Criza politică declanşată de Florin Cîţu aruncă în aer costurile de finanţare ale Guvernului

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 septembrie 2021

Criza politică declanşată de Florin Cîţu aruncă în aer costurile de finanţare ale Guvernului

De la începutul anului, rata dobânzii pe 10 ani consemnează o majorare de peste 26% Leul atinge un nou minim istoric în raport cu euro: 4,9386 lei/euro; BNR a lăsat cursul în pace, ieri

Scandalul din coaliţie privind demiterea ministrului Justiţiei Stelian Ion de către premierul Florin Cîţu a dus la majorarea ratelor de dobândă din piaţa secundară la titlurile de stat, costul de finanţare pe scadenţa 10 ani (RO10Y) urcând ieri la 3,97%, cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni.

Inclusiv piaţa valutară a reacţionat la posibilitatea ruperii coaliţiei de guvernare şi căderii guvernului Cîţu, cursul euro/leu începând să urce ieri de dimineaţă pe piaţa interbancară şi ajungând la 4,94 lei/euro la ora 12:15, cu 45 de minute înainte de cotarea oficială a Băncii Naţionale. Tendinţa de depreciere a leului în raport cu euro s-a tot accentuat în a doua jumătate a lunii august, leul fiind moneda cu cea mai slabă evoluţie la nivel regional în această săptămână şi în cea anterioară.

Ieri, euro a fost cotat la 4,9386 lei, cursul valutar fiind lăsat de către BNR să atingă un nou maxim istoric. Maximul anterior a fost de 4,9349 lei, stabilit pe 30 august.

Aceleaşi evoluţii negative au avut loc şi când Cîţu l-a demis în mod neaşteptat şi cu explicaţii neclare pe Alexandru Nazare, fostul ministrul al Finanţelor, în data de 8 iulie, după ce Cîţu i-a cerut demisia cu o zi înainte (!) de emisiunea de eurobonduri prin care guvernul a atras de pe pieţele externe 3,5 miliarde de euro pe două scadenţe, 9 ani şi 20 de ani.

Creşterea euro înseamnă majorări de preţuri la produsele din import, dar şi la alte servicii taxate în euro, precum telecomunicaţii. Amintim că, în luna martie (16 martie de exemplu), cursul euro/leu era de 4,8242.

Totodată, creşterea costurilor de finanţare înseamnă o tensionare şi mai mare a bugetului care şi aşa este complet debalansat având în vedere deficitul de peste 7% şi necesarul brut de finanţare de aproximativ 134 miliarde de lei, din care a fost acoperit doar circa 66%.

În prezent, guvernul nu mai are nicio scadenţă pe care să se împrumute mai ieftin comparativ cu finalul lui 2020 după ce în 26 iulie singurele dobânzi sub nivelul din decembrie 2020 erau cele pe 6 luni şi 1 an. De asemenea, guvernul se împrumută mai scump pe toate scadenţele comparativ cu costurile de finanţare de luna trecută (vezi grafic curba randamentelor).

Totodată, ieri, preţul angro al gazelor la Bursa Română de Mărfuri a atins maxime istorice.

În luna septembrie, Ministerul Finanţelor are în plan emiterea de titluri de stat în valoare de 4,4 miliarde lei, peste nivelul împrumuturilor contractate în august, de 3,8 miliarde lei.

Cîţu l-a demis miercuri seară pe Stelian Ion, ministrul Justiţiei din partea USRPlus, premierul acuzându-l de şantaj după ce Ion nu a dat aviz pe programul de investiţii de 10 miliarde de euro Anghel Saligny, intitulat informal PNDL 3, cu care Cîţu încearcă să-şi cumpere susţinerea în fruntea PNL în contextul congresului intern din 25 septembrie. Actul normativ care trebuia avizat nu ajunsese însă în original la Justiţie, ceea ce înseamnă că termenul de 4 zile în care se dă avizul invocat de Cîţu nu începuse să curgă.

Demiterea lui Ion are şi o miză mai adâncă, respectiv numirea şefilor de parchete unde Ion nu a consultat Cotroceniul, în speţă pe preşedintele Iohannis şi oamenii lui, în legătură cu procedura de selecţie a procurorilor şefi. Stelian Ion a şi afirmat ieri dimineaţă că "a primit mai multe semnale că nu e în regulă" să coordoneze el procedura de numire a şefilor de parchete, "ci altcineva, pentru a avea un deznodământ de dinainte ştiut", miza fiind controlul politic asupra justiţiei pe care PNL şi preşedintele Iohannis încearcă să şi-l păstreze.

Tot ieri, Dan Barna, copreşedinte USRPlus, a anunţat că a început să strângă semnături pentru moţiunea de cenzură anti-Cîţu.

"Cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorităţi sunt astăzi semnături pe moţiunea de cenzură pe care am anunţat-o aseară (miercuri seară - n.r.) după demiterea abuzivă şi lipsită de temei a ministrului Stelian Ion. Îi invităm alături de noi pe toţi parlamentarii responsabili şi interesaţi ca această criză politică declanşată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puţin. Cerem celorlalte forţe politice să nu intre în tergiversări şi jocuri politicianiste, să depunem şi să votăm urgent moţiunea. E momentul să vedem dacă discursul se transpune în fapte. Florin Cîţu trebuie să plece. Este o moţiune necesară şi poate fi evitată doar dacă Florin Cîţu îşi dă demisia de onoare sau coalţia îi retrage sprijinul politic", a scris ieri Barna pe pagina sa de Facebook.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. mi-e groaznic de rusine ca am votat cu USR, care acum s-a aliat cu HAUR ????, pe bune, im8 vine sa vomit

    1. Esti PeNaList? Sustinator citu undercover :))))

    ce se intampla acum a fost planuit de intreaga clasa politica , complice cu institutiile de forta care au adus la putere aceste otrepe ca sa faca pe plac stapanilor din vest , adica sa saboteze Romania . am spus asta din prima secunda cand am vazut la doua butoane importante , sanatate si fonduri europene , doua cozi de topor , voiculescu si ghinea . e adevarat ca voiculescu a fost oarecum de forma putin miscat din scaun , dar i-au pus in loc jegurile , Moldovan si actuala mihaila .

    yildurile 3 si -4 anunta atingerea platoului in urmatorii ani!

    iar de yildul la 10 sa nu ne ingrijorma de crestere ca urmeaza sa aibe presiune mult mai descendenta de atat. 

    dar nu inca... 

    semnat comenturi “cretine” 

    1. baga-ti in cur yildurile cu tot cu bule !

      ai auzit de inversare yield?

      stii sa construiesti un grafic istoric cu bondurile pe ro? 

      stii s faci un grafic inversat la yielduri? 

      daca iti place sa iti bagi lucruri in dos pastreaza pentru tine...  

      Daca stii ce reprezinta ciclitatea si comportamentul yieldurilor la bonduri atunci te ascult. 

      PS: si da e BULA FINANCIARA ce o sa se sparga iar in CRIZA FINANCIARA! 

      Am grafice in timp real (domnul cu anusul) nu cu anusuri ci cu date financiare din banci ca UK, USA, AUSTRALIA, ECB. 

      Semnat comenturi "Cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9757
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6271
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2779
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9700
Gram de aur (XAU)Gram de aur396.8389

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb