al ultimelor şase săptămîni, ca urmare a creşterii stocurilor americane de profil, respectiv a diminuării tensiunilor legate de programul nuclear al Iranului.

Săptămîna trecută, cuprul a pierdut 10%, adică cel mai mult din octombrie 1994 pînă în prezent, iar aurul - 7,6%, ceea ce înseamnă cel mai mare declin din ultimii 15 ani. La New York, cuprul cu livrare în iulie a fost cotat la 3.469 dolari / livră, iar aurul la 657,50 dolari/uncie. Totuşi, de la începutul anului, cotaţia aurului a sporit cu 27%, iar cea a cuprului - cu 70%. Preţul argintului a scăzut cu 13% săptămîna trecută, după ce a crescut nouă săptămîni consecutiv.

Petrolul cu livrare în iunie a încheiat intervalul 15-19 mai cu un preţ de 68,53 dolari/baril, la New York, faţă de recordul istoric de 75,35 dolari/baril, atins la data de 21 aprilie.

În privinţa cerealelor, soia a înregistrat cotaţia minimă a ultimelor patru săptămîni (5,87 dolari/buşel la CBOT), iar porumbul a pierdut 2,8% numai în ultima zi a săptămînii trecute, ajungînd la o cotaţie de 2,5275 dolari/buşel. Unii analişti sînt de părere că preţul materiilor prime va scădea în continuare, apreciind că "balonul s-a spart", însă alţi specialişti anticipează revenirea pe cursul ascendent cu care ne-am obişnuit de la începutul anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb