100 - EDIŢIE SPECIALĂ Centenar, sub semnul discordiei

George Marinescu
Ziarul BURSA #Cultură / 29 noiembrie 2018

Centenar, sub semnul discordiei

Şedinţa solemnă dedicată de Parlament Centenarului Marii Uniri a însemnat un nou prilej în care cetăţenii au putut asista la o luptă a declaraţiilor între preşedintele Klaus Iohannis şi reprezentanţii Partidului Social Democrat, fie că vorbim despre liderul Liviu Dragnea, fie că ne referim la premierul Viorica Dăncilă.

Şeful statului a prezentat de la tribuna Parlamentului principalele idealuri ale unirii de la 1 decembrie 1918 - democraţie, libertate şi drepturi egale pentru toţi locuitorii ţării. Preşedintele ţării a menţionat că Marea Unire a durat pentru că a exprimat în plan intern aşteptările tuturor locuitorilor privind drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi a promovat în dreptul internaţional principiul frăţietăţii. Domnia sa a spus că liderii politici din zilele noastre, la 100 de ani de la Marea Unire, trebuie să dea dovadă că sunt demni de acest istoric şi să înceteze să promită mult, dar să realizeze puţin, şi să nu mai pună interesele lor politice sau personale mai presus de interesele cetăţenilor şi de dezvoltarea României.

Klaus Iohannis a spus: "Mergem astăzi în direcţia corectă sau ne aflăm pe un drum greşit care ne va duce în cu totul altă parte de locul unde dorim să ajungem? La fel ca acum un secol, oamenii au mari speranţe pentru viitor şi aşteptări de la cei care conduc ţara. Românii aşteaptă o guvernare bună, lideri politici responsabili, conştienţi, care să îşi propună obiective ambiţioase pentru România şi nu pentru interesele lor personale. Este timpul să înţeleagă aceste lucruri şi majoritatea politică parlamentară şi guvernamentală".

Şeful statului le-a cerut liderilor PSD şi ALDE să se recupleze la interesele naţionale, să se ridice la demnitatea Centenarului şi să nu dezonoreze acest moment.

Klaus Iohannis a arătat: "România nu trebuie să devină captiva unei mâini de politicieni. Este responsabilitatea dumneavoastră să asiguraţi o bună legiferare, bazată pe transparenţă, dezbatere, dialog social şi implicarea profesioniştilor. Aveţi timp să reveniţi asupra unor legi care nu au susţinerea oamenilor şi nu corespund standardelor europene de drept.(...) Modificările la legile justiţiei şi la codurile penale sunt incongruente cu o democraţie veritabilă".

Preşedintele ţării a mai spus că în zilele noastre a fi român echivalează cu a fi european, înseamnă a fi parte a unei comunităţi de valori din care fac parte libertatea, democraţia şi statul de drept şi nimeni, sub nicio formă, nu are dreptul de a le contesta.

În replică, Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PSD, i-a acuzat pe cei care contestă activitatea Parlamentului şi Guvernului că votează împotriva României şi că acest lucru este inadmisibil la Centenarul Marii Uniri. El a spus: "Să fim români înainte de orice atunci când votăm în Europa. Ce s-a întâmplat în Parlamentul European, la începutul acestei luni, când politicieni români au votat împotriva Româ­niei este simbolul dezbinării noastre şi nu trebuie să se mai întâmple. Din păcate, uneori mergem prea departe".

Liderul PSD a menţionat că, în opinia lui, cea mai mare realizare în cei 100 de ani de la Marea Unire o reprezintă intergrarea nord-atlantică şi europeană a României şi că este de datoria politicienilor să continue acest proces de consolidare a poziţiei ţării noastre în NATO şi Uniunea Europeană.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a continuat de la tribuna Parlamentului discursul şefului ei de partid. Deşi a adresat tuturor un mesaj de pace şi sănătate, premierul i-a pus la colţ pe cei care în 13 noiembrie au votat în Parlamentul European rezoluţia privind statul de drept din România. Viorica Dăncilă a spus: "Oricât de acerbă ar fi lupta politică, nu există niciun motiv care să justifice un vot împotriva propriei ţări. Celor care reprezintă România, le-aş recomanda ca, indiferent de opiniile lor politice sau personale, să se gândească la interesul naţional. Ca român, când vorbeşti despre România trebuie să dai dovadă de responsabilitate".

În discursul său, şeful Guvernului nu l-a ocolit pe preşedintele Klaus Iohannis, căruia i-a adresat un mesaj de pace politică: "Indiferent de mizele politice, în calităţile noastre oficiale, avem datoria de a coopera, de a colabora între noi. Este momentul să ne bucurăm de consens, de linişte, de pace, la 100 de ani de la Marea Unire".

Premierul şi-a încheiat discursul solicitând unitate de acţiune pentru primele şase luni ale anului viitor când ţara noastră va deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene şi când sunt de soluţionat foarte multe dosare aflate pe agenda instituţiilor de la Bruxelles.

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului şi lider al ALDE, s-a mulţumit să aibă un discurs neutru, menţionând că 1 Decembrie 1918 nu a fost un eveniment militar, nici guvernamental, ci unul strict civic. Domnia sa a spus: "1 Decembrie este ziua în care trebuie să celebrăm democraţia reprezentativă şi pluralismul politic. (...) Patriotismul nu este un sentiment sezonier şi festiv, ci o alegere naţională. (...)Să facem din România o patrie a libertăţilor pentru toţi cetăţenii ei".

La evenimentul de ieri, din Parlament, a susţinut un discurs şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Regale a Româ­niei, care a rememorat cuvintele Reginei Maria şi suferinţa îndurată de poporul român în timpul primului război mondial pentru înfăptuirea Marii Uniri.

Majestatea Sa a spus: "Cugetul nostru se bucură, în timp ce sufletul nostru lăcrimează. Să nu uităm niciodată că fiecare familie de român a fost în doliu în acea vreme. După un secol de la Marea Unire, Coroana României continuă să susţină aspiraţiile de democraţie şi libertate ale naţiunii".

Cu privire la însemnătatea actului istoric al Marii Uniri s-au exprimat la şedinţa solemnă de ieri a Parlamentului României şi reprezentanţii partidelor parlamentare, ai minorităţilor naţionale şi ceilalţi invitaţi, care au susţinut toţi că momentul de la 1 Decembrie 1918 obligă actuala clasă politică să aibă un program de ţară şi să pună în practică o strategie de dezvoltare a Româ­niei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Da, am fost in doliu acum 100 de ani, suntem in doliu si acum.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb