APEL FĂRĂ PRECEDENT OPEC îndeamnă producătorii de petrol să se concentreze pe energia regenerabilă

V.R.
Ziarul BURSA #Materii Prime #Energie / 3 septembrie 2021

OPEC îndeamnă producătorii de petrol să se concentreze pe energia regenerabilă

Şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei pledează pentru reducerea dependenţei de combustibilii fosili OPEC+ a decis să majoreze din nou producţia de ţiţei, din luna octombrie

Ali Allawi, ministrul de Finanţe al Irakului, respectiv unul dintre membrii fondatori ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a lansat, ieri, un apel fără precedent către colegii producători din cartel - să se îndepărteze de dependenţa de combustibilii fosili şi să se orienteze către energia regenerabilă.

Ali Allawi, care este, de asemenea, vicepremierul Irakului, le-a cerut producătorilor de petrol să urmărească "o regenerare economică axată pe politici şi tehnologii ecologice" care ar include energia solară şi potenţialele reactoare nucleare. În plus, domnia sa s-a pronunţat pentru reducerea dependenţei de exporturile de combustibili fosili.

Alături de directorul executiv al Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE), Fatih Birol, Ali Allawi a declarat, conform The Guardian: "Ca să profite de şansa limitării celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice, lumea trebuie să modifice fundamental modul în care produce şi consumă energie, arzând mai puţin cărbune, petrol şi gaze naturale. (...) Dacă veniturile din petrol încep să scadă înainte ca ţările producătoare să îşi diversifice cu succes economiile, mijloacele de trai se vor pierde, iar rata sărăciei va creşte".

Allawi şi Birol au sugerat că volatilitatea actuală a preţului petrolului, generată de pandemie, este doar începutul problemelor pentru producătorii de ţiţei. În opinia lor, criza climatică nu va necesita doar o îndepărtare de petrol, ci va lovi în special Orientul Mijlociu şi nordul Africii, unde creşterea temperaturilor provoacă deja probleme grave.

Foaia de parcurs globală a AIE în privinţa emisiilor zero până în 2050 arată că cererea mondială de petrol va scădea, probabil, de la peste 90 de milioane de barili pe zi în prezent la mai puţin de 25 de milioane până în 2050, ceea ce va genera o potenţială reducere cu 85% a veniturilor din petrol obţinute de economiile ţărilor producătoare.

"Într-o regiune cu una dintre cele mai tinere populaţii, respectiv cu cea mai rapidă creştere a populaţiei din lume, dificultăţile economice şi sporirea şomajului riscă să creeze tot mai multe turbulenţe şi instabilitate", spun Allawi şi Birol. În opinia celor doi, ţările dependente de veniturile din petrol trebuie să investească în resurse regenerabile, în special în energie solară. "Sectorul energetic ar putea juca un rol prin folosirea vastului potenţial al regiunii pentru producerea şi furnizarea de energie curată", menţionează Allawi şi Birol.

Fatih Birol, AIE: "Schimbările fundamentale ale modelului economic din ţările bogate în resurse par inevitabile"

Fatih Birol, unul dintre principalii economişti internaţionali din domeniul energiei, declară citat de The Guardian: "Acum, mai mult decât în orice alt moment al istoriei, schimbările fundamentale ale modelului economic din ţările bogate în resurse par inevitabile. Aceste ţări depun eforturi pentru tranziţia energetică. Există iniţiative promiţătoare în rândul producătorilor de petrol, dar aşa cum este cazul multor alte state din întreaga lume, atingerea obiectivului de emisii nete zero va necesita acţiuni mult mai solide şi o colaborare internaţională mult mai extinsă. AIE a avertizat de mai mulţi ani că ţările care se bazează foarte mult pe veniturile din petrol şi gaze trebuie să se orienteze rapid către diversificarea economiilor departe de combustibilii fosili, astfel încât să ţină pasul cu tranziţia către o energie curată. Impactul pandemiei de Covid asupra pieţei petrolului, anul trecut, ne-a oferit o imagine despre cum ar putea arăta economiile dependente de ţiţei în viitor, într-o lume în care cererea de petrol şi gaze este structural mai slabă şi în care ţările nu iau măsuri serioase pentru diversificarea economiilor, respectiv pentru consolidarea rezistenţei lor".

OPEC+ pune pe piaţă un plus de 400.000 de barili de petrol pe zi, de luna viitoare

OPEC şi aliaţii săi (OPEC+) s-au înţeles, în cadrul unei reuniuni video care a avut loc miercuri, să respecte planul existent de creştere treptată (lunar) a producţiei de petrol.

După mai puţin de o oră de discuţii, oficialii cartelului şi ai marilor producători din afara organizaţiei au stabilit creşterea aprovizionării cu 400.000 de barili de ţiţei pe zi, din luna octombrie.

"OPEC şi aliaţii au demonstrat încă o dată că se pot întâlni şi pot rezolva lucrurile rapid, fără probleme", spune, potrivit Bloomberg TV, Christyan Malek, şeful diviziei de petrol şi gaze din cadrul băncii JPMorgan Chase & Co., adăugând: "Probabil că vor apela la această armonie şi anul următor, ca să răspundă în mod flexibil oricăror schimbări ulterioare de pe piaţă".

Deşi condiţiile pot părea favorabile pentru cartel acum, există incertitudini la orizont, conform analiştilor. Aceştia subliniază că, deşi cererea de ţiţei îşi revine, ea este afectată de apariţia variantelor noi de coronavirus. În plus, piaţa de profil este atentă la relaţia Iran-SUA, iar întrebarea care aşteaptă un răspuns este dacă aceste două naţiuni vor ajunge la un acord pentru ridicarea sancţiunilor privind exporturile de petrol din republica islamică. În prezent, spun analiştii, acest lucru pare puţin probabil.

Preţul petrolului, în urcare

Cotaţia futures a petrolului brut american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în octombrie a urcat cu 0,4% ieri, la 68,89 dolari/baril la Nymex, la ora locală 05.34. Tot atunci, preţul petrolului Brent cu livrare în noiembrie a crescut cu 0,5%, la 71,93 dolari barilul la ICE Futures Europe.

Anul acesta, cotaţia barilului de ţiţei a urcat cu peste 40%, în urma redresării cererii de petrol, pe măsură ce economia mondială îşi revine după restricţiile impuse pe fondul pandemiei de coronavirus.

Luna trecută, OPEC considera că, deşi impactul asupra economiei mondiale a variantei Delta a coronavirusului reprezintă o mare necunoscută, aceasta nu va duce la diminuarea cererii de petrol estimate pentru 2021 şi 2022.

Potrivit cartelului, cererea de ţiţei estimată pentru 2021 este de 96,6 milioane de barili pe zi, în creştere anuală cu circa 6 milioane de barili pe zi. Pentru 2022, această cerere se va majora cu încă 3,3 milioane de barili pe zi, la 99,9 milioane de barili/zi, ajungând la nivelurile anterioare pandemiei.

Unele surse citate de Reuters declarau, miercuri, că grupul OPEC+ şi-a revizuit în creştere estimările pentru 2022, pe fondul presiunilor SUA în privinţa majorării mai rapide a producţiei. Acestea spuneau că estimarea privind privind creşterea cererii de ţiţei în 2022 va fi de 4,2 milioane de barili pe zi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb