Aproximativ 10% din companiile germane au fost victime ale atacurilor cibernetice sau ale unor incidente IT similare în cursul anului 2022, indică un sondaj comandat de Asociaţia Inspecţiei Tehnice (TÜV) la care au participat 501 firme, informează Agerpres.
''Incidentele cibernetice nu mai sunt o excepţie în economia germană, ele sunt regula şi viaţa cotidiană. Mai devreme sau mai târziu ele afectează fiecare companie'', a declarat, luni la Berlin, preşedintele TÜV, Johannes Bussmann.
Din punctul de vedere al companiilor, cea mai mare ameninţare vine de la infracţionalitatea cibernetică organizată, însă autorii interni, ceea ce înseamnă foşti sau actuali angajaţi, reprezintă de asemenea o ameninţare.
De la începerea agresiunii ruse contra Ucrainei, în 24 februarie anul trecut, numărul atacurilor cibernetice împotriva companiilor germane a sporit, a adăugat Bussmann.
''În paralel cu luptele de pe front, are loc un război cibernetic pe internet - şi nu doar în Ucraina, dar şi aici cu noi. Atacurile cibernetice asupra unor companii din domeniul apărării precum producătorul Rheinmetall nu sunt o coincidenţă'', a adăugat Bussmann.
Aproximativ 16% din toate companiile participante la sondaj au înregistrat cel puţin un atac, iar mai mult de jumătate au afirmat că războiul a sporit riscul producerii unor incidente cibernetice, consecinţele unor asemenea atacuri fiind deseori grave.
În aceste condiţii, aproape jumătate din companiile germane şi-au majorat cheltuielile cu securitatea cibernetică, mai arată sondajul.