USMCA ia locul NAFTA

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 octombrie 2018

Noul acord economic include SUA, Mexic şi Canada

Statele Unite, Canada şi Mexic au ajuns duminică la un nou acord de liber schimb pentru America de Nord, denumit Acordul economic USMCA, care înlocuieşte Acordul Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA) care, din anul 1994, leagă aceste trei ţări, se arată într-un comunicat comun americano-canadian, transmite AFP, conform Agerpres.

"USMCA le va oferi muncitorilor, fermierilor şi companiilor noastre un acord comercial de calitate care va da naştere unor pieţe mai libere, unui comerţ mai echitabil şi unei creşteri economice solide în regiunea noastră", se subliniază în comunicatul de presă.

Negociatorii au lucrat intens până la miezul nopţii - (04.00 GMT), termenul limită impus de SUA - pentru a ralia Canada la compromisul convenit deja de autorităţile de la New Mexico şi Washington.

Preşedintele american Donald Trump a dat vina pe NAFTA pentru exodul de locuri de muncă spre Mexic şi a avertizat că SUA vor ieşi din acest acord dacă nu vor fi făcute schimbări importante. Mexicul şi SUA au ajuns la o soluţie de compromis la finele lunii august, iar ulterior canadienii au negociat cu americanii pentru a se putea alătura noului NAFTA deja negociat între SUA şi Mexic.

Ambele părţi au făcut concesii pentru a se ajunge la noul acord. Canada a acceptat să ofere fermierilor americani un acces mai mare pe piaţa canadiană a laptelui. De asemenea, Canada a acceptat o cotă de 2,6 milioane de vehicule export în SUA, în situaţia în care Trump va impune tarife vamale de 25% pentru importurile de automobile. Această cotă ar permite o creştere semnificativă a exporturilor de automobile scutite de taxe provenite din Canada, în condiţiile în care capacităţile actuale de producţie ale uzinelor canadiene sunt de aproximativ două milioane de unităţi.

La rândul său, Washingtonul a acceptat să menţină mecanismul de reglementare a diferendurilor la care canadienii ţineau atât de mult pentru a-şi proteja industria cherestelei şi alte sectoare de tarifele antidumping impuse de SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb