"Talibanismul" politic, mai presus de interesul naţional

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 3 septembrie 2021

"Talibanismul" politic, mai presus de interesul naţional

Criza din cadrul coaliţiei de guvernare se adânceşte USRPLUS: "Demisia lui Cîţu sau moţiune de cenzură alături de AUR" Liderii PNL au făcut scut în jurul premierului Florin Cîţu Corina Creţu: "În tot acest context în care ne aflăm la nivel naţional, mai este PNRR o prioritate?" În această seară, liderii coaliţiei se întâlnesc pentru a căuta soluţii pentru dezamorsarea actualei crize politice

Criza politică declanşată în urmă cu două zile este departe de a se încheia atât timp cât prim-ministrul Florin Cîţu doreşte ca guvernul să aprobe, azi, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny, ce ar urma să fie finanţat în următorii şase ani cu 10 miliarde euro. Şeful Executivului nu pare impresionat nici de ameninţările celor de la USRPLUS care au spus că vor vota o moţiune de cenzură, dacă Florin Cîţu nu demisionează din funcţia de prim-ministru, mai ales că are în spate votul de încredere acordat ieri de majoritatea membrilor Biroului Politic Naţional al PNL, structură de conducere care însă, în opinia preşedintelui liberal Ludovic Orban, nu a fost convocată statutar.

"Azi, fără să fiu informat, colegii au convocat BPN, ignorând preşedintele partidului. Am decis să nu particip la şedinţă, despre care nu am fost informat, nu am putut verifica respectarea prevederilor statutare. Doresc să convoc BPN, dar vreau ca la el să participe toţi colegii mei din BPN. Până la convocarea BPN doresc să am o discuţie cu premierul Cîţu, cu toţi actorii, ca să degajăm o soluţie care să permită o guvernare serioasă şi performantă în această structură a coaliţiei", a declarat, ieri, Ludovic Orban.

La întrunirea de ieri au participat peste 70% din membrii Biroului Politic Naţional PNL care au votat în unanimitate rezoluţia de susţinere a lui Florin Cîţu pentru funcţia de prim-ministru şi în toate demersurile întreprinse de acesta.

Ludovic Orban a precizat că situaţia politică actuală este una din are de câştigat doar PSD şi că îi este greu să creadă că partenerii de coaliţie de la USRPLUS se vor alia cu social-democraţii pentru a dărâma guvernul Cîţu.

"Fac un apel apăsat către premierul Cîţu şi colegii mei din PNL să înţeleagă gravitatea momentului. Guvernarea presupune maturitate, echilibru, respect faţă de pertenerii de guvernare, precum şi responsabilitate faţă de cetăţean. Nu putem să aruncăm în aer unitatea coaliţiei. Fac apel către colegii din USR PLUS să înţeleagă că nu e o soluţie să pună presiune asuăpra guvernului şi să spună că se pot alia cu PSD. Nu pot să cred că vreun partid din coaliţie poate spune că se poate bizui pe PSD. Ne confruntăm cu provocări la care este necesar un răspuns prompt al guvernului. Avem o creştere alarmantă a numărului de infectări, avem creşteri de preţuri la energie, care riscă să afecteze puterea de cumpărare. Ne confruntăm cu necesitatea de a încheia negocierile cu Comisia Europeană pentru PNRR şi pentru proiectele europene. Avem de făcut faţă necesităţii de a finaliza reforme importante. Ridicarea MCV nu se poate realiza decât dacă punem în practică recomandările Comisiei Europene. Pentru a asigura coeziunea coaliţie de guvernare, nu putem să ne jucăm. Dacă ne jucăm cu coaliţia, riscăm să nu mai avem majoritate parlamentară", a continuat Ludovic Orban, preşedintele PNL.

Corina Creţu: "PNRR-ul României în pericol, din cauza autorităţilor de la Bucureşti"

Se pare că vorbele liderului liberal au fost doar "vânare de vânt", deoarece la scurt timp după declaraţiile lui Ludovic Orban, Dan Barna, copreşedintele USRPLUS, a anunţat că toţi cei 80 de parlamentari ai formaţiunii politice au semnat moţiunea de cenzură pe care o vor introduce împotriva Guvernului din care, culmea, încă fac parte.

"Îi invităm alături de noi pe toţi parlamentarii responsabili şi interesaţi ca această criză politică declanşată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puţin. Cerem celorlalte forţe politice să nu intre în tergiversări şi jocuri politicianiste, să depunem şi să votăm urgent moţiunea. E momentul să vedem dacă discursul se transpune în fapte.

Florin Cîţu trebuie să plece. Este o moţiune necesară şi poate fi evitată doar dacă Florin Cîţu îşi dă demisia de onoare sau coalţia îi retrage sprijinul politic", arăta Dan Barna, ieri, într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook, fără să precizeze nimic despre ce se va întâmpla cu negocierile privind aprobarea PNRR, care, dacă guvernul Cîţu va fi demis de Parlament, are toate şansele să nu mai treacă de Comisia Europeană la finalul lunii septembrie.

Acest fapt a fost observat şi de fostul comisar european pentru politică regională, actualul deputat european Corina Creţu (Pro România/Alianţa Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European), care a spus:

"În tot acest context în care ne aflăm la nivel naţional, mai este PNRR o prioritate? La Bruxelles, Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă sunt tot mai intens dezbătute. Multe ţări au început deja implementarea proiectelor. La Bucureşti, preocupările principale sunt bătăliile din interiorul şi dintre partidele de guvernare. Orice întârziere privind implementarea proiectelor înseamnă blocarea banilor. Nu putem să nu ne întrebăm: mai este PNRR o prioritate pentru România ".

Fostul comisar pentru politică regională a precizat că, din păcate, agenda autorităţilor de la Bucureşti este în continuare într-o discrepanţă enormă faţă de aceea a instituţiilor europene de la Bruxelles.

"În Parlamentul European s-a discutat săptămâna aceasta despre implementarea, de către Statele Membre, a proiectelor cuprinse în PNRR-uri. Comisia Europeană a menţionat explicit faptul că aceste planuri vor fi utilizate pentru a măsura performanţa statelor membre. Cu alte cuvinte, pentru a intra în posesia banilor, statele membre trebuie să îndeplinească mai întâi obiectivele la care s-au angajat. Altfel, nu primesc banii solicitaţi. România este, încă, printre puţinele ţări care nu are PNRR-ul aprobat. Iar aprobarea nu înseamnă primirea banilor! Primele sume vor fi acordate în aproximativ o lună după aprobare (aşa-numita prefinanţare). Aşadar, România va beneficia de primii bani abia la finalul acestui an. Având în vedere întârzierea în depunerea (şi acum în aprobarea) PNRR-ului, nu pot decât să sper că termenele prevăzute în Plan au avut în vedere acest decalaj, pentru că amânarea lor va fi imposibilă. Ceea ce va însemna pierderea banilor. Spun asta în contextul în care mai multe obiective din PNRR au ca termen de finalizare, pentru anumite activităţi, primele luni ale anului 2022", a menţionat Corina Creţu.

Din cele de mai sus, reiese că situaţia privind PNRR riscă să se agraveze, în timp ce liberalii care fac scut în jurul premierului Cîţu refuză să accepte cerinţa celor de la USRPLUS privind demisia şefului Guvernului şi se gândesc la scenarii fanteziste care includ trocuri cu portofoliile din Executiv, fără să înţeleagă că Dan Barna şi colegii săi nu sunt interesaţi de aceste schimburi.

USRPLUS se aliază cu AUR pentru moţiunea de cenzură

Referitor la moţiunea de cenzură anunţată de Dan Barna, cei de la PSD susţin că, dacă vor cu adevărat să dea jos guvernul, senatorii şi deputaţii USRPLUS vor vota moţiunea de cenzură pe care social-democraţii o vor depune în Parlament.

"Noi ne-am săturat şi românii s-au săturat să vadă cum din şase în şase luni PNL şi USR se încaieră pe ciolan. Azi, PSD va prezenta textul moţiunii de cenzură pe care îl punem la dispoziţia tuturor pentru a-l semna. PSD e singurul partid care are legitimitatea dată de numărul de parlamentari pentru a depune această moţiune ca guvernul să pice. Restul sunt poveşti. Contezi numai dacă semnezi, restul sunt poveşti. Semnătura e dovada că vrei să plece Cîţu. Lipsa semnăturii e doar şantaj pentru mai multe avantaje", a declarat deputatul Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte al PSD şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Colacul de salvare a USRPLUS în demersul său privind moţiunea de cenzură ar putea să fie reprezentat de AUR, care doreşte ca propria sa moţiune să fie votată de membrii Parlamentului.

"Vom strânge semnături de la toţi. (...) Nu cred că PSD trebuie să fie iar prima vioară în depunerea unei moţiuni, după ce au eşuat în iunie. Cum vă gândiţi că USR va vota moţiunea PSD la cât se urăsc?", a declarat, ieri, deputatul George Simion, copreşedintele AUR.

Lucrurile ar trebui să se clarifice în această seară când va avea loc şedinţa liderilor coaliţiei de guvernare, şedinţă în cadrul căreia reprezentanţii USRPLUS speră că Florin Cîţu va înţelege să renunţe la funcţia de prim-ministru.

"În caz contrar, aşa cum l-am pus în funcţia respectivă, tot aşa îl vom da şi jos, prin votarea unei moţiuni de cenzură. Am discutat cu cei de la AUR pentru a vedea dacă există o variantă pentru a strânge semnăturile. Împreună cu AUR avem 122 de semnături, deci putem depune moţiunea, dar trebuie să ne hotărâm asupra textului acesteia. Sper să nu ajungem acolo", a declarat Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USRPLUS.

El a precizat că orice discuţie în coaliţie începe de la demisia lui Florin Cîţu, iar de acolo se poate cădea de acord pe orice temă cu partenerii de la PNL şi UDMR.

Amintim că situaţia conflictuală din interiorul coaliţiei de guvernare a fost creată de premierul Florin Cîţu care, în şedinţa de guvern din 1 septembrie, a introdus pe ordinea de zi suplimentară, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind Programul naţional de investiâţii "Anghel Saligny", fără să aibă avizul Ministerului Justiţiei, Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi nici - la acel moment - avizul Consiliului Legislativ. Amintim că proiectul de act normativ a fost studiat de membrii Executivului în primă lectură la şedinţa din 11 august. Programul Anghel Saligny va avea un buget de 50 miliarde lei şi se va întinde până în 2028, fiind un program de investiţii destinat autorităţilor locale. Categoriile de investiţii care pot fi finanţate prin programul "Anghel Saligny" sunt: alimentări cu apă şi staţii de tratare a apei; sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate; drumurile publice; poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale; sisteme de distribuţie a gazelor naturale şi a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Interesu național e sa va vedem pe toți la sapă ra-tzi ai drku de fasciști împuțiți!

    1. Ar trebui sa mai construim un canal. Liberalii sunt multi. Au fost putini dar dupa unirea cu PDL au ramas multi.

      Ar trebui sa mai construim un canal. Liberalii sunt multi. Au fost putini dar dupa unirea cu PDL au ramas multi.

      Si niste puscarii pentru pnl isti in frunte cu cel din deal ,ionanis a inceput campania tot ce a facut pesede ului face acum celor de la usr si ma bucur, poate asa vad ca au sustinut niste jigodii care de cate ori au facut o alianta au tradat

      Nu pot sa nu iti dau dreptate. Prim Puscariasul tarii, mitomanul descreierat Citu nu are personalitate de om de stat. Este un gunoi, este un ticalos.

    Facturile aberante la energie și gaze sunt in interes național??? De ce nu se plafonează preturile??

    1. Ce domnule noi suntem extremisti si rebeli ca cehii, ungurii, polonezii?

      Noi lingem unde au scuipat altii, ca asa e bine, asa stiu si vor primii nostrii ....care nu mai au timp de fleacuri ca factura la energie.....deci sa ungem roata electorala, sa facem circ si sa ne guduram la B. sa dea bine la cv. si la punga. 

      PS 

      E o mare diferenta intre a fii pro-european sau ciocoi supus.

       

    Către pseudo-liderii acestui partid istoric PNL... un mesaj din trecut : voi mărunțeilor, maimuțoi politici, nu vă cocoțați, nu murdăriți tradiția și gloria partidului istoric liberal. Fie ca 25 septembrie să nu existe... în istoria liberală! Alt congres peste niște alți ani sănătoși.

    În 2021 sala să fie plină cu delegații veniți, prezidiul fie în așteptare.

    ... dar cei doi "străluciți" candidați să nu apară... nu blocați în trafic, nu de conștiința lor ci blocați de istorie, de un blestem al Brătienilor. Stop cuCîțu, cu Orban, Țurcane, Aline, Boci, Rareși... stop căci altfel pieriți. ( despre marele lider liberal Tăriceanu ce se mai știe?... a ajuns la pușcărie? ).  

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb