Astăzi se aniversează 130 de ani de la naşterea lui George Enescu, unul din cei mari compozitori români.
Născut la 19 august 1881 la Livezeni, judeţul Dorohoi, Enescu a trăit până în 1955.
A fost cunoscut de la bun început drept un copil minune (prima piesă muzicală e semnată de el la 5 ani). La 7 ani intră la Conservatorul din Viena, la 14 ani îşi continuă studiile la Paris. Studiază în România cu profesorul şi compozitorul Eduard Caudella, şi la Viena cu Joseph Hellmsberger-junior, Robert Fuchs şi Sigismund Bachrich.
Devine cu timpul un reputat violonist, pianist, dirijor, compozitor şi profesor. Cele mai cunoscute compoziţii ale sale sunt "Rapsodia română" (1901-1902), opera "Oedip" (1936), lucrări de muzică de cameră, suite pentru orchestră, sonate şi comăpoziţii pentru pian. Lucrează cu orchestre de renume din Statele Unite (Orchestra Filarmonică din New York), Europa şi din Asia de Sud-Est (Orchestra "Gamelan" din Indonezia). Printre elevii săi celebri s-au numărat violonistul şi dirijorul Yehudi Menuhin (1916-1999) şi cântăreţul la sitar (instrument indian cu coarde) Uday Shankar. Enescu moare la 4 mai 1955 la Paris. Este înhumat la cimitirul Pre Lachaise din Capitala Franţei.
Există în Bucureşti o casă memorială "George Enescu". Anual este organizat în Bucureşti festivalul internaţional de muzică "George Enescu". Aeroportul internaţional din Bacău a primit recent numele artistului, satul său natal a fost rebotezat "George Enescu". Gigantul "Google" a dedicat un logo special aniversării a 130 de ani de la naşterea sa.