Sectorul privat de sănătate asigură, la nivel european, aproximativ 40% din totalul paturilor spitaliceşti şi oferă îngrijire pentru milioane de pacienţi în fiecare zi, anunţă Uniunea Europeană a Spitalelor Private (UEHP) într-o scrisoare deschisă adresată tuturor statelor membre, cu ocazia marcării la nivel internaţional, în data de 7 aprilie, a Zilei Mondiale a Sănătăţii, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Scrisoarea, semnată de Oscar Gaspar, preşedintele UEHP, şi Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private din România (PALMED), evidenţiază principalele provocări cu care se confruntă în prezent sistemele de sănătate din Europa: îmbătrânirea populaţiei, creşterea cererii pentru servicii medicale, lipsa personalului, scăderea interesului pentru ocuparea poziţiilor solicitante, listele lungi de aşteptare, accesarea cu dificultate a tratamentelor de ultimă generaţie şi preocupări tot mai mari legate de finanţarea sistemelor de sănătate, potrivit comunicatului.
"Pentru a răspunde eficient provocărilor actuale, sistemele medicale din Europa - publice şi private - trebuie să funcţioneze în mod integrat, ghidate de politici de sănătate performante. Este nevoie de investiţii mai mari şi de susţinerea medicilor şi personalului auxiliar prin utilizarea tehnologiilor emergente, precum inteligenţa artificială şi machine learning. Doar aşa putem diminua presiunea uriaşă de pe umerii sistemelor suprasolicitate, asigurând accesul echitabil la servicii medicale de calitate pentru toţi cetăţenii," afirmă reprezentanţii UEHP.
În calitate de voce a spitalelor şi clinicilor private din Europa, UEHP îşi consolidează noul mandat (2025-2027) cu un obiectiv clar: să contribuie la soluţii eficiente pentru provocările structurale ale sectorului. Spitalele private nu sunt doar furnizori suplimentari de servicii medicale, ci parteneri esenţiali, cu contribuţii concrete şi semnificative în sistemele naţionale de sănătate din toate ţările europene.
Astfel, prin intermediul scrisorii deschise, Uniunea Europeană a Spitalelor Private solicită tuturor factorilor decizionali din Europa să acţioneze ferm în direcţia:
-Îmbunătăţirii sustenabilităţii, eficienţei şi rezilienţei sistemelor de sănătate;
-Optimizării planificării şi furnizării serviciilor medicale;
-Integrării soluţiilor bazate pe inteligenţă artificială pentru diagnosticare, tratament şi managementul resurselor;
-Asigurării unui sistem echitabil de plată pentru serviciile furnizate de spitalele private;
-Combaterii deficitului de personal medical prin investiţii în educaţie şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.
-Promovării accesului echitabil la fonduri europene pentru inovare digitală în sănătate.