Uniunea Europeană ia în considerare "măsuri" împotriva Georgiei din cauza reprimării "brutale" a demonstraţiilor pro-UE, a anunţat marţi o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei europene, conform AFP.
"Regresul democratic persistent şi mijloacele represive recente utilizate de autorităţile georgiene au consecinţe asupra relaţiilor noastre bilaterale. UE va lua în considerare măsuri suplimentare la următorul Consiliu Afaceri Externe din 16 decembrie", a precizat purtătoarea de cuvânt Anitta Hipper, într-un comunicat.
Bruxellesul "deplânge aceste acţiuni de represiune împotriva demonstranţilor, reprezentanţilor mass-media şi liderilor opoziţiei şi solicită eliberarea imediată a tuturor celor reţinuţi".
"Toate acuzaţiile de tortură şi rele tratamente trebuie investigate în mod credibil", cere Uniunea Europeană.
Câteva mii de georgieni pro-UE s-au adunat luni în faţa parlamentului din Tbilisi pentru a 12-a noapte consecutivă de proteste împotriva guvernului, acuzat de abandonare a ambiţiilor europene ale ţării şi de derivă autoritară pro-rusă, scrie AFP.
Această fostă republică sovietică din Caucaz se află în criză politică de la alegerile parlamentare din 26 octombrie, câştigate de partidul de guvernământ Visul Georgian, dar denunţate de opoziţia pro-occidentală ca fiind fraudate.
Decizia guvernului din 28 noiembrie de a amâna "chestiunea apartenenţei la Uniunea Europeană" până în 2028 a prins butoiul cu pulbere, provocând un val de demonstraţii în Tbilisi şi în alte oraşe, notează AFP.
Potrivit Ministerului de Interne, peste 400 de demonstranţi au fost arestaţi începând cu 28 noiembrie, majoritatea pentru "nesupunere sau vandalism", dar "peste 30" pentru infracţiuni precum incitarea la violenţă.
Mai multe cazuri de violenţă a poliţiei împotriva demonstranţilor şi jurnaliştilor au fost documentate de ONG-uri şi opoziţie, o represiune denunţată de partenerii occidentali ai Georgiei, potrivit AFP.
Ţara a fost deja zguduită în luna mai de proteste ample împotriva unei legi privind "influenţa străină", inspirată de legislaţia rusă privind "agenţii străini" folosită pentru a reprima societatea civilă.
Bruxellesul a îngheţat procesul de aderare la UE din cauza acestei măsuri, iar Statele Unite au impus sancţiuni împotriva oficialilor georgieni.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2024, 20:05)
Reprimarea brutală a manifestaţiilor,
din Kanada,Anglia si Franta de ce nu a fost,
criticata de UE,in unele locuri e permis in altele nu ??