Actualizare 14:05
Instanţa Tribunalului Bucureşti a decis arestarea, pentru 30 de zile, a lotului MediaPro, format din 11 foşti angajaţi şi colaboratori, acuzaţi de spălare de bani şi evaziune fiscală, potrivit surselor judiciare.
---
Procurorii Parchetului Capitalei au reţinut 11 persoane puse sub acuzare în dosarul de evaziune fiscală de la MediaPro, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Printre aceştia se numără Silviu Relu Vîju, Cosmin Andrei Ion, Eugenia Bălan, Andreea-Cornelia Stănculescu, Mihai-Valentin Toderiuc, Dănuţ Puiu, Elena-Lucia Adăscăliţei, Elena Niţă, George-Laurenţiu Dinu, Elena Calapereanu şi Corina Medeleanu, toţii find acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare a banilor sau complicitate la cele două infracţiuni. Potrivit sursei citate, prejudiciul produs bugetului de stat se ridică la suma de aproximativ 6.000.000 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.
Cei 11 inculpaţi reţinuţi vor fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.
În cauză s-a reţinut că există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă conform căreia în perioada 2009-2014 inculpaţii Silviu Relu Vîju, Cosmin Andrei Ion, Eugenia Bălan şi Corina Medeleanu, în calitate de persoane cu funcţii de conducere/administrare în cadrul a trei societăţi comerciale de profil "media", cu complicitatea celorlalţi inculpaţi, au dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a acestor societăţi şi declararea fiscală a numeroase facturi care nu au la bază operaţiuni reale de achiziţie, provenind de la un număr mare de societăţi comerciale, de tip "fantomă".
"O parte din sumele înscrise în facturile sus-menţionate erau transferate în conturile bancare ale societăţilor emitente (reprezentând 'comisionul' pentru 'serviciile de facturare prestate de aceste societăţi' şi, eventual, TVA-ul - de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora), iar pentru restul sumelor erau întocmite chitanţe fictive, fără ca sumele înscrise în acestea să fie ridicate efectiv din casieria celor trei societăţi comerciale de profil media, servind, în realitate, la remunerarea suplimentară a unor angajaţi din cadrul acestora", se mai arată în comunicat.
Potrivit anchetatorilor, suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 15.000.000 lei.
În vederea acoperirii prejudiciului cauzat bugetului de stat, precum şi a confiscării sumelor "spălate", procurorii au instituit sechestre asiguratorii cu privire la mai multe bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor. În prezenta cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.
Joi, peste 40 de persoane s-au prezentat la audieri în dosarul de evaziune fiscală care vizează grupul Media Pro, potrivit unor surse judiciare. Tot joi, în acelaşi caz, au avut loc percheziţii în Capitală şi încă patru judeţe, ne-au mai spus sursele judiciare, care ne-au precizat că acţiunea este în continuarea uneia începute în această vară.
Sursele ne-au confirmat faptul că a fost audiat şi Andrei Boncea, soţul Loredanei Groza şi un apropiat al lui Adrian Sârbu, care, potrivit surselor din presă, a fost adus joi după-amiază la audieri, cu mandat.
Totodată, sursele ne-au precizat că această anchetă are legătură cu percheziţiile desfăşurate în luna iulie a acestui an, când unsprezece persoane au fost reţinute, cu suspiciunea că, în perioada 2009 - 2014, inculpaţii au conceput şi implementat mai multe circuite financiare, în scopul fraudării bugetului de stat, precum şi al spălării şi reciclării sumelor de bani provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală.
La acea dată, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti informa că inculpaţii aveau două moduri de operare. Astfel, potrivit Parchetului, suspecţii, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale având ca obiect de activitate prestarea unor servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, au înregistrat în evidenţele contabile ale societăţilor şi au declarat organelor fiscale facturi de achiziţii fictive, provenind de la un număr de 17 societăţi comerciale cu comportament de tip "fantomă", ce figurau cu obiect de activitate similar. Ulterior, sumele reprezentând contravaloarea acestor achiziţii erau transferate în conturile bancare ale societăţilor cu comportament de tip "fantomă", de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora, cu diferite justificări, şi predate în numerar celor care dispuseseră transferul acestora, mai arăta Parchetul.
De asemenea, inculpaţii, în calitate de persoane fizice, au prestat în favoarea altor societăţi comerciale din domeniul media mai multe servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, pentru care au emis mai multe facturi de achiziţii fictive în numele mai multor societăţi comerciale cu comportament de tip "fantomă", încasând ulterior prin conturile acestora din urmă sumele virate de beneficiarii serviciilor, acestea fiind retrase în numerar şi predate persoanelor fizice prestatoare, în fapt, ale serviciilor - realizându-se astfel "ascunderea" faţă de organele fiscale a veniturilor impozabile încasate, potrivit comunicatului Parchetului de la acea dată.
Prejudiciul adus bugetului de stat ca urmare săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală era estimat de procurori la suma de 1.500.000 euro. Sumele supuse procesului de spălare a banilor se ridicau la suma de aproximativ 10.000.000 euro.