Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, care a preluat unele dintre atribuţiile ministrului Sănătăţii, anunţă că alte 13 paturi de terapie intensivă pentru pacienţii cu patologia COVID au fost identificate la Oradea şi Giurgiu. "Ideea din spatele aceste abordări este că nu se vor operaţionaliza secţii care deservesc alte patologii sau alte tipuri de servicii medicale, ci se extind secţiile existente, dar e nevoie de resursă umană suplimentară", afirmă Baciu, citat de news.ro.
"În momentul de faţă ne apropiem de acea bornă de 1.600 de paturi (de terapie intensivă, pentru terapia COVID-19 - n.r.). Vineri au fost identificate şi operaţionalizate 12 noi paturi, ieri încă 13 paturi - 10 la Oradea şi 3 la Giurgiu - cinci de terapie intensivă şi cinci de terapie acută, cele de la Oradea. Sunt identificate alte 73 de paturi de terapie intensivă în diverse locuri din ţară pentru care se identifică soluţii cu privire la resursa umană. Ideea din spatele aceste abordări este că nu se vor operaţionaliza secţii care deservesc alte patologii sau alte tipuri de servicii medicale, ci se extind secţiile existente dar e nevoie de resursă umană suplimentară", a declarat Andrei Baciu, marţi, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că sunt discuţii pentru a se identifica personalul care să deservească aceste paturi, iar oamenii sunt după un an de "eforturi semnificative".
Conform acestuia, numărul de pacienţi în secţiile ATI COVID este în scădere, însă numărul de locuri care se eliberează nu acoperă necesarul.
Acesta a menţionat că în următoarele zile Spitalul Fundeni nu se va transforma în spital COVID, întrucât instalaţia electrică nu a fost testată pentru condiţii în care să fie intens solicitată, dar şi pentru că spitalul ar putea oferi doar patru locuri de terapie intensivă, iar acest lucru s-ar face în detrimentul altor patologii non-COVID.
Conform lui Baciu nici în Spitalul Grigore Alexandrescu nu vor fi internaţi adulţi cu COVID-19 ci va fi crescut numărul de locuri de ATI pentru copii cu COVID-19.