20 DE ANI DE PETROM LA BVB OMV Petrom - compania fanion a bursei locale

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 septembrie 2021

OMV Petrom - compania fanion a bursei locale

Adrian Tănase, CEO BVB: "OMV Petrom este unul din partenerii bursei locale în promovarea pieţei de capital din România în rândul investitorilor internaţionali" Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România: "Petrom va trebui să realizeze investiţii în energie regenerabilă" Răzvan Stănuţ, analist TradeVille: "Odată cu includerea în indicii de piaţă emergentă ai FTSE Russell ar trebui să asistăm la o creştere a interesului investitorilor străini pentru acţiune"

OMV Petrom (SNP) este una dintre companiile fanion ale bursei noastre, care a contribuit puternic la dezvoltarea pieţei de capital, consideră analiştii consultaţi de BURSA. Compania s-a eficientizat în anii scurşi de la privatizarea din 2004, devenind un campion la nivel naţional pe domeniile sale de activitate, iar astăzi Petrom aniversează 20 de ani la bursă, perioadă în care compania a crescut de câteva zeci de ori.

Preţul internaţional al barilului de petrol rămâne în continuare un factor important pentru evoluţia viitoare a rezultatelor OMV Petrom şi a preţului acţiunilor SNP la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar includerea din 20 septembrie în indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell, ca urmare a promovării în 2019 a pieţei noastre la statutul de piaţă emergentă secundară, va susţine cererea pentru acţiunile companiei şi va cupla şi mai bine Petrom la evoluţiile externe.

Adrian Tănase, directorul general al BVB: "Petrom a livrat performanţă atât pentru acţionari, cât şi pentru partenerii şi clienţii săi"

Adrian Tănase, directorul general al BVB, ne-a transmis că OMV Petrom a demonstrat de-a lungul acestor 20 de ani performanţă, atât pentru acţionari, cât şi pentru partenerii şi clienţii săi.

"OMV Petrom este cea mai mare companie românească de la Bursa de Valori Bucureşti în termeni de capitalizare - aproape 25 miliarde lei - şi ne bucurăm să sărbătorim astăzi deja două decenii de la listare. Bursa este eminamente construită din companiile care aleg să se listeze şi să se finanţeze prin piaţa de capital, din întreaga comunitate a investitorilor şi a brokerilor. OMV Petrom a demonstrat de-a lungul acestei perioade performanţă atât pentru acţionari, cât şi pentru partenerii săi şi clienţi. Împreună am crescut, iar acum, la 20 de ani distanţă de la listare, compania urmează să fie inclusă în seria de indici FTSE Global Equity Index Series, începând cu 20 septembrie", a spus Adrian Tănase.

Potrivit directorului BVB, OMV Petrom este unul din partenerii bursei locale în promovarea pieţei de capital din România în rândul investitorilor internaţionali.

"Acţiunea SNP se numără printre acţiunile blue-chip de la Bursa de Valori Bucureşti, atrăgând interesul multor investitori internaţionali, dar şi locali. Totodată, OMV Petrom este unul dintre promotorii Guvernanţei Corporative şi una dintre companiile cu cea mai bună comunicare cu investitorii, după cum rezultă şi din indicatorul VEKTOR calculat de ARIR. Echipa OMV Petrom este unul dintre partenerii noştri în promovarea pieţei de capital din România în rândul investitorilor internaţionali şi suntem mândri să avem un astfel de partener alături în demersurile noastre pentru a face piaţa de capital românească mai vizibilă pe scena pieţelor financiare globale", a spus Tănase.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România: "Petrom are un brand foarte bun, are lichidităţi, poate face investiţii substanţiale"

Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, consideră că listarea Petrom a crescut transparenţa şi a îmbunătăţit guvernanţa companiei, iar acest lucru s-a văzut şi în evoluţia societăţii.

"Petrom este una dintre companiile de bază de pe Bursa de Valori Bucureşti, în cele maximum zece companii extrem de mari listate la bursă, companii care au devenit campioni naţionali în domeniul în care activează. Ce vedem la Petrom: listându-se, a crescut transparenţa, s-a îmbunătăţit guvernanţa corporativă şi, ca urmare, acest lucru s-a văzut şi în evoluţia companiei, ca atare, care a devenit o companie extrem de mare în economia românească. Şi aici se vede rolul bursei: aduce transparenţă şi îmbunătăţeşte guvernanţa companiilor şi ca urmare aceste companii au şanse mai mari de a se dezvolta şi de a creşte", ne-a spus Codirlaşu.

Criteriile ESG vor reprezenta următorul domeniu de evoluţie al Petrom, este de părere specialistul. Ca urmare, Petrom va trebui să realizeze investiţii în energie regenerabilă.

"Se pune accent şi sunt reglementări deja de ESG (Environmental, Social and Governance - eng.). Cum Petrom este o companie care activează preponderent în domeniul de energie bazată pe combustibili fosili, va trebui să facă investiţii substanţiale şi să meargă şi către energie verde: energie eoliană, energie solară, hidrogen şi aşa mai departe. Vedem companiile globale din energie cum îşi fac şi ramuri care activează în acest sector. Cel mai bun exemplu este Arabia Saudită, care este cel mai mare exportator de petrol, şi investeşte masiv în acelaşi timp în energie solară. (...) Energia regenerabilă va fi viitorul. Petrom are un brand foarte bun, are lichidităţi, poate face investiţii substanţiale în domeniul acesta", ne-a mai spus vicepreşedintele CFA România.

Potrivit acestuia, includerea în indicii FTSE Russell va duce automat la achiziţii din partea fondurilor de investiţii care replică indicii respectivi ai FTSE Russell.

"Automat vor cumpăra această companie, deci va creşte cererea pe Bursa de Valori Bucureşti. Asta va veni în special de la investitorii străini care replică acel indice", a spus Codirlaşu.

Răzvan Stănuţ, analist Tradeville: "Evoluţia cotaţiei SNP este strâns legată de evoluţia cotaţiei petrolului"

Răzvan Stănuţ, analist Tradeville, arată că, înainte de privatizare, Petrom înregistra rate mici de profit sau chiar pierderi.

"Povestea Petrom arată importanţa unei privatizări făcute în condiţiile listării la bursă. În prezent, ea este o companie care se menţine în topul celor mai lichide şi mai profitabile de la cota BVB, în timp ce, înainte de privatizare, aceasta era urmărită de rate mici de profit sau chiar pierderi. Acesta, dar şi alte exemple ne arată că dacă suntem serioşi în ceea ce priveşte maximizarea potenţialului economic al României vom îmbrăţişa nu doar ideea de economie privată, dar şi cea de listare la bursă a marilor companii cu capacitatea de a deveni campioni naţionali şi chiar regionali", ne-a transmis Stănuţ. 

Potrivit analistului, evoluţia cotaţiei SNP este strâns legată de evoluţia cotaţiei petrolului: "În acest sens, din cauza preţului scăzut al ţiţeiului, evoluţia cotaţiei acţiunilor Petrom a subperformat în comparaţie cu evoluţia indicelui BET. Cu toate acestea, în timp ce evoluţia cotaţiei petrolului a fost una negativă în ultimii 3 ani, acţiunile Petrom au oferit un randament net superior, mai apropiat de randamentul oferit de indicele BET".

Acesta subliniază că, odată cu includerea în indicii de piaţă emergentă ai FTSE Russell, ar trebui să asistăm la o creştere a interesului investitorilor străini pentru acţiune, care ar putea genera o lichiditate sporită şi un volum mai mare de tranzacţionare pe Petrom. 

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Petrom este una dintre companiile care pot face că BVB sa ajungă piata emergenta MSCI. Vad că mai nimeni nu spune că intrarea companiei in indicii FTSE se datorează Fondului Proprietatea care a vândut din deținere și a mărit free-float-ul. Și pt MSCI tot la FP e cheia. Mai tine și de stat, adică de listarea Hidroelectrica. Daca se listează crește puternic ponderea companiilor listate in portofoliul FP care probabil își va lichida toată deținerea la Petrom.

    1. Asta chiar este un mecanism de gandire ciudat!

      In acelasi fel, iti pot spune ca intrarea Petrom in indicii FTSE se datorează lui Traian Basescu, deoarece l-a bagat pe Sorin Ovidiu Vantu la puscarie.

      Cred ca asta este cel mai inalt nivel de gandire de pe piata noastra de capital, care, dupa cum se vede, este intesata cu prosti. Dar, evident, prostia este o caracterista secundara fata de trasatura definitorie - imoralitatea. 

      Chiar asta este o parte din mecanism, chiar daca ţi se pare ciudat. Cat despre partea cu prostii si imoralitatea, ce sa spun ... esti un dulce !!

      Nu, nu este parte din mecanism ceva care nu participa la mecanism. Basescu l-a deposedat pe Vantu de 8% din Petrom, astfel schimband destinatia free-float-ului catre Fondul Proprietatea. Deci, intrarea companiei in indicii FTSE se datorează lui Decebal si Burebista. Nu te da specialist, este viciu de gandire, nu cine stie ce specialitate financiara!

      Cred ca ai dreptate, din pacate. Chiar sunt curioasa daca in ultimul an au mai fost indeplinite criteriile de lichiditate pt ftse sec emergent. Asa la o prima vedere se pare ca nu. Nu-i asa ca parca exista ceva care trage inapoi lichiditatea de la bvb? Ce sa fie? Ce sa fie?

      Doi romani cugetand prin scris in public ...

      Asa-i lichiditatea reala e mai mica. Media e mai mare dar e trasa in sus de listari, nu de tranzactionarea reala. Mediana ar da indicatii mai bune aici. Probabil ca o parte s-a dus in piata Aero, dar nu totul.

    OMV este un dinozaur pe calea extinctiei. Obiectul muncii dispare, nu au o strategie de reconversie, gazele din marea neagra sunt tot acolo...una peste alta nu prea are viitor

    1. Ne-ai spus doar alta. Una, nu. Asa ca ce una pui peste alta?!

    Mai bine decit sa-i trageti cu mesaje triumfaliste fara mare acoperire faceti o analiza paralela intre PETRO-OMV si grupul MOL.Si explicati oamenilor de ce ungurii au profiturile de 6 ori mai mari decit Petrom.

    Ungaria, o tara mult mai mica decit Romania si fara rezerve majore de gaz si petrol. 

    1. Mai triumfalistule, ce-ar fi sa-ti dai idei tie insuti?!

      Bravo, MAKE!

      Ai ramas la fel de bine infipt in buna cuviinta precum te stiam.

      Tine-o tot asa! 

      Mersi!

      Bine punctat. MAKE, asa e !

    in contextul green deal noua (sau noile "petrom") ar fi EL si TEL si SNN ...zic eu.

    Petrom ...e mare e frumos... dar.... foarte curand o sa fie jerpelit de multe reguli, regulamente si taxe "ioropene"

    Zice Tănase că " Petrom a livrat performanță pentru acționari...".dar putea continua cu un alt adevăr: BVB a livrat performanță pentru mine și Hanga, jumătate din tot profitul ajungând la ei !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb