ZIARUL BURSA

03 septembrie 2021
Ediţia din 20.01.2025
OMV Petrom - compania fanion a bursei locale

20 DE ANI DE PETROM LA BVB OMV Petrom - compania fanion a bursei locale

Mihai GongoroiPiaţa de Capital / 3 septembrie 2021

Adrian Tănase, CEO BVB: "OMV Petrom este unul din partenerii bursei locale în promovarea pieţei de capital din România în rândul investitorilor internaţionali" Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România: "Petrom va trebui să realizeze investiţii în energie regenerabilă" Răzvan Stănuţ, analist TradeVille: "Odată cu includerea în indicii de piaţă emergentă ai FTSE Russell ar trebui să asistăm la o creştere a interesului investitorilor străini pentru acţiune" 

OMV Petrom (SNP) este una dintre companiile fanion ale bursei noastre, care a contribuit puternic la dezvoltarea pieţei de capital, consideră analiştii consultaţi de BURSA.

E o criză... maşer!

Cornel CodiţăEditorial / 3 septembrie 2021

Cornel Codiţă

Madam Miţa Protopopesco deschide conversaţia la ceaiul de joi, de la cinci ceasuri, care se ţine în casa prietenelor sale, Madam Măndica Piscopesco şi surioara ei Madam Tincuţa Popesco, cu o biciuitoare remarcă despre vreme: "E un ger afară, maşer, că nu-ţi poţi face o idee...

"Talibanismul" politic, mai presus de interesul naţional

"Talibanismul" politic, mai presus de interesul naţional

George MarinescuPolitică / 3 septembrie 2021

Criza din cadrul coaliţiei de guvernare se adânceşte USRPLUS: "Demisia lui Cîţu sau moţiune de cenzură alături de AUR" Liderii PNL au făcut scut în jurul premierului Florin Cîţu Corina Creţu: "În tot acest context în care ne aflăm la nivel naţional, mai este PNRR o prioritate?" În această seară, liderii coaliţiei se întâlnesc pentru a căuta soluţii pentru dezamorsarea actualei crize politice 

Criza politică declanşată în urmă cu două zile este departe de a se încheia atât timp cât prim-ministrul Florin Cîţu doreşte ca guvernul să aprobe, azi, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny, ce ar urma să fie finanţat în următorii şase ani cu 10 miliarde euro. Şeful Executivului nu pare impresionat nici de ameninţările celor de la USRPLUS care au spus că vor vota o moţiune de cenzură, dacă Florin Cîţu nu demisionează din funcţia de prim-ministru, mai ales că are în spate votul de încredere acordat ieri de majoritatea membrilor Biroului Politic Naţional al PNL, structură de conducere care însă, în opinia preşedintelui liberal Ludovic Orban, nu a fost convocată statutar.

FAO: Preţurile alimentelor şi-au reluat creşterea rapidă la nivel global

FAO: Preţurile alimentelor şi-au reluat creşterea rapidă la nivel global

Călin RecheaInternaţional / 3 septembrie 2021

Călin Rechea

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut cu o rată lunară de 3,1% în august 2021, după un declin de 1,2% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 32,9%, de la 31,5% în luna precedentă, conform ultimului raport de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) (vezi graficul).

În comunicatul de presă de pe site-ul organizaţiei se precizează că redresarea din august după două scăderi consecutive a fost determinată de creşterea puternică a preţurilor zahărului, uleiurilor vegetale şi cerealelor.

Sursă foto: CERTION

PRIN DEZVOLTAREA UNOR PROIECTE REZIDENŢIALE CU ROL ÎN REVITALIZAREA ZONEI OLIMP-NEPTUN CERTION a anunţat investiţii de peste 45 milioane euro, în următorii patru ani

Gabriela UngureanuCompanii / 3 septembrie 2021

Staţiunea Olimp-Neptun a demarat procesul de dezvoltare a unui "litoral smart", care utilizează în mod inteligent potenţialul de la Marea Neagră prin introducerea de concepte noi, menite să răspundă cererii pentru experienţe şi servicii de calitate. Compania CERTION, condusă de Cătălin Scripcaru, Cezar Ionescu şi Bogdan Căruntu, a anunţat investiţii totale de peste 45 de milioane de euro pentru următorii patru ani. CERTION are în plan dezvoltarea a patru proiecte rezidenţiale ce vor avea un rol semnificativ în revitalizarea zonei Olimp-Neptun şi vor permite valorificarea experinţei litoralului pe întregul an.

"Vrem să creştem de 50 de ori în următorii zece ani"

ANDREI BOTIŞ, CEO APPRAISAL AND VALUATION: "Vrem să creştem de 50 de ori în următorii zece ani"

M.G.Companii / 3 septembrie 2021

Botiş: "Plănuim să ne extindem pe pieţele externe; când compania va deveni mult mai mare şi mult mai profitabilă, atunci vom începe repartizarea dividendelor" 

Appraisal and Valuation (APP), companie ale cărei acţiuni au debutat ieri pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), ţinteşte să crească de 50 de ori în următorii 10 ani, după cum a afirmat, ieri, Andrei Botiş, directorul general al companiei, în cadrul evenimentului de intrare la tranzacţionare. CEO-ul Appraisal and Valuation a explicat de asemenea de unde preconizează că va veni această creştere.

RADU HANGA, PREŞEDINTELE BVB: "În următoarele 30 de zile o să avem indicele AeRO în piaţă"

M.G.Piaţa de Capital / 3 septembrie 2021

În următoarele 30 de zile o să avem indicele AeRO în piaţă, a afirmat, ieri, Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în cadrul conferinţei de presă ocazionată de intrarea la tranzacţionare a acţiunilor Appraisal and Valuation (APP).

"În mod normal astăzi (ieri - n.r.) trebuie să plece către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) notificarea privind constituirea indicelui pentru piaţa AeRO şi alte modificări la unii dintre indicii administraţi de către Bursa de Valori Bucureşti. Estimăm că în următoarele 30 de zile o să avem indicele în piaţă", a declarat Hanga.

OPEC îndeamnă producătorii de petrol să se concentreze pe energia regenerabilă

APEL FĂRĂ PRECEDENT OPEC îndeamnă producătorii de petrol să se concentreze pe energia regenerabilă

V.R.Materii Prime / 3 septembrie 2021

Şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei pledează pentru reducerea dependenţei de combustibilii fosili OPEC+ a decis să majoreze din nou producţia de ţiţei, din luna octombrie 

Ali Allawi, ministrul de Finanţe al Irakului, respectiv unul dintre membrii fondatori ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a lansat, ieri, un apel fără precedent către colegii producători din cartel - să se îndepărteze de dependenţa de combustibilii fosili şi să se orienteze către energia regenerabilă.

Evoluţia grupului OMV Petrom

20 DE ANI DE PETROM LA BVB Evoluţia grupului OMV Petrom

Piaţa de Capital / 3 septembrie 2021

Organizat în 3 segmente - Upstream (explorare-exploatare), Downstream Oil (rafinare-vânzare) şi Downstream Gas (gaz şi energie), Grupul OMV Petrom SA este cel mai mare operator integrat în petrol şi gaze naturale din Balcani şi este în top zece în rândul companiilor cu acelaşi profil, după cifra de afaceri, în fostul spaţiu comunist din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia Rusiei.

Grupul OMV Petrom SA deţine active totale de peste 9,5 miliarde euro, în condiţiile în care valoarea capitalurilor proprii este de 6,6 miliarde euro. Grupul are o valoare de piaţă care se situa la 5,05 miliarde euro în finalul lunii august 2021, faţă de 4,59 miliarde euro în noiembrie 2018 şi 3,515 miliarde euro în decembrie 2017, respectiv 4,06 miliarde euro în februarie 2019.

Alfred Stern

20 DE ANI DE PETROM LA BVB Alfred Stern, noul director general al grupului austriac OMV

Piaţa de Capital / 3 septembrie 2021

Alfred Stern, 56 de ani, este, începând de miercuri, noul director general al grupului energetic austriac OMV, în locul lui Rainer Seele.

În prima fază, Alfred Stern va prelua funcţia de preşedinte al comitetului executiv şi director general al OMV pentru o perioadă de trei ani, cu posibilitatea prelungirii pentru încă doi ani. Actualul preşedinte al comitetului executiv şi director general al OMV, Rainer Seele, a demisionat de comun acord marţi, 31 august 2021, din funcţia pe care o deţine în Comitetul executiv.

Întunericul este tot mai aproape şi de Suedia

Călin RecheaInternaţional / 3 septembrie 2021

Călin Rechea

Dacă nu ar fi fost decât situaţia dezastruoasă a imigraţiei sau a bulei imobiliare fără precedent, poate că Suedia ar fi găsit soluţii, chiar şi sub conducerea social-democraţilor. Din păcate, anumite perioade istorice sunt marcate de o "acumulare" extraordinară a unor "stări de graţie", care se "materializează", aproape invariabil, în urma aplicării unor politici iresponsabile, ale căror efecte de ordin superior sunt ignorate.

Criza politică declanşată de Florin Cîţu aruncă în aer costurile de finanţare ale Guvernului

Criza politică declanşată de Florin Cîţu aruncă în aer costurile de finanţare ale Guvernului

Mihai GongoroiMacroeconomie / 3 septembrie 2021

De la începutul anului, rata dobânzii pe 10 ani consemnează o majorare de peste 26% Leul atinge un nou minim istoric în raport cu euro: 4,9386 lei/euro; BNR a lăsat cursul în pace, ieri 

Scandalul din coaliţie privind demiterea ministrului Justiţiei Stelian Ion de către premierul Florin Cîţu a dus la majorarea ratelor de dobândă din piaţa secundară la titlurile de stat, costul de finanţare pe scadenţa 10 ani (RO10Y) urcând ieri la 3,97%, cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni.

Inclusiv piaţa valutară a reacţionat la posibilitatea ruperii coaliţiei de guvernare şi căderii guvernului Cîţu, cursul euro/leu începând să urce ieri de dimineaţă pe piaţa interbancară şi ajungând la 4,94 lei/euro la ora 12:15, cu 45 de minute înainte de cotarea oficială a Băncii Naţionale. Tendinţa de depreciere a leului în raport cu euro s-a tot accentuat în a doua jumătate a lunii august, leul fiind moneda cu cea mai slabă evoluţie la nivel regional în această săptămână şi în cea anterioară.

Ieri, euro a fost cotat la 4,9386 lei, cursul valutar fiind lăsat de către BNR să atingă un nou maxim istoric. Maximul anterior a fost de 4,9349 lei, stabilit pe 30 august.

OPINII Nu toate plasamentele private ajung vedete, unele pot muri ca speranţe

Cristian DogaruInvestiţii Personale / 3 septembrie 2021

După modelele de succes precum Norofert, Mam Bricolaj, Agroland sau Safetech, lumea bursieră îşi fixase orizontul de aşteptare sus, ca şi cum în capitalism toată lumea prosperă.

Or, drumul spre glorie şi recunoaştere e plin de mormintele celor ce eşuează încercând să ajungă sus. Numai că, în vâltoarea cotaţiilor multiplicate încă din prima zi de la listare, s-a uitat că nu toate plasamentele private vor deveni poveşti de succes peste ani şi că unele companii mai pot să şi falimenteze, în drumul lor de la afaceri mici la societăţi mari.

Autorităţile, chemate să dea explicaţii privind creşterea tarifelor din energie

Autorităţile, chemate să dea explicaţii privind creşterea tarifelor din energie

G.M.Macroeconomie / 3 septembrie 2021

Reprezentanţii Ministerului Energiei, Consiliului Concurenţei, Protecţiei Consumatorului şi ANRE vor da explicaţii în faţa senatorilor şi deputaţilor cu privire la creşterile galopante ale preţurilor electricităţii şi gazelor naturale din ultimele luni, după ce se va constitui comisia parlamentară de anchetă solicitată de către social-democraţi, a declarat, ieri, Sorin Grindeanu, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor şi prim-vicepreşedinte al PSD.

"Românii astăzi plătesc 111,46 euro pe megawatt, în timp ce în Polonia se plătesc 91,73 euro, în Austria 109,7, în Franţa 108 şi în Germania 110 euro. Aceste preţuri sunt de ieri, sunt la zi. Facem un apel la domnul Orban şi la doamna Dragu să convoace de urgenţă Biroul permanent reunit şi să trecem această propunere cât mai rapid. Nu venim doar cu această comisie de anchetă, PSD vine şi cu soluţii. Prima dintre ele ar fi plafonarea preţurilor, şi nu înţeleg de ce Cîţu se opune la acest lucru. A doua - adoptarea rapidă în Parlament a legii consumatorului vulnerabil cu amendamentele PSD şi anume să fie aplicată de la 1 octombrie, nu aşa la un termen aruncat aiurea de către Guvernul PNL-USR", a precizat Sorin Grindeanu, fost premier în perioada ianuarie - iunie 2017.

Moţiunea de cenzură întocmită de PSD - un sumar al nerealizărilor guvernului Cîţu

G.M.Politică / 3 septembrie 2021

Pentru ca România să iasă dintr-o continuă criză politică, economică şi socială este nevoie ca guvernul Cîţu să plece urgent de la conducerea ţării, arată social-democraţii în textul moţiunii de cenzură pe care l-au publicat, ieri, pe pagina oficială de Facebook a PSD.

Moţiunea de cenzură întocmită de parlamentarii social-democraţi arată ridicolul în care a ajuns clasa politică din ţara noastră. În trei pagini şi jumătate, PSD explică de ce trebuie demis guvernul Cîţu, printre motive numărându-se explozia preţurilor, lipsa măsurilor de sprijin pentru mediul privat de afaceri, subfinanţarea acordată fermierilor, ratarea ţintelor propuse pentru modernizarea sistemului public de sănătate, PNRR şi problemele cu justiţia pe care premierul le-a avut în urmă cu 21 de ani pe tărâm american.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 3 septembrie 2021

MACRO NEWSLETTER 3 septembrie 2021

Macroeconomie / 3 septembrie 2021

Activitatea în industria prelucrătoare din SUA a înregistrat o expansiune peste aşteptări în august 2021, pe fondul creşterii producţiei şi a comenzilor noi. Indicele agregat al activităţii a crescut până la 59,9 puncte, de la 59,5 puncte în luna...

PIAŢA VALUTARĂ  Euro a crescut la 4,9386 lei

Ana-Gabriela UngureanuBănci-Asigurări / 3 septembrie 2021

Euro a crescut, ieri, cu 0,41 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9386 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:40, un euro era tranzacţionat la 1,1852 dolari, în apreciere cu 0,13%...

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo