16 bănci majore, acţionate în instanţă pentru manipularea Libor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 martie 2014

Printre instituţiile de credit chemate în judecată, în SUA, se numără "Bank of America", "Citigroup", "Credit Suisse", "JPMorgan", HSBC, "Barclays", UBS, RBS, "Deutsche Bank" şi "Société Générale"

Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) din SUA a acţionat în instanţă 16 bănci majore din lume, pentru manipularea dobânzii de referinţă Libor (London Interbank Offered Rate), în intervalul 2007-2011. Instituţiile de credit chemate în judecată sunt: \"JPMorgan Chase & Co.\", \"Bank of America\" Corp., \"Citigroup\" Inc. - primele trei mari bănci din SUA, UBS AG şi \"Credit Suisse Group\" AG din Elveţia, \"HSBC Holdings\" Plc, \"Barclays\" Plc, \"Royal Bank of Scotland Group\" Plc şi \"Lloyds Banking Group\" Plc din Marea Britanie, \"Rabobank\" Olanda, \"Deutsche Bank\" AG şi \"WestLB\" AG din Germania, \"Société Générale\" SA din Franţa, \"Norinchukin Bank\" şi \"Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ\" Ltd. din Japonia şi \"Royal Bank of Canada\".

FDIC, entitatea care a preluat activele şi depozitele celor 38 de bănci falite americane, printre care \"Washington Mutual Bank\", \"IndyMac Bank FSB\" şi \"Colonial Bank\", pretinde că instituţiile de credit ce fac parte din comisia care stabileşte indicele Libor pentru dolar au acţionat \"în mod fraudulos şi secret\" pentru manipularea dobânzii.

În acest proces, înaintat săptămâna trecută la o instanţă din SUA, este menţionată şi Asociaţia Bancherilor Britanici, care avea în atribuţii supravegherea Libor.

În plângerea sa, FDIC afirmă că băncile ce au intrat în colaps \"aşteptau, în mod rezonabil, reprezentări exacte ale forţelor pieţelor concurenţiale, nu comportamente frauduloase sau înţelegeri secrete care să stabilească indicele de referinţă\". Conform FDIC, referinţa stabilită de comisia menţionată a făcut ca băncile falite să plătească dobânzi mai mari pentru produsele financiare legate de Libor şi să primească plăţi la costuri mai mici de la instituţiile chemate în instanţă.

FDIC pretinde că băncile acţionate în judecată sunt responsabile de fraudă şi de încălcarea normelor antitrust din SUA, prin înţelegerile de fixare a dobânzii Libor. FDIC mai acuză încălcarea contractelor în care erau părţi zece bănci falite, care aveau acorduri swap pe Libor cu instituţiile acuzate de manipulare.

FDIC solicită, în numele băncilor falite, despăgubiri nespecificate.

Amintim că, potrivit unor surse apropiate situaţiei, autoritatea de reglementare antitrust din UE vrea să amendeze companii financiare, printre care \"JPMorgan Chase & Co.\" şi \"HSBC Holdings\" pentru manipularea dobânzilor Euribor şi Libor. Unele bănci, printre care \"Deutsche Bank\" şi RBS, au ajuns la acorduri amiabile cu UE, şi-au recunoscut răspunderea în acest sens şi au acceptat, la finele anului trecut, să plătească în total amenzi record de 1,7 miliarde euro. Astfel, amenzile acordate la nivel mondial pentru manipularea dobânzilor de referinţă au ajuns la 6 miliarde dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb